< “Pandemi İle Mücadelede Ayrımcılık Olmaz”

SES İzmir Şubesi’nden sağlık emekçileri, bugün saat 12.30'da Ege Üniversite Hastanesi önünde “Pandemi İle Mücadelede Ayrımcılık Olmaz, Sağlık Ekip İşidir, Herkese Adil Bir Ücret Verilsin!” pankartı ile bir eylem yaptı. Hastanede Acil önünde toplanıldı, Başhekimlik'e doğru yürüyenek bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

“Çalışma süreleriyle iş yükünün artması, angarya çalışma, ücretlerin azlığı sorunları salgın sürecinde arttırarak devam ettirmektedir. Sağlık hizmeti ekip işi olmasına rağmen ekibin tüm parçaları benzer riskler altında çalışmasına rağmen bu bütünlük göz ardı edilmiştir.

Meslek grupları arasındaki farklı ödemeler olduğu gibi, aynı meslek grupları içerisinde hatta aynı servisler de çalışanlar arasında dahi uçurumlar olmuştur. Aile sağlığı merkezleri hiç ödeme almamıştır. Bu durum, canlarını ortaya koyarak çalışan sağlık emekçileri arasında elbette ki hayal kırıklığı ve öfke yaratmıştır. Sağlık emekçilerinin moral ve motivasyonunu yerle bir etmiştir. Yaşanan bu son gelişme göstermektedir ki, dönen sermaye kapsamındaki ek ödemeler sağlık emekçilerinin ekonomik kayıplarının artmasına neden olmaktadır.

Sağlık emekçilerinin talepleri nettir. Temel ücretin en düşüğü yoksulluk sınırının üstünde olacak şekilde yükseltilmesi ve yapılacak olan tüm ek ödemelerin maaşa ve emekliliğe yansıtılması, ek ödemelerdeki haksızlıkların giderilmesi, 3 ay taban yapılacağı duyurulan ek ödemelerin tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde ve meslek grupları istihdam biçimleri arasında adaletsizliğe neden olmayacak şekilde ödenmesi, ayrıca salgının başladığı tarihten itibaren salgın dönemi boyunca ayrımsız tüm sağlık emekçilerine çift maaş ödemesi yapılması.

3 Ağustos 2018’de Resmi Gazete’de yayınlanarak çıkan torba yasa sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin taleplerini karşılamayan bir düzenlemedir. Fiili hizmet, süresiz zammı yani yıpranma payı sağlık ve sosyal hizmet alanında çalışan tüm emekçilerin ve geçmiş çalışma sürelerini kapsayacak şekilde fiili çalışma süresi kaldırılarak, 5 yıla 1 yıl yıpranma payı olacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

Ağır çalışma koşullarında düşük ücretle, esnek, korumasız çalışma biçimi ile ve gelecek kaygısı ile yürüttüğümüz sağlık ve sosyal hizmet sunumu daha nitelikli verilebilmesi için taleplerimizin bir an önce yerine getirilmesini istiyoruz” denildi.

Eylemde “Direne Direne Kazanacağız”, “Sağlık İşçisi Köle Değildir”, “Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam”, “Sağlık İşçisi Yalnız Değildir” sloganları atıldı.

4 gün sokağa çıkma yasaklarının ardından eylemlerine devam edeceklerini dile getirdiler.