İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu Tuzla'da bulunan tersanelerdeki işçilerin durumuna ilişkin rapor hazırladı.
İSTANBUL - İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu koronovirüs salgınında işyerlerinde alınması gereken önlemler ve işçilerin durumlarını takip ederek raporlaştırmaya devam ediyor.
İşçilerin koronovirüs salgınında en fazla risk altında olduğu iş kollarından birinin de tersaneler olduğunu belirtmişti. İİSŞP, 20 bin işçinin çalıştığı Tuzla tersanelerin de tedbirlerin yetersiz olduğuna daha önce hazırlanan rapıe değinmiş ve tetbir alınmaması durumun da vaka sayılarının artacağını ifade etmişti. Uyarıların dikkate alınması sonucun da birçok işçi de Covid-19 virüsüne rastlandı.
İSŞP'nin kendilerine ulaşan verilere dayanarak hazırladığı raporda Tuzla'da bulunan teranelerde çalışan işçilere ilişkin durumu aktardı.
Çalışma Devam Ediyor Virüs Hızla Yayılıyor
Desan Tersanesi: 15 işçi de virüs tespit edildi. 4 işçi yoğun bakım da ve 11 işçi evde karantina altın da tutuluyor. Tersane vakaların tespit edilmesinden sonra 14 gün çalışmayı durdurdu. Ve 14 gün sonrasın da 13 Nisan'da tekrar iş başı yapıldı.
İstanbul Tersanesi : 1 Mühendis ve 1 tekniker ile 3 taşeron işçisin de Covid-19 testleri pozitif çıktı. Tersane çalışmalarına bir hafta ara vermişti ve 13 Nisan'da tekrar iş başı yaptırıldı.
Sedef Tersanesi: 3 Kadrolu işçi 4 de taşeron işçisin de vaka görüldü. 4’ü hastane de ve 3'ü evlerinde tedavi görüyorlar. Tersane çalışmalarına ara vermedi çalışmalar devam ediyor.
Gemak Tersanesi: 1 işçi de virüs tespit edildi ve tersane çalışmaya devam ediyor.
Selah Tersanesi : 1 işçi de virüs tespit edildi.
Kuzeysıtar Tersanesi: 7 işçi de virüse rastlandı 4 işçide ise belirtiler olduğu için test yapıldı sonuçları bekleniyor.
Tersan tersanesi: 17 işçi de virüse rastlandı.
Toplam bu vakalar içerisin de toplam 53 işçide virüs görüldü ve 21 işçi hastane de yatıyor diğerleri ise evlerin de karantina altındalar.
Tersanelerde Yeterli Önlem Alınmıyor
Tersanelerdeki çalışma bir an önce durdurulmazsa virüsün yayılmasının da hızla artacağına dikkat çeken İİSŞP, raporunda "Ve bulaştırma hali tersane dışında da olduğunu var saydığımızda sadece tersanelerin çalıştırılması bile korkunç bir tablo ortaya çıkarıyor. Ve ne yazık ki halen tersane genelinde yeteri kadar önleme alınabilmiş değildir" denildi.
Tersanelerde İş Durmalı
Tuzla tersanelerinin çalıştırılmasının hayati önemde olmadığını ifade eden İİSŞP, tersanelerde, sağlık, gıda gibi zorunlu hizmetler yapılmayıp, yat üretimi ve onarımı gibi ertelenmesi mümkün işler olduğuna dikkat çekerek tersanelerde işin durdurulması gerektiğini belirtti.
Toplu Taşıma ve Kalabalık Evler Riski Arttırıyor
Tuzla tersanelerinde özellikle taşeron işçilerinin servis sorunu olduğunu ve işçilerin toplu taşıma araçları kullanarak iş yerlerine gitmek zorunda olduğu belirtilen raporda, ayrıca tersanelerde çok sayıda gurbetçi işçinin olduğuna ve bekar evlerinde 10-15 işçinin bir arada kalmakta olduklarından bunun da riski artırdığı ifade edildi.
Gurbetçi İşçiler Temel İhtiyaçlarını Dahi Karşılayamıyor
İSŞP, taşeron işçilerin bir bölümünün 'iş yok' gerekçesi ile ücretsiz izne yolladığını ve özellikle gurbetçi taşeron işçilerin temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak durumda olduklarına dikkat çekti.
Geç Kalınırsa Virüsün Önü Alınamaz
Tersanelerde çalışma ve yemek alanları gibi alanlarda da yeteri önlemlerin alınmadığını belirten İİSŞP'nin raporunda gerekli tedbirler alınmadığı durum da virüsün hızla yayıldığına işaret ederek daha fazla geç kalındığında önü alınamaz bir hal alabileceğini belirtti.
İİSŞP'nin raporunda alınması gereken önlemler ve talepleri ise şöyle:
* Tersaneler çalışmalarına bu süreç içerisinde ara vermelidir. Vakanın görüldüğü tersanelerde sadece şikayeti olan işçilere değil tüm çalışanlara test yapılmalıdır.
* Tersanelerde taşeron çalışma son bulmalı ve tüm işçiler kadrolu yapılmalıdır.
* Tersanelerin çalışmadığı dönem de işçiler ücretli izinli sayılmalıdır.