Koton Gebze Güzeller OSB Dağıtım Merkezi'nde çalışan yaklaşık 40 kadın işçi işten atıldı.
KOCAELİ - Tanıtımlarında kadın istihdamı ile övünen Koton 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne bir kaç gün kala yaklaşık 40 kadın işçiyi işten çıkardı. Gebze Güzeller Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Koton Dağıtım Merkezi'nde iş yeri koşulları nedeniyle hastalanan ve tedavi gören işçilerle çalışmak istemediklerini belirterek, yaklaşık 40 kadın işçiyi işten çıkardı.
300’den fazlası yurt içinde olmak üzere 504 mağazası bulunan Koton, 11.000 çalışanı istihdam etmekle övünüyor.
Koton markası olarak kadınlara istihdam yarattıklarını iddia etmesine karşın işçi kıyımı ve ağır çalışma koşulları ve mobbing ile gündeme geliyor. Geçtiğimiz sene de Koton mağaza çalışanlarının işten atılmaları ağır çalışma koşulları, mobbing uygulamaları ve hak gasplarıyla gündeme gelmişti.
Şimdi ise 8 Mart’ın bir kaç gün öncesinde Gebze Güzeller Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Dağıtım Merkezinde çalışan ve çalışma koşullarınsan kaynaklı sağlık sorunu yaşayan işçiler tedavi gördükleri süre gerekçe gösterilerek ve yasal geçerliliği olan sağlık raporu aldıkları için işten çıkarılıyor. Çıkarılan işçiler arasında Koton’a bağlı çalışan taşeron işçileri de bulunuyor.
Koton'un web sitesinde yer alan tanıtım yazısına göre, 2016 yılının yanı sıra, 2017’de de Capital Dergisi tarafından “Kadın Dostu Şirketler” araştırmasında yine ilk 100 firma arasında yer aldı. Son yapılan araştırmada 2017’de “Kadın Çalışan Dostu 100 Şirket” sıralamasında 17. sırada, “Kadın Yönetici Dostu 100 Şirket” sıralamasında ise 11. sırada yer alıyor. Şirket çalışanlarının %50'sinin kadın ve yöneticilerinin de %60'ının kadın olmasıyla övünüyor.
Koton dağıtım depolarında yaklaşık 900 kadar işçi, açlık sınırındaki asgari ücretle ve sendikal haktan yoksun olarak çalıştırılıyor. Koton karlarını ve mağaza sayısını artırırken, işçilerin yaşama koşulları değişmiyor.
Çalışma koşulları nedeniyle hastalanan işçiler örneğin fıtık, varis veya solunum yolları hastalıklarına yakalanan işçiler doğal olarak hastanelere giderek tedavi görüyor. Aldıkları raporlarla da bunu gösteriyor. Koton patronları ise iş yerinde ağır çalışma koşulları nedeniyle sağlığını yitiren ve hastalık sahibi olan işçileri “iş verimi düşen ve iş planlamasını bozan” işçiler olarak görüyor ve bu işçilerle çalışmak istemiyor.
Koton patronları gerek depolarında gerekse de mağazalarında sendika istemiyor. Bunu geçtiğimiz yıl mağazalarda uygulanan işçi kıyımı ile de göstermişti. Tüm baskılara rağmen Gebze Güzeller Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Dağıtım Merkezi’nde çalışan 900 işçi ağır çalışma koşulları karşısında sendikal örgütlenmeyi de başarmış ve Liman İş Sendikası'nda örgütlenmiş durumda.
Ancak Koton patronları iş yerinde yetki alan sendikanın yetkisine itiraz ederek Toplu İş Sözleşmesi yapılmasını ertelemeye çalışıyor.
Bu arada sendikaya üye olan bir kısım işçiyi de işten çıkarıyor sendikal örgütlenmeyi kırmaya çalışıyor.
İşten atılan işçiler sendika hukukçularıyla işe iade ve sendikal tazminat davaları ile mücadeleyi sürdüreceklerini belirtiyor.