< İşçilerin Sağlığı Korunmalı

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, koronovirüs salgını sırasında farklı sektörlerdek işyerlerinde inceleme yaparak, işçilerin sağlık durumlarına ilişkin önlemlerin alınması, üretim durumu, işten çıkarmalar, işçilerin izin ve ücret durumlarına ilişkin bir rapor hazırladı. İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu içinde yer alan sağlık sektöründe örgütlü Sağlık İş Sendikası ve genel hizmetler sektöründe örgütlenme yapan Genel İş Sendikası yöneticileri kendi alanlarına ilişkin gözlemleri ve taleplerine ilişkin durumu aktardılar.

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu’nde yer alan ve sağlık emekçilerinin örgütlendiği Sağlık İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Nedime Yıldırım, salgın günlerinde kendi canlarını tehlikeye atarak, tüm sağlık kuruluşlarında salgının atlatılması için özverili bir şekilde çalışmalarını sürdüren sağlık emekçilerinin durumunu aktardı.

“Sağlık çalışanları olarak zaten varolan sıkıntılarımız çok yoğunken, pandemi sürecinden dolayı da inanılmaz yoğun ve zorlu bir süreç geçiriyoruz” geçiriyoruz diyen Yıldırım öncelikle ekipman ve çalışan ekiplerin yeterli olmayışı yönünde ciddi sıkıntılar yaşadıklarına vurgu yaptı.

 

Öncelikle Sağlık Ekiplerimizdeki Arkadaşlarımızın Sağlığını Korumak Zorundayız”

Nedime Yıldırım : Öncelikli olarak pandemi ile mücadelede çalışan ekip sıkıntısı ve ekipman sıkıntısı yaşadık. Bunlardan özellikle de koruyucu ekipmanlar konusunda son birkaç günden beri her ne kadar kısmen düzeltilmiş olsa da sahadaki sıkıntılarımız devam ediyor.

Bunun sonuçlarını da görüyoruz. Corona virüsten dolayı testleri pozitif olan, izole edilen tedavisi eden birçok arkadaşımız bulunuyor. Bu durumdaki arkadaşlarımıza  ilk önce geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Umarız ki, bu arkadaşlarımız bir an önce sağlığına kavuşur. Ve yaşadığınız ekipman sıkıntısı da bir an önce giderilir ve önümüzdeki süreçte de canla başla çalışan sağlık  ekiplerimizdeki arkadaşlarımızı koruyup da daha fazla sağlık sorunu ile karşılaşmak durumunda kalmayız.

Sağlık Hizmeti Ekip İşidir Ve Sağlık Bakanlığı Ücret Zammında Kamu, Taşeron Ayrımı Yapamaz”

Sağlık alanında çalışan arkadaşlarımızın hem ekipman hem de sağlıklarının korunması açısından önemli bir süreçteyiz. Bu süreçte sağlık Bakanlığı, bizleri üzen bir açıklama yaptı. Sağlık alanında çalışanları işçi ve memur olarak ayırdı. Memurlara yapılan ek ödemeler işçi arkadaşlarımıza yapılmadı. Biz her zaman ısrarla diyoruz ki, sağlık hizmetleri bir ekip işidir bu ekipten birilerini üzerseniz, ayırırsanız, moral ve motivasyonlarını bozarsanız, birilerini sahadan çekerseniz bu takdirde bu zor olan pandemi süreci salgın süreci asla atlatımaz ve çok daha zorlu günler geçirmemize neden olur. Biz bir ekibiz, bizi bir ekip olarak görmeniz gerekiyor. Ve bundan dolayı ekip olarak mücadele edip bu süreci sağlıklı bir şekilde sonuca ulaştırmanız gerekiyor. Buradan Sağlık Bakanlığı'na çağırdı bulunuyoruz bizim moral ve motivasyonumuzu bozmayın. Bizleri de bu ekip işinde ek ödemelere dahil edin, tüm sağlık çalışanlarına sahada çalışan, hastanede, çalışan, üniversite çalışan arkadaşlarımızı bu sürece dahil etmeniz gerekiyor, sizlerden beklentimiz budur.

