Tez Koop İş İÜ'deki İşten Atmaları Protesto Etti

İstanbul Üniversitesi sosyal tesislerinin özelleştirilmesinin ardından Tez Koop-İş Sendikası'na üye 40 işçi işten çıkarıldı. Sendika hukuksuz işten çıkarmalara karşı mücadele edeceğini belirtti.

İSTANBUL - Türkiye Ticaret Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Tez-Koop-İş), İstanbul Üniversitesi sosyal tesis ve otoparklarının özelleştirilmesiyle 40 işçinin işten çıkarılmasını Beyazıt Meydanı'nda basın açıklaması yaparak protesto etti.

Direne Direne Kazanacağız”, “Özelleştirme = İşsizlik”, “Üniversitelerde Özelleştirmeye Hayır” dövizlerinin taşındığı açıklamada sık sık “Yaşasın İşçilerin Birliği”, “İşçi Kıyımına Hayır” sloganları atıldı. Açıklamaya Deri, Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası ve siyasi partiler destek verdi.

 

"Üniversitenin Sosyal Tesisleri Özelleştirildi"

İşçiler adına açıklamayı Tez-Koop-İş Sendikası Genel Örgütleme Sekreteri Çağdaş Duyar yaptı. 

18 Mayıs 2018’de 7141 sayılı Yasayla İstanbul Üniversitesi'nden bazı akademik bölümlerin İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa olarak ayrıldığını hatırlatan Duyar, bundan sonra akademik personel başta olmak üzere tüm öğrenciler ve çalışanlar için yeni bir dönemin başladığını söyledi.

İstanbul Üniversitesi'nin bölünmesinden büyük ölçüde olumsuz etkilenen kesimin her iki üniversiteninse işçileri olduğunu belirten Duyar, “Yeni bir yıla gireceğimiz bu günlerde İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'ya bağlı sosyal tesis, kantin ve otoparkların yönetimi hizmet alım yöntemiyle özel bir şirkete ihale ile devredildi" dedi.

 

"İşçilere 'Artık Burada Çalışamazsınız' Denildi"

Bir başka anlatımla sosyal tesisler ve otoparklar özelleştirildi. Şirket ihalenin hemen ardından tesislerde çalışan üyelerimizle çalışmayacağını bildirirken, üyelerimize ‘artık sosyal tesisler ve otoparklar özel işletme tarafından yönetiliyor siz çalışamazsınız’ denildi” diye konuştu. 

 

"Üniversite Yönetimleri Sessizliğini Bozmalı"

Üniversite yönetimlerinin yaşananlara sessiz kaldığını kaydeden Duyar, "Oysa işten çıkartılması için süreç başlatılan işyerlerinde çalışan işçilerin işi ve sosyal hakları konusunda üniversite yönetimlerinin ‘Sorumluluğum yoktur' demesi olanaksızdır, diyemez ve dememelidir. Burada çalışan tüm işçiler, yıllardır sendikamızın imzaladığı toplu iş sözleşmesiyle çalışmaktadır. Açıkça işçileri koruyan yürürlükte bir toplu iş sözleşmesi bulunmaktadır" dedi. Duyar, İstanbul Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa yönetimlerine sessizliklerini bozmaları için çağrı yaptı.

 

"Haksızlıklara Karşı Mücadele Edeceğiz" 

Tez-Koop-İş Sendikası olarak haksız işten çıkarılmalara karşı mücadele edeceklerini belirten Duyar,  "İstanbul Üniversitesi'nin ikiye bölünmesinin ağır yükü işçilerin üzerine yüklenmemelidir. Üniversite işçileri ışık güvencesi temelinde ekonomik ve sosyal hakları korunarak, sendikal hak ve özgürlüklerden tam biçimde yararlanarak çalışmalıdır" dedi.