İşçiler İnsanca Yaşayacak Ücret İçin Kartal'da Buluştu.

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu "İnsanca Yaşama Yetecek Asgari Ücret Vergide Adalet" talebiyle Kartal Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

İSTANBUL - DİSK, Türk İş, Hak İş Konfederasyonlarına bağlı sendikaların İstanbul Şubelerinden 20 sendikanın bir araya geldiği İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, Kartal Meydanı'nda "İnsanca Yaşama Yetecek Asgari Ücret Vergide Adalet" talebiyle kitlesel basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasına DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube üyeleri ve İşçi Temsilcileri Konseyi Hazırlık Komiteleri de katılarak destek verdi.

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu adına konuşan Deriteks Avrupa Yakası Temsilcisi Veysel Ulaş Arslan, farklı konfederasyonlardan, farklı iş kollarından işçilerin bir araya gelerek ortak taleplerini hep birlikte haykıracaklarını, sözlerini söyleyeceklerini belirtti.

"Burası işçi sınıfının yüreğinin attığı yerdir. Burası asgari ücretle geçinmeye çalışanların, vergi zulmü altında ezilenlerin, yoksulların, işçilerin, emek verenlerin, işsizlerin, KHK'larla ezilenlerin, direnişlerle sendikal haklarına sahip çıkmaya çalışanların sesinin yükseldiği yerdir. Üretenlerin, fabrikaların, sokağın sesidir" diyen Arslan, işçilerin birleşerek, büyüyerek haklarını almak için mücadeleyi yükselteceklerini söyledi.

Basın açıklamasını İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Liman İş Sendikası İstanbul Bölge Başkanı Sinan Ceviz okudu. İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu hakkında bilgi veren Sinan Ceviz, işçilerin sorunlarının ve taleplerinin ortak olduğunu ve haklarını alabilmek içinde güçlü bir mücadele gerektiğini ifade etti. İşçiler ve sendikalar olarak kimi zaman güçlü dayanışmalar yaşanırken kimi zamanda var olan grevlere direnişlere, ya da gasp edilen haklar için verilen mücadeleye yeterince güç verilmediğini ve bu nedenle de istenen başarıların ve kazanımların elde edilmediğini bunun da tüm işçi sınıfının bir kaybı olduğunu vurguladı.

Platform olarak ortak talepleri için daha güçlü bir mücadele hedefiyle bir araya geldiklerini ve gün geçtikçe de güçlemdiklerini ifade etti.

"Sermaye Cephesi Yine 'Zor Durumdayız' Diyor"

TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK konfederasyonlarının bir arada sürdürdüğü asgari ücret görüşmelerinin  son aşamaya geldiğini, asgari ücretle ilgili sermaye cephesinden yine “zor durumdayız, fazla veremeyiz” açıklamaları gelmeye devam ettiğini belirten Ceviz, Patronlar adına TİSK, açlık ücreti dayatırken; TÜİK 2020 yılı için bir işçinin aylık gıda harcamasını 2331 TL olarak açıkladı. TÜİK kendi verilerine göre enflasyonu %10 açıklarken, asgari ücretlinin gıda harcamalarına geçen yıla göre sadece %5 ekleme yapmıştır" dedi.

 

"Açlık Sınırının Altında Yaşama Mahkum Ediliyoruz"

Peş peşe yapılan bu açıklamaların niyetin bir kez daha işçi sınıfını açlık sınırının altında yaşama mahkûm etmek olduğunu söyleyen Ceviz,  Şubeler Platformu olarak' İnsanca Yaşanacak Ücret' talebine vurgu yaparak "Konfederasyonlarımıza alacakları mücadele kararlarının yanında olduğumuzu ifade ederken, işçi sınıfımızı da insanca yaşamak için örgütlenmeye, mücadele etmeye davet ediyoruz" dedi.