 

Nitelikli Bir Sağlık Hizmeti İçin Toplu İş Sözleşmeleri Bir An Önce İmzalanmalı”

İkinci bir isteğimiz kamusal alandaki toplu iş sözleşmeleri konusundadır. 15 aydan beri devam eden toplu iş sözleşmeleri var. Yaklaşık 12000 salık işçisini kapsıyor. Arkadaşlarımız 15 aydan beri asgari ücretle geçinmeye çalışıyorlar. Lütfen hem yetkili olan sendikalarımız, hem de Sağlık Bakanlığımız bu zorlu süreçte mücadele eden arkadaşlarımızı bir ekip olarak görmeli ve bir an önce bu toplu sözleşmenin imzalanmasını sağlamalı. Arkadaşlarımızın da moral ve motivasyonlarının iyi olmasının sağlanması gerekiyor. Bu arkadaşlarımıza maddi ve manevi bir güç katacaktır. Bu noktada bugüne kadar imzalanamayan toplu iş sözleşmelerinin bir an önce imzalanarak hayata geçirilmesini istiyoruz.

 

Kronik Yetmezliği Olan ve Sağlıkları Risk Altındaki Arkadaşlarımızı Sahadan Çekmeliyiz”

Bir başka talebimiz ise Cumhurbaşkanımızın ve Sağlık Bakanlığımızın bildirimleri ile kronik yetmezliği olan engelli kadrosunda bulunan arkadaşlarımızın bir an önce sahadan çekilmesidir. Fakat ne yazık  "ihtiyaç dahilinde" denilerek bu arkadaşlarımız hala sahada çalıştırılmaya devam ediliyor. Bakanlığımız, hastane yöneticilerimiz, başhekimliklerimiz tarafından bu arkadaşlarımızın sağlıkları açısından sahalardan çekilmelerinin sağlanmasını istiyoruz.

 

Sağlık Birimlerindeki Tüm Arkadaşlarımız Kadroya Geçirilmeli”

Ayrıca alınacak 32000 sağlık çalışanlarının, sağlık bakanlıkları birimlerde çalışan 696 sayılı kanun hükmünde kararnameyle taşerondan kadroya geçirilmeyen alınmayan, laboratuvarda görüntüleme, röntgen birimlerinde çalışan arkadaşlarımızın öncelikle dikkate alınması lazım.

Bir diğer konumuz, özel hastanelerde işten çıkartılan arkadaşlarımıza da öncelik tanınması lazım. Özel hastanelerimizde işten çıkarılan arkadaşlarımızın ücretli izinli olmalarının sağlanması.

 

Sağlık Emekçisi Arkadaşlarımız Ekonomik ve Sosyal Olarak Desteklenmeli

Sağlık çalışanları arkadaşlarımız depremde yangında doğal afetlerde öncelikli olarak onlar ve bu ülkede en önde saflarda yer alan arkadaşlarımızın sağlıklı olmaları gerek ve onların korunmaları gerekiyor sosyal ve ekonomik olarak desteklenmesi gerekiyor

Yine sağlık kurumlarında çalışma sisteminin değiştirilmesi gerekiyor sağlık çalışanlarına yönelik olarak ayrı bir çalışma sisteminin getirilmesi lazım Her birimin her lokasyonun her hastanenin farklı çalışma sistemi var maalesef bizim şu an iş kanunu uzun bu konuda bizlere pozitif olarak değiştirilmesini talep ediyoruz

 

Sağlık Emekçisi Arkadaşlar İyi Ki Varsınız”

Öncelikle sahada canla başla çalışıp bütün zorluklarına rağmen ekonomik sıkıntılara rağmen büyük bir özveriyle çalışan tüm sağlıkçı arkadaşlarımıza Çok teşekkür ediyorum biz sizlerle gurur duyuyoruz Bizler sağlıkçıyız Bizler ön cephede his ve her şekilde toplum evlerinde edilmişken sizler önünde en ön saflarda mücadele ediyorsunuz. Biz sizlerle gurur duyuyoruz ve iyi ki varsınız diyoruz.

