< Zabıtalarda Koronavirüs Hızla Artıyor

Koronvirüs salgını zabıta ekipleri içinde de hızla yayılıyor. İBB’ye bağlı zabıta ekipleri arasında dün belirlenen rakamlara göre 29 kişide koronovirüs testi pozitif çıktı. Koruyucu ekipmanların ve tedbirlerin yeterli olmaması ve çalışma temposu nedeniyle zabıtalar arasında da koronvirüs teşhisi konulanların sayısı hızla artıyor. Aileleriyle birlikte tedavi görenler var.

İSTANBUL - Koronovirüs salgını nedeniye “Evde kal” çağrıları yapılıp hafta sonları sokağa çıkma yasakları konulurken, çalışmaya devam edilen sektörlerde virüs büyük bir hızla yayılmaya devam ediyor.

Bir çok işkolunda görüldüğü gibi yeterli önlemlerin alınmaması nedeniyle zabıtalar arasında da Covid-19 testi pozitif çıkanların sayısı hızla artıyor.

Yerel yönetimlerde örgütlenme faaliyeti gösteren sendikalara ulaşan bilgilere göre Avrupa Yakası Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı Edirnekapı ve Zeytinburnu birimlerinde çalışan 19 zabıta memurunun Covid-19 testleri pozitif çıktı.

Zabıta Tedbir Müdürlüğü’ne bağlı Boğaziçi Zabıta Amirliği’nde 5 kişinin, Anadolu Yakası Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı birimlerde çalışanlar arasında da 4 kişinin testleri pozitif çıkmış durumda.

Alınan önlemlerin yeterli olmaması ve çalışma sisteminin en aza indirilmesi yönünde yeterli uygulama yapılmadığı için virüs zabıta ekipleri arasında da hızla yayılmaya devam ediyor. Edirnekapı Zabıta Müdürlüğü’nde çalışan bir kişinin de testinin pozitif çıktığı ve hastanede tedvai gördüğü, ailesinde de Covid-19 testinin pozitif çıktığı gelen bilgiler arasında.

Yine Edirnekapı Destek Müdürlüğü’nde çalışan bir kişinin ve şoförlere yapılan testlerin pozitif çıkması sonucu evlerinde karantina da oldukları belirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde düne kadar sendikalara gelen bilgilere göre zabıta ekipleri arasında 29 kişinin testleri pozitif çıkmış durumda.

İBB bünyesinde toplamda 2500 civarında zabıta memuru bulunuyor. Ekiplere günlük olarak kişi başı maske ve eldiven dağıtılmakta olduğunu, çalışma sisteminde salgına yönelik bir düzenleme olmaması nedeniyle alınan önlemlerin yeterli olmadığını ve salgının zabıta ekipleri arasında da hızla yayılmakta olduğu belirtildi.

Zabıta ekipleri arasında salgının artması ve İBB’ye yapılan bildirimler üzerine çalışma sisteminde de değişikliğe gidilmesi yönünde henüz adımlar atılmaya başlandığı belirtilirken Anadolu Yakası’nda 15 Nisan itibariyle 12 saat çalışma 60 saat dinlenme olmak üzere çalışma yürütüleceği yönünde bilgi geldiğini aktardı.

 

Koruyucu Ekipman Yetersiz, Testler Gereği Gibi Yapılmadı”

İBB bünyesinde çalışanlara salgın nedeniyle maske ve eldivenlerin çalışan sayısına göre verilmekte olduğunu, 12 saatlik çalışma düzeninde kişi başına en az 4 maske ve yeterli sayıda eldiven temin edilmesi gerektiğini belirtildi.  Sendika ve meslek örgütleri, “İstisnasız tüm personele test yapılması gerekirken, sağlık personeli çağrılarak, sadece belirtiler var mı, yok mu sorularına verilen cevaplara göre testler yapıldı. Oysa test sonucu pozitif çıkan personeller evlerine gönderildi. Bu tamamen yanlış bir uygulama. Sağlıkçılar bu kontrolü yaptıktan sonra da yanındaki arkadaşı pozitif çıkan arkadaşların ekipleri yeniden teste tabi tutulmadı. Ki bu kontrollerin çok daha dikkatli bir şekilde yapılması gerekiyor. İşe gidiş geliş ve mesai bitiminde ateş ölçer ile ateş ölçümleri yapılmıyor. Test sonuçları pozitif çıkan arkadaşlarımızın sayısı hızla artmaya başladıktan sonra araçlar dezenfekte edilmeye başlandı. Ancak bu dezenfektanlar su bazlı oldukları ve ilaç oranı olması gerekenden az kullanıldığı yönünde bilgler geliyor” denilerek önlemlerin yetersizliğini ve endişelerini ifade etti. 

