< İşçiler Ve Covid

Covid-19’un yayılmaması için ardı ardına önlemler(!) alınırken, işçiler hala çeşitli işkollarında çalışmaya devam ediyorlar. Üstelik 20 yaş altı olanlar dahi “işçi ise” çalışabiliyor... İşçilerin son birkaç günde neler yaşadığına göz atalım istedik.

Yüzlerce fabrikada, işyerinde çalışma devam etmesi tehlikeli sayılmazken polis, çöpten hurda toplayarak geçimi sağlayan işçiye 'coronavirüs tedbirleri' kapsamında 5.606 TL para cezası kesti ve motorunu bağladı!

Gebze Koton deposunda 3 işçinin #COVID19 testi pozitif çıktı. İşyerinde vaka olmasına rağmen Koton herhangi bir önlem almadı, depo işleri aynı yoğunlukla devam ediyor

Çerkezköy POLİMER Fabrikasında 6 işçinin #COVID19 testi pozitif çıktı. İşyerinde vaka olmasına ve COVID-19 pozitif işçi sayısı artmasına rağmen üretim aynı şekilde devam ediyor.

Gebze Netlog Lojistik'te çalışan 250 işçi hiçbir önlem olmadan çalıştırılıyor. Yöneticiler, isteyen ücretsiz izne çıksın diyerek işçileri bu koşullara mahkum ediyor.

Yalova Tersan Tersanesi'nde 2 işçinin #COVID19 testi pozitif çıktı. Önlem olarak ise işçilere yıllık izin kullandırılıyor. Vakaların ardından kısmi karantina uygulanıyor.

Tuzla'da 300 işçinin çalıştığı Valfsan'da #coronavirus tespit edilen işçi sayısı 5’e yükseldi. Fabrikada 60 kişinin çalıştığı “solunum cihazı” ile ilişkili üretim bölümü dışında tüm bölümler kapatıldı

İSPARK’ta 4 işçi korona pozitif çıktı. İSPARK İspark işçilerinin corona riski oldukça yüksek.

ATV'de yayınlanan Mavi Klaket Yapım Şirketi tarafından yapılan ve Müge Anlı'nın sunuculuk yaptığı programda çalışan 50 set emekçisi, programın askıya alınması üzerine tazminatsız bir şekilde işten atıldı.

Kocaeli'de bulunan Posco Assan Fabrikasında, ailesi karantinada olduğu için izin isteyen bir işçiye 'test sonucu çıkmadan izin vermeyiz' denildi.

ŞOK marketler, ekstra eleman almadan eve servis yapmaya başladı. İşçiler mağaza içindeki işlerinin dışında, online siparişleri götürmeye de zorlanıyor. Evlere servisi kabul etmediği için ücretsiz izin zorlamasına direnen bir işçiyi ŞokMarket işten attı. Kardan zarar etmek istemeyen Şok Market, online hizmetiyle işçileri kilometrelerce yol yürüterek siparişleri eve teslime zorluyor. Şok Market Depolarında çalışan işçiler de bir süredir sağlıksız koşullarda çalışmalarını protesto ediyor, sıkıntılarını sosyal medyadan duyuruyordu.

Ankara Limak Şantiyesinde işçiler yemek sırasında bir arada bekliyor, sonra da birlikte yemek yiyorlar. İşçilerin covid19'a karşı korunma olanağı yok. Ses çıkarttılarında işten atılıyorlar.Ya açlıktan ya da corona’dan ölüm arasında tercihe zorlanıyorlar.

Bursa'da Yeşim Tekstil Fabrikasında çalışan 8 işçide covid19 testi pozitif çıkınca karantina uygulandı. İşçilerden 4'ü yoğun bakımda. Fabrikada üretim durduruldu.

Ana firmanın Limak Holding olduğu ve Kuveyt havalimanı şantiyesinde çalışan İnşaat İş Sendikası üyesi işçiler, hem sağlık hem de ücretlerinin gasp edilmesinden dolayı şirketle bir görüşme yapmak istediler. Görüşme sırasında işçilere saldırı yaşandı.

Covid 19 salgını sebebiyle 30 Mart- 5 Nisan arası üretime ara veren Vestel, 9 Nisan’da mesaiye başladı. Salgın kontrol altına alınamamasına rağmen üretime ara veren fabrikalar yeniden çalışmaya başlıyor.

Ankara'da inşaat işçilerine korona virüs taahhütnamesi imzalatılıyor. Söz konusu taahhütnamede 'Virüse yakalanırsam sorumluluk bendedir' ibareleri yer alıyor. Taahhütnameleri imzalamayanlar ise işten çıkartılıyor.

Türk Metal Sendikası üyesi Nemak Döküm işçisi Ali Kurtuluş, covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

Çekmeköy Koray İnşaat Şantiyesinde çalışan işçilere, çalışırken virüs kapmaları durumunda tüm sorumluluğun kendilerine ait olduğuna dair belge imzalatldı.

