< < “Riski Taşıyan Ya Da Yayan Olmak İstemiyoruz”

“Evde Kal” çağrılarıyla evlerine kapanan halka işletmeler, markalar çağrılar yapıyorlar, “evet, evde kal, online alışveriş yap, kapınıza getirelim” diyorlar. Ancak bunları “kapılara kadar götüren” posta ve kargo işçileri sokakta, çalışıyor ve virüsle iç içe.

Bugün sabah saatlerinde Ankara APİM ve Şişli PTT önünde Haber Sen ve PTT emekçileri bir basın açıklaması yaptılar ve “Riski taşıyan ya da yayan olmak istemiyoruz” dediler.

Gerek PTT emekçileri gerekse de halk sağlığı açısından meselenin ciddiyetinin anlaşılması için basın açıklaması yapan Haber Sen, “Bizler PTT emekçileri olarak 1840 yılından bu yana her türlü iklim şartlarında, doğal afette, savaş ve salgın koşullarında ve OHAL dönemlerinde mesleğimizi büyük bir özveriyle icra ettik ve bugünden sonra da mesleğimizi onuruyla yerine getirmeye devam edeceğiz” diyerek başladı basın açıklamasına.

“Gerekli tedbirlerin alınmaması risk grubunda yer alan PTT emekçilerini gerek psikolojik olarak gerekse de moral ve motivasyon açısından olumsuz etkilemektedir. Çünkü PTT işyerlerinde (şube ve dağıtım merkezlerinde) işlem yaptıran yurttaşların yarattığı yoğunluk ve bu yoğunluktan kaynaklı sosyal mesafenin oluşamaması yine işlem yaptıran yurttaşların yaş ortalamasının yüksek olması, virüsün PTT emekçilerine ve yurttaşlara bulaşma ihtimalini arttırmaktadır. Virüsün bazı PTT emekçilerinde görülmesi, PTT emekçileri yoluyla topluma yayılma riski taşıyacağına dair öngörümüzü doğrular niteliktedir” denilen açıklamada bir günde bir Dağıtıcı (postacı) ve gişe memurunun yüzlerce insanla temas halinde olduğu ve bu durum virüsün bulaşma ve yayılma ihtimali arttırmakta olduğu söylendi.

Şişli PTT önünde yapılan açıklamada da posta emekçileri posta şubelerinin tamamen kapatılmasını ve merkezlerin açık kalmasını, emekçilerin dönüşümlü görev yapmalarını istediler.

Posta emekçilerinin talepleri ise şöyle:

“PTT çalışanlarına yönelik özellikle işyerlerinin günlük dezenfekte edilmesi, diğer gerekli koruyucu tedbirlerin alınması, risk grubunda yer alan PTT emekçilerinin sağlık taramasından geçirilmesi, tüm yurttaşların fatura borçlarının (elektrik doğalgaz, su vb) ertelenmesi, tüm PTT şubelerimizin tamamen kapatılması, yalnızca merkezlerden işlem yapılması, ancak merkezlerde yapılacak işlemlerde sosyal mesafenin korunması ve Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı diğer kuralların uygulanmasında azami özenin gösterilmesi.

Cumhurbaşkanlığı genelgesine göre, kamuda esnek ve dönüşümlü çalışma uygulamasına geçilmiştir. Dağıtıcı personel bu genelgenin dışında tutulamaz. Gişede olduğu gibi dağıtımda da dönüşümlü çalışma derhal uygulamaya konulmalıdır. Adalet Bakanlığı ile görüşmeler yapılarak tebligatların gönderilmesinin geçici bir süre ertelenmesi, Çocuk, işsizlik ve sosyal yardımların üç aylığının peşin verilmesi.”