 

9 Günlük Tatillerdeki Çalışma Sistemi Salgında Uygulanmadı”

Kamu kurumlarında genel olarak 9 günlük bayram tatillerinde uygulanan çalışma programının salgın gibi tüm çalışanları ve temasa geçtikleri kişileri risk altına alan bir durumda uygulanmadığını belirtilirken, daire başkanlarının bir gün çalışma bir gün dinlenme şeklindeki programda ısrar etmesi nedeniyle zabıta ekipleri arasında virüsün hızla yayıdığını ve test sonucu pozitif çıkan arkadaşlarının sayısının hızla artmakta olduğunu aktarıldı.

 

Test Sonucu Pozitif Çıkanların Sayısı Hızla Artınca Önlem Alınmaya Başlandı”

Virüs salgınının başladığı günlerden itibaren tüm önlemlerin gereği gibi alınmaması nedeniyle bir çok arkadaşlarına virüs bulaştığını ve ailelerinin de bundan etkilenerek hastalandıklarını ve bu yöndeki bilgilerin artarak gelmeye başladığını belirten sendika ve meslek örgütleri “Arkadaşlarımızda pozitif çıkan test sayılarının hızla artması ve ilettiğimiz talepler sonucunda ancak 15 Nisan itibariyle 12 saat çalışma 60 saat dinlenme şeklindeki çalışma programına geçilecek. Personel yoğun olarak çalışıp, test sonuçları pozitif çıkan arkadaşlarımızın sayısı hızla artmaya başladıktan sonra yapılan bu program ne derecede fayda sağlayacak bunu da bilemiyoruz. Tüm arkadaşlarımızın ve ailelerinin hayatları ciddi anlamda risk altındadır bunu biliyoruz” açıklamasında bulundu.


Zabıta Arkadaşlarımız ve Aileleri Büyük Risk Altında”

Cumhurbaşkanlığı genelgeleri ve Belediye Başkanlığı talimatlarının "Asgari Düzeyde Personel Çalıştırma" maddelerinin hiçe sayılmış ve % 50 oranında personel çalıştırılarak virüs kapma riski yüksek oranda devam etmiştir. Yeniden düzenlenen programla bu oran % 33’e çekilebilmiştir” denilerek belediyeler bünyesindeki pek çok emekçinin koronvirüs salgınından etkilendiğini test sonuçları pozitif çıkanların sayısının hızla artmakta olduğunu belirterek ‘Evde Kal’ çağrıları yapılırken, çalışmak zorunda olan emekçiler için de İBB’nin hemen harekete geçmesi, kişisel koruyucu ekipmanları hızla ve yeteri kadar temin etmesi, çalışma ortamındaki hijyenin sağlanması, çalışılması zorunlu olan birimler için de çalışma programının riski en az düzeye indirecek şekilde düzenlemesi gerekirdi. Bir çok arkadaşımızın test sonuçları pozitif çıktı, hastanede tedavi altındalar, bazı arkadaşlarımız bu salgını ailelerine de taşımış oldular ve bazıları aileleriyle birlikte tedavi görmek durumunda kaldı. İBB başta olmak üzere yetkililerden tüm yerel yönetimlerde çalışan arkadaşlarımızın, ailelerinin ve temasta oldukları kişilerin de korunabilmesi için gerekli önlemleri derhal almalarını istiyoruz” denilerek tedbirlerin aciliyetine dikkat çekildi.