Bağcılar’da bulunan Aytim Tekstil’de geçtiğimiz Cuma günü bir işçinin koronovirüs testi pozitif çıkmasına rağmen işçiler “Elimizdeki işler acil” denilerek sipariş yetiştirmeye zorlanıyor.

İSTANBUL - Koronovirüs salgınına rağmen pek çok işyerinde işçiler ölüm riskine rağmen çalıştırılmaya devam ediyor. Salgın nedeniyle işyerlerinde zorunlu olanlar dışındakilerin çalıştırılmaması, çalışmak zorunda olanların da gerekli koruyucu önlemlerin alınarak çalıştırılması gerekirken patronlar, önce kar sonra işçinin canı diyerek çalıştırmaya devam ediyor.

Bağcılar’da bulunan Aytim Tekstil’de geçtiğimiz Cuma günü C.A. adlı işçinin rahatsızlanması üzerine yapılan test sonucu pozitif çıktı ve işçi karantinaya alındı.

Aytim Tekstil’de 181 işçi çalışıyor. Kalabalık bir ortamda virüsün yayılma tehlikesi daha da artıyor. Aytim Tekstil daha önce kısa çalışma ödeneği kapsamında işçilerin yaklaşık yarısını izne çıkaramış 100 kişi ile üretime devam etmekteydi. Fakat çalışma devam ederken C.A. adlı işçinin koronovirüs testi pozitif çıktı.

İşçiler testin pozitif çıkması üzerine ciddi kaygılar yaşarken, çalışmanın tamamen durdurulmasını ve işçilerin izne gönderilmesini beklerken Aytim Tekstil patronu “Elimizdeki işler acil bunların yetişmesi lazım” diyerek işçilerin üretimi sürdürmesini istedi.

                                                                                                                                             Arsiv

Bir işçide koronovirüs testinin pozitif çıktığı ve 80 kişinin aynı anda yoğun bir tempoda çalışmakta olduğu bir tekstil fabrikasında işçilerin ölümle burun buruna demektir. Bu şartlarda bile patronlar “Elimizdeki işler acil” denilerek işçilerin ölümü pahasına karlarını düşünerek işçilerin siparişleri yetiştirmesini istiyor.

İşçiler, arkadaşlarının testinin pozitif çıktığını ve şu an tüm işçilere bulaşmış olabileceği ihtimalini hatırlattıklarında ise “İsteyen tabiki gidebilir” yanıtı verildiğini belirterek “Bu şekilde söylenince işçi bırakıp gidemiyor. Çünkü bırakıp gittiğinde ücretli izinli sayılacak mı? Ya da işi bırakıp gitti diye sonradan işten atıldığını mı söyleyecekler belli değil” diyor.

Aytim Tekstil’de işçiler koronvirüsten ölmekle, açlıktan ölmek arasında seçime zorlanıyor.

Koronvirüs vakasının tespit edilmesine rağmen işçilere “Elimizdeki işler acil” denilerek üretim yaptırmak, işçiler ölsede ben paramı kazanmaya bakarım demekten başka bir anlam ifade etmiyor. Aytim Tekstil’de derhal üretim durdurulmalı işçilere gerekli testler yaptırılmalı ve işçilere salgın sürecinde ücretli izin verilmeli.