< "Gitmesek 4 Gün Parasızdık"

Genyap İnşaat'ın Wen Levent Rezidans inşaatında çalışan işçiler Nisan maaşlarını ancak genel merkeze gidince alabildi.

İSTANBUL - Genyap İnşaat'ın  İstanbul 4 Levent'te yapımı süren Wen Levent Rezidans projesinde çalışan işçilere Nisan ayı maaşları ödenmedi. Bunun üzerine dün aralarında İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) Hazırlık Komiteleri'neden işçilerinden  işçilerin de bulunduğu işçiler bırakma eylemi yaptı.

Akşam saatlerinde işçilere taşeron firmalar tarafından "Yarın öğle saatlerinde paranız yatacak" denildi. Bugün ise saat 14.30 civarında "Paralarınız hesaplarınız yatıyor. Evlerimize gidebilirsiniz" denildi.

Şantiyede bulunan işçilerden bir kısmı evlerine giderken bir kısmı maaşlarının yatmasını bekledi.

Saat 17.00'de maaşlarının yatırılmadığını gören şantiyedeki işçiler, çalıştıkları taşeron firma patronlarını arayarak maaşlarının neden yatırılmadığını sordu. İşçilerin kimisine "Genyapı yatırmamış" denilirken, kimisine ise "Şantiyeyi terk edin, yoksa biz zorla çıkartırız" denilerek tehditlerde bulunuldu.

Bunun üzerine aralarında İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) Hazırlık Komiteleri'nden işçilerinde bulunduğu 20 kadar işçi Levent'te bulunan Genyapı Genel Merkezi'ne giderek ücretlerinin ödenmesini istedi.

İşçilerle yapılan görüşme sonrasında maaşlarının bir kısmı ödenerek aldıkları meblağa ilişkin evrak imzalatıldı. Maaşlarının kalan miktarının da bayram sonrası ödeneceği sözü verildi. Maaşlarına mahsuben Genyap tarafından ödeme yapıldığı bilgisini veren İTK'nden işçi;

"Her ayın 1-10 arasında ödeme yapılması gerekiyor. Fakat Mayıs'ın 20'si oldu ödeme yapılmadı. Baktık verilen söz tutulmuyor sürekli bizi oyalıyorlar. Biz de dün işe çıkmadık. Şantiyeyi de terk etmedik. Bugün 14.30'da bize "Maaşlarınız yatırılacak. Evlerinize gidin" dendi.

Fakat açıkçası ben ve bir kaç arkadaş güvenmediğimiz için şantiyeden hemen çıkmadık. Saat 17.00'de baktık maaş falan yok. Taşeron firmayı aradık. Bu arada başka taşeron firmaya çalışan arkadaşların da maaşlarının yatmadığını öğrendik. Cebimizde yol parası dahi yok. Bazı arkadaşlar tehdit de edildi. Bunun üzerine Genyap Genel Merkezi'ne gittik ve ödeme yapılmasını istedik" diyen işçi, patronların her fırsatta işçilerin haklarını gasp etmeye çalıştığını belirterek "Eğer biz de verilen söze güvenip evlerimize gitseydik, bayram ve 4 günlük yasakta beş parasız kalacaktık. İşçilerin haklarını alabilmek için tam bir kararlılık içinde ve birlik olmaları gerektiğini bir kez daha gördük.Biz hemen harekete geçip birlikte Genyapı'ya gitmeseydik bayramı parasız geçirecektik ve bu kimsenin umurunda değil. Bu yüzden de her nerede çalışırsak çalışalım, komitelerimizi oluşturup, her türlü hak gaspına karşı kararlı bir şekilde mücadele etmekten başka seçeneğimiz yok" dedi.