< < Coronaya Karşı İş Bırakmalar

Corona salgını sırasında sağlıkları hiçe sayılan işçiler ard arda iş durduruyorlar.

Kocaeli Gebze’de Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu Sarkuysan’da 6 işçi, Kovid-19 şüphesiyle Farabi Araştırma Hastanesine kaldırıldı, bir işçinin Covid pozitif çıktığı öğrenildi.

Sarkuysan işçileri, gerekli önlemlerin alınmaması ve salgın tehlikesi nedeniyle İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının 13. Maddesine dayanarak işten kaçınma haklarını kullandılar ve üretimi durdurdular.

Dün (1 Nisan) akşam vardiyasında çalışan işçiler sendikacıların çağrısı üzerine bölümlerinden çıkarak fabrika önünde toplandı, fabrika müdürü “Yaptığınız yasal değil, üretime devam etmeniz gerekir” diyerek işçileri tehdit etti.

İşçiler, sendika tarafından hazırlanan dilekçeleri fabrika yönetimine teslim etti, diğer vardiyadaki işçilere de iş başı yapmamaları ve dilekçeleri doldurup fabrika yönetimine iletmeleri için bilgi verildi. Dilekçede işten kaçınma haklarını kullandıklarını belirten işçiler, kendilerini 14 gün karantina altına alacaklarını ve bu sürenin ücretli izin sayılmasını istediklerini belirttiler.

Fabrika yönetimi ise iş bırakmanın, çalışmamanın hukuken kabul edilemeyeceğini, bununla ilgili olarak hukuki yollara başvurulacağını söyledi. Yönetimle görüşen işçiler taleplerini patrona kabul ettirdi ve 2 haftalığına üretimn durdurulacağı kararını aldılar.

İstanbul Tuzla Serbest Bölgede kurulu Valfsan Vana fabrikasında da dün bir işçinin koronavirüs testinin pozitif çıkması sonrası, diğer işçiler fabrikada greve başladı.

Birkaç gün önce de İstanbul Maltepe’de bulunan yaklaşık 160 işçinin çalıştığı Sanel Elektronik fabrikasında bir işçide Koronavirüs testi pozitif çıkarken, patronun üretimi durdurmaması ve gerekli önlemleri almaması üzerine işçiler greve çıkmıştı. Birleşik Metal-İş’te örgütlü işçiler sendikaları aracılığıyla 30 Mart itibarıyla İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 13. maddesinde gereğince çalışmaktan kaçınma hakkını kullanacağı söylediler.

Gebze’de bulunan Fontana Kalıp Fabrikasında da bir işçinin koronavirüs şüphesiyle hastaneye kaldırıldığı, test sonuçları gelene kadar işçilerin üretimi durdurarak fiili greve başladığı öğrenildi.

ABD’li e-ticaret devi Amazon’un tesislerinde bir işçinin Kovid-19’a yakalandığı şirket tarafından doğrulandı. 30 Mart günü Floransa ve New York'ta depolarda iş bırakan işçiler Detroit'te de şirketi yeterli önlem almadığı için protesto etti.

İşçiler Michigan Romulus’taki ikmal merkezinin kapatılarak dezenfekte edilmesini ve tesiste çalışırken virüse yakalanan işçiler ile ailelerinin tüm sağlık masraflarının karşılanmasını talep etti.

Amazon New York’taki iş bırakma eylemini düzenleyen işçiyi de şirketin iki hafta evde kalma talebini ihlal ettiği ve diğer işçilerin sağlığını riske attığı gerekçesi ile işten çıkardı.

ABD’de General Electric fabrikası işçileri, çalıştıkları fabrikada, koronavirüs hastaları için kullanılacak solunum cihazları üretilmesi talebiyle eylem yaptı.

Massachusetts eyaletinde bulunan ve jet motoru üreten fabrikada üretimin dönüştürülerek solunum cihazı üretilmesi için iş bıraktı, sessiz eylem gerçekleştirdi.

Şirketin Boston’da bulunan merkezinde çalışan sendika üyeleri de altı metre arayla yürüdüler ve şirketin fabrikalarının solunum cihazı ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olmak için kullanmasını talep etti.