Barsan Lojistik’in Tuzla Orhanlı Beldesi’nde bulunan deposunda 7 işçinin Covid-19 testinin pozitif çıkmış olmasına rağmen işçilerçalıştırılmaya devam edilirken, önlem almak bir yana DGD-Sen işçiler üzerinde baskı kurularak sendikadan istifa etmeye zorlanıyor. DGD-Sen, Barsan Lojistik’in Orhanlı beldesindeki deposu önünde basın açıklaması yaparak işçilerin salgın ortamında çalıştırılmasını ve işçilerin sendikadan istifaya zorlanmasını protesto etti.

İSTANBUL - Barsan Lojistik’in Tuzla Orhanlı Beldesi’ndeki deposunda 7 işçinin Covid-19 testi pozitif çıkmış olmasına rağmen işçiler çalıştırılmaya devam ediyor. Daha önce Mahir Albayrak adlı işçinin frmaya billdirmiş olmasına ve DGD-Sen tarafından, önlemlerin alınması konusunda uyarılmasına rağmen işçiler çalıştırılmaya devam ediyor. 7 işçinin Covid-19 testi pozitif çıkmış olmasına rağmen, işçiler çalıştırılmaya devam ediyor. Önlem almak bir yana sendikalı işçiler üzerinde baskı uygulanarak, sendikadan istifa etmeye zorlanıyor.

Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-Sen) üyeleri, “İşçilerin Sağlığı Kardan Değerlidir, Ücretli İzin Haktır” yazılı pankart açarak ve sloganlarla, 7 işçinin Covid-19 testi pozitif çıkmış olmasına rağmen çalışmanın devam ettirilmesini ve sendikalı işçilerin istafaya zorlanmasını protesto eden sloganlar attı.

Basın açıklamasını okuyan DGD-Sen Genel Başkanı Murat Bostancı, uzun süredir Barsan Global Lojistik depolarında örgütlenme faaliyeti yürüttüklerini ve Barsan yöneticilerinin sürekli olarak sendikalı işçileri istifaya zorladığını aktardı. X

 

Hiçbir Önlem Alınmadı, Koruyucu Ekipman Sağlanmadı İşçiler Baskıyla Çalıştırılıyor”

Barsan depolarında 11 Mart tarihinden bu yana işçilere maske, dezenfektan verilmediğini, depo içerisinde ve yemekhanelerde fiziksel mesafe kuralı uygulanmadığını, Depo içerisinde alınan önlemlerin sadece beyaz yakalılar için geçerli olduğunu aktaran Bostancı, “Bugün itibari ile Barsan Orhanlı depoda 7 korona vakası var. İşçi arkadaşlarımız virüse ne zaman enfekte oldu ve ne kadar süre çalıştılar Barsan yöneticilerinin haberi yok. Sendika üyesi arkadaşımız yöneticilere ulaşıp kimlerle temas kurduğunu hangi servisle gittiğini söylemesine rağmen önlem almak yerine arkadaşımıza sendika üyesi olduğu için baskı uygulamaya başladılar” dedi.

 

İşçilere Sorumluluğun Kendilerine Ait Olduğuna İlişkin Evrak İmzalatılıyor”

Barsan’ın sadece bu deposunda değil tüm depolarında da aynı sorunlu hukuksuz çalışma dayatmalarının olduğunu da aktaran Bostancı, “İşçi arkadaşlar kesintisiz çalışmaya zorlanıyor ya da ücretsiz izine çıkarılıyor. Engelli ve kronik rahatsızlığı olan işçilere tüm sorumluluğun kendilerine ait olduğu yazılar yazıp imzalatmaya zorluyorlar” dedi.

Barsan Lojistik’in koronovirüs sürecini fırsata çevirdiğine dikkat çeken Bostancı, firmanın hem kısa çalışma ödeneği aldığını, fakat işçilere bu ödeneği vermediğini, ayrıca işçilerin yıllık izinlerini de bu süreçte kullandırdığını söyledi.

Esnek Çalışma Sistemi İşçilerin Haklarını Gasp Etmek İçin Kullanılıyor”

Bostancı Barsan Lojistik’deki çalışma koşullarını ise “Korona öncesi zamanlarda da esnek çalışma adı altında işçileri haftalık 45 saatten fazla çalıştırıyor. İçeride 300-400 saat mesai alacağı olan işçiler var ama tek kuruş mesai ücreti ödemeden işçileri yasal sürenin üzerinde çalıştırmaya devam ediyor. Sözde esnek çalıştırma ile işçilere izin olarak yansıtılacak bu mesai saatleri yöneticilerin keyfine göre istedikleri zaman ve baskı olarak işçilere karşı kullandırtılıyor. İçeride aylarca izin hakkı olan işçiler bulunuyor” diyerek aktardı.

 

Koronovirüs Değil, Patronlar İşçilerin Yaşamını Felç Etti”

Patronlar, hükümet, sorumlu çalışma bakanlığı karantinadalar, milyarca teşvik alan patronlar karantinadalar. Biz depo işçileri 1 gün dahi evde kalamadık. Ücretli izin taleplerimiz karşılanmıyor. İşçi arkadaşlar zorunlu ücretsiz izine çıkarılıyor. Kısa çalışma ödeneğini alıp almadığını bilmediğimiz depo patronları işçileri açlığa mahkum ediyorlar. Çalışma bakanlığı denetleme yapamadığını korona dolayısıyla denetim yapacak personelinin olmadığını söylüyor. Mahkemeler kapalı, sağlık bakanlığı korona olan ve hastaneye girişi yapılan işçi ile ilgileniyor. Patronlar koronadan daha beter şekilde işçilerin yaşamını felç ederek kuşatmış durumdalar” diyen Bostancı, işçi atmanın yasak olduğu söylenirken, bu süreçte yüzlerce sendika üyesi işçinin işten atıldığını, işten atamadıklarını da işten işten atma yasağının kalkacağı gün ile tehdit edip zorunlu mesai ve iş kanuna aykırı ne varsa yapmaya zorlandığını, iş hukuna aykırı uygulamaları kabul etmeyen bir çok işçinin ise 25 inci maddeden işten atıldıklarına dikkat çekti.

Korona önlemleri gevşetilirken hala 143 bin vaka olduğnu ve her gün binlerin üzerinde yeni vaka açıklamaları geldiğini belirten Murat Bostancı, “Bugün korona vakası çıkmayan bir tane iş yeri kalmamış durumda, işçiler enfekte olmaya devam ediyor” dedi.

Depo, liman ve tersane işçilerini sendikalı olmaya çağıran Bostancı, koronovirüs sürecine ilişkin taleplerini ise
* Koruyucu ekipmanlar 8 saat değil her üc saatte verilsin.
* Ateş ölçmek corona önlemi değildir, haftalık düzenli testler yapılsın.
* Çalışma alanlarında, sosyal alan ve yemekhanede fiziki mesafe sağlansın.
* Zorunlu olmayan tüm alanlarda tüm işçilere devlet güvenceli ücretli izin verilsin, zorunlu alanlarda 6 saatlik çalışma ve ücret kesintisiz kısa çalışma uygulamasına geçilsin” dört ana başlık altında ifade etti.

DGD-Sen üyeleri basın açıklamasını işçi arkadaşlarına baskılara boyun eğmemeleri ve sendikaları ile birlikte mücadele etmeleri çağrısında bulunarak sloganlarla sona sonlandırdı.