 

"Çalışanlar Yüksek Vergilerle Mağdur Ediliyor"

Ekonomik krizden en çok etkilenen kesim olan işçilerin en önemli sorunlarından birinin de hiç kuşkusuz adaletsiz vergi sistemi olduğunu ifade eden Ceviz "Çalışanlar doğrudan alınan vergilerin yüksekliği yanında dolaylı vergilerle ikinci kez adaletsizlikle karşılaşmakta ve mağdur olmaktadır. Temel ilke olarak “az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması”, ülkemizde maalesef uygulanmamaktadır" dedi.

"Sermayenin Vergi Borçları Silinip Emekçilere Yükleniyor"

Sermayeden alınan vergiler düşürülürken, işverenlerin vergi borçları affedilip silinirken, emekçilerin vergi yükü artarak devam etmekte olduğunu belirten Ceviz,  Yılbaşında kesilen vergi miktarı ile yıl sonunda kesilen vergi miktarı arasındaki oranın neredeyse iki katı olduğuna dikkat çekti.

"Bu nedenle işçilere altı ayda bir yapılan zamlar, işçinin cebine girmeden vergi olarak geri alınmaktadır. İşçi ve emekçilerin talebi adil bir vergi sistemidir. Talebimiz Ocak ayında da Aralık ayında da aynı maaşı almaktır" dedi.

 

"İnsan Onuruna Yakışır Ücret Vergide Adalet"

"Yıllardır çalışanların aleyhine devam eden vergi adaletsizliğine son verilmeli, asgari ücretten alınan vergi ve ücretlerimiz üzerindeki ağır vergi yükü kaldırılmalıdır. İnsanca ve insan onuruna yakışır bir şekilde yaşayabileceğimiz bir Türkiye için gelir ve vergi adaletinin gözetildiği bir bütçe oluşturulmalıdır" diyen Ceviz, özelleştşrme politikalsrına da değinerek tepki gösterdi.

"Sendikal Hak Ve Özgürlükler Önündeki Engeller Kaldırılmalı"

İşçiler olarak, emekçiler olarak adil, insanca bir yaşam ve sendikalı, güvenceli çalışma yaşamı istediklerini vurgulayan Ceviz, "Türkiye Gazeteciler Sendikasına üye olan Hürriyet gazetesi çalışanları, Deriteks Sendikası üyesi VİP Giyim ve SF Tekstil işçileri, Genel İş Sendikası Ataşehir Belediyesi temsilcileri, Güvenlik-İş Sendikası Bakırköy Belediyesi temsilcililerinin ve işçilerin sendikal hak ve özgürlükleri gasp edilmiş durumdadır. Sendikal hak ve özgürlükler önündeki engeller kaldırılmalıdır. İşten atmalar yasaklanmalıdır" dedi.

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu olarak işçi ve emekçilerin birlik olmaktan başka çaresinin olmadığını düşündüklerini ifade eden Ceviz tüm işçi ve emekçileri birlik olmaya çağırdı. Konfederasyonlarımızın da işçi sınıfının sorunları karşısında birlikte hareket etme iradesini ete kemiğe büründürmesini istediklerini söyledi. 

 

"İnsanca Yaşam İçin Güçlü Ortak Mücadele"

Bu sorunun sadece bu alanda  olmadığını söyledi. İnsanca yaşam için mücadelenin zorunlu olduğunu belirten Ceviz, "Biliyoruz ki asgari ücretin insanca yaşam koşullarına çekilmesi de verginin adil uygulanması da işçi sınıfımızın ortak ve güçlü mücadelesine bağlıdır" dedi.

"Komisyonu'nun son toplantısı öncesi tüm işçi kardeşlerimizi işyerlerinden seslerini yükseltmeye çağırıyor, hep birlikte insanca yaşanacak ücret ve vergide adalet sağlanıncaya kadar mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz" diyerek tamamladı.

İşçiler eylemde sık sık "Asgari Değil İnsanca Yaşam", İnsanca Yaşanacak Ücret Vergide Adalet", "Birleşe Birleşe Kazanacağız", Yaşasın Sınıf Dayanışması", "İşçiler Elele Hep Beraber Zafere" sloganları attı.