Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) fabrikalarda çalışan işçiler arasında Kovid-19'lu vaka sayısı artmaya devam ediyor.
Bir yandan, vaka sayısındaki artışın düşmesiyle tedbirlerin kontrollü şekilde yumuşatılacağı ve hayatın normale döneceği açıklamaları yapılıyor, diğer yandan hafta sonları uygulanan sokağa çıkma yasakları uygulanıyor. Sokağa çıkma yasaklarında acil ve zorunlu olmayan ürünler üreten pek çok fabrikanın özel izin alarak çalışması işçilerin canlarının hiçe sayıldığını gösteriyor. Üretime devam eden Gaziantep OSB’de Kovid19 salgını büyüyor.
Gaziantep’te OSB'nin yakınında bulunan bir mahalle olan Sam Köyü’nde oturan ve hastaneye kaldırılan bir kişinin korona virüs testinin pozitif çıkması ve ailesinden 5 kişinin daha virüs şüphesiyle hastaneye kaldırılması üzerine mahalleye giriş ve çıkışlar kapatılmıştı. Köyde, yaşanan gelişmelerin ardından Şehitkamil İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla mahallenin 14 gün süreyle karantinaya alındığı duyurulmuştu. Aradan geçen süreçte Sam Köyü’nde 14 gün süreli karantina kararı bir sokağın karantinaya alınması şeklinde değiştirildi.
Karantina kararına ilişkin DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, açıklamalarda bulundu. Türkmen, “Gaziantep'te geçtiğimiz gün OSB'nin yakınında bulunan bir mahalle olan Sam Köyü, Hıfzıssıhha kurulu kararıyla 14 gün süreyle karantinaya alındı ve giriş-çıkışa kapatıldı. Sonrasında yaşananlar ise iktidar için patronların çıkarlarının halk sağlığından daha öncelikli olduğunun çarpıcı kanıtlarından biri oldu. Bu köyde yaşayanların büyük çoğunluğu OSB'deki fabrikalarda işçi. Doğal olarak işçiler de işe gidemediler. Ama aynı gün içinde nasıl olduysa, karantina sadece bir sokakla sınırlandırıldı ve işçiler fabrikalarına çalışmaya gittiler.
Bu köyde yaşayan işçiler, karantina önleminin, binlerce insanın sağlığını tehlikeye atarak, bir günde nasıl değişebildiğine şaşırmıyorlar bile. Çünkü sebebini biliyorlar. Çünkü, bu iktidar için hiçbir şey patronların isteklerinden daha önemli değil. Halkın sağlığı da dahil!
Bu köyden işçilerin yoğun olarak çalıştığı iki çuval fabrikasının patronlarının girişimlerinin etkili olduğu söyleniyor. Salgının başından beri, "işçilerin sağlığı patronların insafına bırakılıyor" diyoruz ama, yaşananları anlatmaya artık bu da yetmiyor” ifadelerini kullandı.