İzmir Ege Serbest Bölge (ESBAŞ)’de üretim yapan SF Trade Fabrikası’nda iki kadın işçi, Türk-İş’e bağlı Deriteks Sendikası’na üye oldukları için işten atıldı. İki kadın işçi 25 Ekim 2019 tarihinden bu yana işlerine geri dönme talebiyle ESBAŞ önünde eylemde.
Mücadele Birliği Gazetesi olarak işten atılan işçilerle görüşerek, kendilerinden sürece dair bilgi aldık. Röpörtajımızı siz okurlarımızla paylaşıyoruz.
İşten atılan işçi Pınar TOY “İki ay öncesine kadar SF Tekstil’de çalışıyordum. Sendikaya üye olduğumuz için bizi işten çıkardılar. Sendika üyeliğinden kaynaklı çıkarmak suç olduğu için performansı bahane gösterdiler. Bandı yavaşlattığımı söyleyerek beni tazminatsız olarak işten çıkardılar, zorla imza attırdılar. O anda korktuğumuz için imzamızı attık fakat daha sonrasında hem işe geri dönme hem de haklarımızı alma talebiyle dava açtık.
Ben çalıştığım süreçte de çok fazla mesaiye kalıyorduk. Haftada üç defa mesaiye kalıyorduk. Mesaiye gönüllü olarak değil zorunlu olarak kalıyorduk. Mesaiye kalmadığımızda ustabaşının ‘sizin zor gününüzde biz de size destek olmayız’ tarzında söylemlerle karşılaşıyorduk. O kadar çok mesai yapmamıza rağmen çok düşük maaşlarla çalışıyorduk.
Ben SF Tekstil’de 11 yıldır çalışıyordum ve işe yeni başlayan biriyle aynı maaşı alıyordum. Çok büyük bir adaletsizlik söz konusuydu. Aynı zamanda şimdi içeride sendikalı olduğunu bildikleri arkadaşlarımıza yaptıkları işlerin hatalı olduğunu söyleyerek baskı yapıyorlar. Sürekli olarak ‘Buraya sendika girerse fabrika kapanır’ diyerek tehdit ediyorlar. Ama ne olursa olsun bizler direnmeye devam edeceğiz. Mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz.” diyor.
İşten atılan diğer işçi Ayşe Erim ise “Ben 11 yıldır SF Tekstil’de çalışan bir işçiyim. Patronların sendikaya üye olduğumu anlamasıyla birlikte performans düşüklüğü gerekçesiyle işten atıldım. Hatalı ürün ürettiğim, bu nedenle kolilerin yeniden açılması gerektiği ve 3850TL’lik zarara uğrattığım söylendi ve bu gerekçeyle tazminatsız olarak işten çıkarıldım.
Sendikaya üye olduk çünkü içeride çok fazla haksızlık ve taraf tutma vardı. Biz sendikaya üye olan öncülerdik ve şu an bizimle birlikte içeride de direnen birçok arkadaşımız var. Bizler sonuç alana kadar direnmeyi sürdüreceğiz. Direnişimizden asla vazgeçmeyeceğiz” diyor.
İşçileri eylemleri esnasında hiçbir zaman yalnız bırakmayan Deriteks Sendikası Örgütlenme Uzmanı Cihan İşçi, 2015 yılında yine aynı fabrikada sendika nedeniyle başlayan süreci anlatıyor. 2015 yılındaki direnişte dünya çapında aldıkları destek sonucu sendikal haklara saygı duyulacağına dair SF Tekstil yönetimiyle protokol imzalandığını, ancak bugün yine aynı sorunla karşılaştıklarını belirtiyor.
Sendikal faaliyetlere 2019 yılında yeniden başladıklarını, yetki almak üzereyken iki öncü işçinin işten atıldığını vurgulayan İşçi “Kapının önünde direnişimiz devam ediyor. İçeride çok büyük baskı olmasına rağmen sendikadan istifalar söz konusu değil. İşçiler çok kararlı, bu sefer gerçekten bıçak kemiğe dayandı. Ülkemizdeki ekonomik sıkıntıları en fazla yaşayan kesim işçiler oluyor. SF Tekstil’de de işverenin uzlaşmaz sendika karşıtı tutumu devam ediyor. Arkadaşlarımız üzerindeki baskı daha da artarsa 2015 yılında yaptığımız gibi uluslar arası çapta bir kampanya başlatmayı düşünüyoruz. Kazanana kadar buradan gitmeyeceğiz” diyor.
İşçiler SF Tekstil’de çalışmakta olan işçilerin iş çıkışında “Güzel günler göreceğiz”, “Kurtuluş yok tek başına” şarkılarıyla “Direnmeye devam” çağrısı yapıyorlar iş arkadaşlarına…