Koronavirüs (Covid-19) salgınına rağmen üretime ara vermeyen fabrikalarda çalışan işçiler koronavirüse yakalanmaya devam ederken, Antep’te bulunan Merinos fabrikasına dikkat çeken bir duyuru asıldı.

Yönetim Kurulu tarafından asılan duyuruda “Tüm personellerimiz fabrikamızın kapalı olduğu dönemde koronavirüs bulaşmaması için kendini evde izole edecektir. Bu dönem sonunda virüs bulaşı tespit edilen personelimize cezai işlem uygulanacaktır” denildi. E vet, virüs kapan işçiye ceza... Daha ne beklenebilirdi ki...

Antep Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikalarda virüsün yayılmaya devam ettiğini belirten DİSK Dev-Tekstil de, konuya ilişkin yaptıkları yazılı açıklamayla işçilerin yaşadığı mağduriyete dikkat çekti.

Resmi makamlarca sanayi bölgesinde faaliyet gösteren firmalar arasında şu ana kadar 49 işletmede koronavirüs vakası tespit edildi, toplam vaka sayısı ise 118. Bu rakamlar sadece tespit edilebilenler elbette.

İşçiler bir taraftan virüs tehlikesiyle mücadele ettiği gibi, başka haksızlıklara da maruz kalıyor. Antep'te Kısa Çalışma Ödeneği’nden (KÇÖ) faydalandırılan, işçiler aynı zamanda çalışmakta oldukları çeşitli halı dokuma fabrikalarında kaçak olarak işlerine devam ettirilmişlerdir. KÇÖ nedeniyle çok az bir ücret almışlardır. Yani böylesi salgın günlerinde bile patronlar işçilerin sağlıklarını değil ne yapıp da kar elde edeceklerinin derdine düşmüşlerdir. İşçilerin hayatı patronların kazancına feda edilmiştir. Aynı Antepli patronlar, halı dokuma fabrikaları için sokağa çıkma yasaklarında bile çalışma izni almışlardır.

İşçiler, pandemi süreciyle birlikte canlarının nasıl kapitalizmin tezgahlarına sürüldüğünü gördü. Geçim sıkıntısı ve geleceksizliğin yanında yaşamı var etmelerine rağmen, hiçbir değerlerinin olmadığını gördü. İşçiler, yığın değil sınıf olduklarını göstermek için ayağa kalkmak, şartele elini uzatmak gereğini görüyor. İşçi sınıfı her yıkımda güçleniyor sınıf düşmanları ise tarihin çöplüğüne doğru hızla gidiyor.

İşçi sınıfının iradesini ortaya koyarak mücadele etmesi gereken bu savaşta zafer bizim olacak.