İşten Çıkarmalar Yasakken İşten Çıkartıldılar

Mardin Mazıdağı’nda Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Fabrikası’nın demiryolu inşaatında çalışan işçiler, çalışma koşullarını protesto etmek için 15 Nisan günü iş bırakmıştı.

Ertesi sabah işe giden 128 işçi şantiyeye alınmayınca oturma eylemine başladılar.

Salgın başlayınca yönetimin kendilerinden evlerine gitmemelerinin istediğini söyleyen işçiler, 15 gün bu şekilde çalışmayı kabul etti. 15 günün sonunda evlerine gitmeyi isteyen işçilere yine izin verilmedi ve bayrama kadar burada kalmaları istendi.

“Normalde 12 saat çalışıyoruz. Bunu 14 saate çıkardılar. Çalışma saatlerinin düşürülmesini, tedbir alınmasını, ücretlerimizin düzeltilmesini istedik” diyen işçiler, diğer personellerin gelip gittiğini, hiçbir önlem alınmadığını, kendilerinin günlük kullanılması gereken maskeleri bir ay kullanmak zorunda kaldıklarını söyledi.

“İşçi çıkarmak yasak ama bizim fiili olarak çıkışımızı verdiler. Şu an şantiyeye giremiyoruz. 128 işçi fabrika önünde bekliyoruz. Oturma eylemi yapıyoruz. Bundan sonra da bekleyeceğiz” dediler.

Fabrika önüne gelen jandarma ekipleri işçileri fabrika önünden uzaklaştırınca, işçiler eylemlerini şantiyeye giden yol üzerinde devam ettirdi. Jandarma komutanı ve şantiye şefi, işçilere çıkışlarının verildiğini söyleyerek bölgeden ayrılmalarını istedi. Bu haberin duyulması üzerine 17 Nisan günü şantiyedeki diğer işçiler de iş durdurdu.

İşten çıkarıldıklarına dair resmi bir evrak verilmediğini söyleyen işçiler, içeride ve dışarıda tüm işçiler birlikte hareket edeceklerini söylüyorlar. Kısa süre sonra da dayanışma için beş işçinin daha işten ayrıldığı öğrenildi.