< “Milyonlarca Genç İşçinin Ölüm Riski Var”

Koronovirüs salgını nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından önce 20 yaş altı gençleri sokağa çıkmaları yasaklanırken ardından yeni bir genelgeyle 18-20 yaş arasında olan gençlerin sosyal güvenlik kayıt belgelerini göstererek işe gidebilecekleri yönündeki açıklamaya sendikalar tepki gösterdi.

İSTANBUL - Koronovirüs salgını devam ederken, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından ard arda açıklamalar yapılmaya devam ediyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından 4 Nisan tarihiyle yayınlanan genelgeyle 20 yaş altı gençlerin sokağa çıkması yasaklandı. Ardından bir genelge daha yayınlayarak “kamu, özel sektör ve tarım işçilerinin 18 – 20 yaş arasında olanların sosyal güvenlik kayıt belgelerini göstermeleri halinde işe gidecekleri” belirtildi.

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu’na bağlı sendikalar ise bu genç işçilerin genellikle kayıt dışı çalıştırılmakta olduklarına dikkat çekerek, genç işçilerin kayıt altına alınarak güvenceli çalışmalarının sağlanması gerekirken, 18-20 yaş arası tarım işçilerinin çalışabilmesi yönünde bir kararın utanç verici olduğu ve genç işçilerin hayatlarının hiçe sayıldığı ifade edildi.

 

Genç İşçilerin Büyük Çoğunluğu Kayıtdışı Çalıştırılıyor”

Koronovirüsün yayılmasının engellenmesine karşı sendikalar olarak ısrarla fabrika ve işyerlerininin kapatılması ve işçilerin ücretli izne çıkarılması gerektiğini belirten İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, 20 yaş altındaki gençlerin sokağa çıkmalarına yönelik karara tepki göstererek genç işçilerin ülkedeki durumuna dikkat çekti.

Ülkemizde 18 yaş altı yaklaşık olarak iki milyon çocuk çalışmakta olduğu ve bunların büyük bir çoğunluğu kayıt dışı olduğu hatırlatılan raporda, 20 yaş altında ise yaklaşık 4 milyon çalışan işçi olduğu belirtildi.

 

Eğitim Çağında, Güvencesiz Çalışıyorlar, Beslenme ve Sağlık Sorunları Var”

Özellikle 20 yaş altı genç ve çocuk işçilerin bir çoğunun eğitim çağında olmalarına rağmen, çalışmalarının nedeninin ailelerinin ekonomik durumu olduğu vurgulanan raporda şimdi ise bu yaş grubundaki gençlerin sokağa çıkmalarının sınırlandırılmasının, ekonomik sıkıntılar nedeniyle çalışmak zorunda olan gençlerin işsizlikle karşı karşıya gelmeleri anlamı taşıdığı belirtildi.

İkitelli OSB başta olmak üzere birçok irili ufaklı sanayi sitesinde çocuk yaşta işçilerin kayıt dışı çalıştırıldıkları belirtilen açıklamada, TİÜK verilerinde çocuk işçiliğin ülkemizde 2 milyon civarında olduğu hatırlatılarak, çoğunlukla kayıt dışı çalıştırılan çocukların hiçbir sosyal güvenliği bulunmadığı gibi beslenme ve sağlık hizmetlerine ulaşımlarının oldukça kısıtlı olduğuna vurgu yapıldı.

18 ila 20 yaş arasında çalışan çocuklarda ise kayıtlı çalışma oranı daha yüksek olduğu ancak bu yaş grubundaki çocukların da eğitimlerini tamamlayamadıklarını ve ekonomik anlamda ihtiyaçlarını yeterince karşılayamadıkları belirtilen açıklamada, “Elbette ki çocuk işçilik yasaklanmalı hele ki bu koronavirüs günlerinde genç işçiler evlerinden çıkmamalıdır. Hatta sendikaların talepleri dikkate alınmalı ve tüm çalışanların evde kalmaları sağlanmalıdır. İtiraz noktamız bu kararla birlikte gerekli tedbirlerin ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılmamış olmasıdır” denilerek genç ve çocuk işçilerin derhal kayıt altına alınmaları gerektiği, işten atmaların yasaklanarak beslenme ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilmelerinin sağlanması gerektiğine vurgu yapıldı.