5.Levent Turkuvaz Medya şantiyesinde çalışan 35 işçi karantinaya alındı. Şantiyede kalan 28-30 işçi Covid19 şüphesi hızla kamptan çıkarıldı. İşçilerin tedavi için nereye götürüldüğü bilinmiyor. İnşaat İŞ Sendikası da üyesi olan 5 işçide Covid19 tespit edildiğini açıkladı.

Polimer Kauçuk'ta 3 işçiye Cov-19 pozitif teşhisi konuldu. İşçilerin olduğu servis geri gönderildi. İşyeri temsilcileri ise izinli olduklarından işe gitmiyor. BD'de bulunan şirket yönetimi üretimin asla durdurulmaması gerektiğini bildirmiş. İşyerindeki 2000 işçi ise çalışmaya devam ediyor.

İstanbul-Tuzla'da bulunan VALFSAN’da bir işçinin daha covid19 testi pozitif çıkmasına rağmen fabrikada üretim devam ediyor. Valfsan'da son vakanın bulunduğu servisteki işçiler 14 gün ev karantinasina alınmışolmasına rağmen, kalan işçiler "işe gelmeyeni kovacağız!' denilerek zorla çalışmaya zorlanıyor.

İstanbul Bağcılar'da Aytim Tekstil İşçileri, bir işçinin Korona virüs testi pozitif çıkmış olmasına rağmen "Elimizdeki işler acil" denilerek sipariş yetiştirmeye zorlanıyor.

Silivri Ortaköy Sanayi Sitesinde 500'e yakın işçinin çalıştığı Sapro Temizlik Ürünleri firmasında 5 işçi Silivri hastanelerinde müşahade altında.Test sonuçlarının açıklanması bekleniyor.

İstanbul Tuzla Sedef Tersanesinde bir mühendisin covid19 testi pozitif çıktı. Yaklaşık 3500 işçinin çalıştığı tersanede önlemler alınmıyor, işçiler dipdibe çalıştırılıyor

İstanbul’da üç, Balıkesir’de bir işçi Covid-19’a yakalandı. İstanbul Ataköy Atrium’daki Migros’ta en az 3 çalışanın koronavirüse yakalandığı, virüse karşı yerleri çamaşır suyuyla silmenin dışında hiç bir önlem alınmadığı belirtildi.

44 yaşındaki Kerem Sönmez, Akbank İstanbul Esentepe Şubesi’nde güvenlik görevlisi olarak çalışıyordu. 2 çocuk babası olan Sönmez yoğun bakıma kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Kocaeli İzmit'te bulunan Kibar Holding'e bağlı Posco Assan'da bir işçi 40 derece ateşim var demesine rağmen işe çağrıldı. Sonrasında test yapılan işçi hastaneye, aynı serviste olan diğer işçiler ise “karantina” diyerek evlerine gönderildi.

1200 kişinin çalıştığı Taksim Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) işçiler, çalıştıklarını, yemekhane, kaldıkları koğuşların ve tuvaletlerin aktif kullanılmasına rağmen koronavirüse karşı temizlenmediğini belirtti. İşçiler, "Yemekhanelerimiz mikrop yuvası" dedi.

İSKİ’de çalışan 800 sayaç okuma işçisi, korona önlemi alınmadan çalışmaya zorlanmalarına karşı greve çıktı.

İzmit Şehir Hastanesi şantiyesinde salgın nedeniyle işçiler işten çıkarılmak isteniyor.

60 yaşında olan Yeter Şen, Kocaeli Derince Vergi Dairesi'nde memur olarak çalışıyordu. Büro Memur-Sen Kocaeli 3 No'lu Şube üyesi olan Şen, bir haftadır tedavi gördüğü hastanede koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

3 bin işçinin çalıştığı Galataport şantiyesinde çalışan bir işçinin koronavirüs testinin pozitif çıktı.

Bursa Orhangazi TOKİ Şantiyesinde çalışan 300 inşaat işçisi aynı lavabo ve banyoyu kullanıp, aynı yemekhanede iç içe yemek yiyor, 10 kişi aynı koğuşta uyuyorlar. Şantiyede hiçbir önlem yok!

İstanbul'da hemşire olarak görev yapan Ayla Balaç Koronavirüs teşhisiyle tedavi altında olduğu hastanede yaşamını yitirdi...

“Evde Kal” çağrılarına ‘Aç mı kalalım, beni bu virüs öldürmez, beni senin bu düzenin öldürür’ diye tepki gösterdiği için gözaltına alınan TIR şoförü Malik Baran Yılmaz yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı ancak işten atıldı.

Hanife Bıyıklı, Adıent oto donanım işçisi olarak çalışırken Covid-19 testi pozitif çıktı, sonrasında fabrikada hiç bir önlem alınmadan üretime devam edildi, işçi arkadaşlarından gelen mesaja göre hayatını kaybetti.