 

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu’nde yer alan ve kamusal alanlar ve belediyelerde çalışan işçilerin örgütlendiği Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Arıkan ise kamu alanında hizmet vermekte olan işçilerin koronovirüs salgını sırasında yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekerek, bir an önce gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

“Öncelikle emeğin ve emekçinin yanında olan onlar için mücadele eden tüm arkadaşları saygı ve sevgiyle selamlıyorum içinde Bulunmuş olduğunuz bu zorlu süreçte salgına karşı verilen mücadelede en ön saflarda savaşan ve bizler için hayatını tehlikeye atan sağlık çalışanlarında burada saygı sevgi ve minnetle selamlıyorum” diyerek sağlık çalışanlarından sonra en fazla risk altında olanların kamusal alanlar olan özel idarelerde ve belediyelerde çalışan işçiler olduğunu belirtti.

 

Belediye Çalışanlarının Can Güvenliği Sağlanmalı, Virüs Olan Yerlerde Çalışma Durmalı”

Özellikle ulaşım, sağlık, veterinerlik, dış temizlik iç temizlik zorunlu yerlerdeki büro çalışanları yoğun şekilde hastalığı geri plana iterek halka topluma kamuya hizmet etmek için canla başla çalışıyorlar. Belediyelerde yaşanan bu yoğun çalışma temposunda virüsten salgından arkadaşlarımızın korunması açısından önlem alınması için yoğun bir çaba göstermekteyiz ama hala birçok sıkıntı devam etmekte hala ekipman hijyen malzemeleri ve çalışma sistemi ile ilgili sıkıntıları yoğun olarak yaşıyoruz bütün Belediyelerde taleplerimiz lütfen zorunlu olan işler dışındaki tüm işleri durdurun Can güvenliği çalışan arkadaşlarımızın Can güvenliği en üst düzeyde korunması lazım hastalığının virüsün çıktığı bölgede çalışmalar derhal durdurulmalı orada arkadaşlarımız teste tabi tutularak karantinaya alınmalı.

 

Risk Altında Çalışan İşçilerin Yemek ve Yol Ücretlerinde Kesinti Yapılıyor”

Bu süreçten sonra da evlerine gönderilmesi gerektiğini belirtmek istiyoruz Bir diğer konu Cumhurbaşkanlığı genelgeleri var belediyelerimiz de herkesin fiili çalışıyor olması noktasında bir genelge yayınlandı idari izinli olan esnek çalışan dönüşümü çalışan herkes fiili olarak çalışıyor farz edilir ve Bu çalışanların tüm ücret sosyal ve özlük hakları saklıdır diye genelge yayınlandı buna rağmen maalesef Belediyelerde işçinin yoğun bir emek vermesine rağmen yemek ve yol ücretlerinde kesintiye gidiliyor bunun bir an önce durdurulması lazım.

 

Belediye İşçilerinin Ücret Kaybı Giderilmeli TİS İmzalanmalı”

Bir diğer konu yine Belediyelerde kısa süreli çalışma ödeneği ne başvurular yapılıyor Bu da işçi için sıkıntı doğuracak işçinin ekonomik alanda zora sokacak bir noktaya götürüyor Bu arada Toplu sözleşme lerimiz var işçinin kaybına uğratmadan can güvenliğini koruyarak çalışmayı düzenlemek gerekiyor Yani sendikalar ile bizlerle iş günü içinde işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarının işbirliği içinde elbirliğiyle bu sürece götürmemiz gerekiyor belediyelerin vergi kesintilerinin 3 ay boyunca ertelendiği hükümet tarafından açıklandı bu yeterli değil vergi döneminde gelirlerde düşüşler yaşanıyor Belediyelerde belediyeler gece gündüz cefakar işçisi ile Kamu hizmeti vermeye devam ediyor hükümetin acilen belediyelere ciddi bir kaynak aktarması ve bu sürece sadece Git ve bu hizmeti gör demek mi hattıyla devam ettirmesi mümkün değildir.

 

İşten Çıkarma Yasaklanmalı, Ücretli İzinler Kullanılmalı

Ayrıca hükümetin çalışan kesimlere ücretli sürekli güvence vermesi gerekiyor işten çıkarmaların derhal durdurulması gerekiyor ve acilen sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi gerekiyor. Bu taleplerimizin gerekli yerlere ulaşarak sonuç getirmesi en büyük temennimiz.