 

Genç İşçiler Ay Sonunu Getiremiyor, Maske ve Dezenfektanlar

Fahiş Fiyatla Satılıyor”

Yapılan açıklamalar da herkesin maske takmasının önerildiğini belirten İSSP, maske kullanılmasının mem kişisel olarak sağlığımızın güvenceye alınası hem de toplum sağlığı için gerekli olduğunu fakat bugün tek kullanımlık en ucuz maskenin 7 lira civarında olduğunu hatırlatarak “Birçok işçi ve emekçinin litresi en ucuzu 80 TL ye satılan el dezenfektanlarına ulaşamadığını, maske alamadığını biliyoruz. Fırsatçılara göz açtırmayacağız denildi ancak halen maske ve dezenfektan malzemeleri fahiş fiyatlarla satılıyor. Dolayısıyla her gün işe giden bir işçinin 7 TL lik bir maske alması kullanması demek 210 TL aylık ayırması anlamına gelir. Ay sonunu zor getiren emekçilerin bu rakamlarda maske temin etmeleri oldukça zordur” denildi.

 

Medyadan Utanç Verici Maske Yapım

Ana akım medya kuruluşlarının maske kullanılması yönündeki açıklamların ardından “Evde atkıyla, başörtüsüyle nasıl maske yapılır” şeklinde yayınlar yapmalarının da utanç verici olduğunu belirterek medya kuruluşlarına tepki gösteren İSSP, işçilerin işe gidip gelirken korunmaları için gerekli tedbirlerin alınmadığına dikkat çekerek, gerekli tedbirlerin alınmadığı servislerle gidip gelen, kalabalık iş ortamlarında çalışıp, yine kalabalık ve sağlıksız yemekhanelerde yemek yiyen işçilerin koronovirüs salgınından etkilenmelerinin mümkün olamayacağını belirtti.

 

Koronovirüs salgını tedbirlerine ilişkin olarak taleplerini ise;

İşten atmaların yasaklanması,

Çalışılması zorunlu olanlar dışındaki tüm fabrika ve işyerlerinin çalışmalarına ara vermesi,

İşçilerin tümünün ücretli izne çıkarılması,

Çalışılması zorunlu işyerlerinde kadrolu işçi sayısının arttırılması,

Çalışma sürelerinin 4 saatle sınırlandırılması,

Çalışmak durumunda olan tüm işçilerin için koronovirüs riskine karşı gerekli tüm tedbirlerin alınarak, maske, dezenfektan ve koruyucu malzemelerin ücretsiz olarak sağlanması,

Yaygın olarak koronovirüs testinin yapılabilmesinin sağlanması, olarak belirtti.

 

Milyonlarca Genç İşçinin Hayatı Riske Atılıyor”

İçişleri Bakanlığı’nın yeni bir genelgeyle “özel sektör ve tarım işçilerinin 18 – 20 yaş arasında olanların sosyal güvenlik kayıt belgelerini göstermeleri halinde işe gidecekleri” şeklindeki ifadesine de İSSP, “Milyonlarca genç işçinin günahı ne? Madem salgında bu yaş grubunu korumak gerekiyor işçi olunca bu kural neden rafa kaldırılıyor. İnşaat örneğin dursa ülke ekonomisi mi batacak da çalıştırmaya devam ettiriyorsunuz. Tersanelerde lüks gemi üretimi birkaç ay ertelense ne olur ülke mi batar. Ya da kargolarda temel ihtiyaçların dışındaki siparişleri kısıtlasanız ne olur?” diyerek tepki gösterdi.

 

Genelge Derhal Geri Çekilmeli”

Gençler geleceğimiz derken, genç işçilerin bunun dışında tutulmasının kabul edilemeyeceği belirtilen açıklamada, “Her gün ilmek ilmek hayatı yeniden üreten genç işçilerimizi neden korumuyoruz?” denilerek bakanlığın bu genelgeyi derhal geri çekmesi gerektiği vurgulandı.

İstanbul işçi Sendikaları Şubeler Platformu açıklamasında “Ucunda ölüm riski olan bir durumdan bahsediyoruz ve burada genç işçilerimiz başta olmak üzere işçi ve emekçiler korunmalıdır. Toplum sağlığı için salgının yayılma hızının engellenmesi içinde işyerlerinin çalışmalarına ara vermesi hayati önemdedir. Alınması gereken gerçek tedbir de budur, işçiysen çık dışarı çalış, değilsen evde kal anlayışı kabul edilemez” denilerek genç işçilere yönelik genelgenin geri çekilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.