< Ataşehir İşçileri: "Baskı ve Tehditler Sendikal Mücadelemizi Engelleyemez"

Ataşehir Belediyesi'nde örgütlü DİSK Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube üyeleri belediye yönetiminin sendikal örgütlenmeye yönelik saldırılarını basın açıklaması ile protesto etti.

İSTANBUL - Ataşehir Belediyesi'nde işten atılan Melike Şahin ve Alişan İpşiroğlu'nun işe dönüş mücadelesi 3 6'ıncı gününe girerken DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube üyeleri belediye yönetiminin sendikal örgütlenmeye yönelik saldırılarını basın açıklaması yaparak protesto etti.

Basın açıklamasına 34 gündür işe dönüş mücadelesini sürdüren Birleşik Metal İş Sendikası üyesi Valfsan işçileri, Üsküdar Belediyesi işçileri, Maltepe Belediyesi işçileri, DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu Şube yöneticileri, Gıda İş Sendikası, Dev Yapı İş Sendikası, Dev Turizm İş  Sendikası, Hak İş'e bağlı Liman İş Sendikası, Mücadele Birliği Platformu, ESP, SODAP, EHP, EMEP,  demokratik kitle örgütleri katıldı.

DİSK Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Arıkan Ataşehir Belediyesi ile imzaladıkları toplu sözleşmenin bazı maddelerinin  uygulanmadığını ifade ederek, “Bunun kabul edilir tarafı yoktur. Arkadaşlarımız maaşlarının düzenli ödenmesini ve insana yaraşır bir ortamda çalışmayı istiyorlar” dedi.

Basın açıklamasını Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Sekreteri Cem Karasu okudu.

"Bugün tam 36 gündür Ataşehir Belediyesi onunde oturma eylemi yapıyor Daha önce yaptığımız iki basın açıklamasında  belirttiğimiz gibi derdimiz karşı karşıya kaldığımız hukuksuzlugun ve yanlışlığın ortadan kaldırılmasıdır. Sözleşmenin tüm maddelerinin eksiksiz olarak uygulanmasını talep etmek, işçinin on doğal hakkıdır" diyen Karasu TİS'deki en önemli maddenin iş güvencesini koruma altına alan disiplin maddesi ve ceza cetveli olduğunu, toplu iş sözleşmesinin, hangi durumlarda iş akdininfesih edileceği açıkça belirtildiğini vurgulayarak buna rağmen bu madde yok sayılarak iki temsilci işçinin işten çıkarıldığına dikkat çekti.

Ayrıca isçilerin en yaşamsal hakkı olan ücretini zamanında ve eksiksiz olarak alabilme hakkının da aylardır uygulanmadığını, ücretlerin geç ve eksik yatırıldığını, bugün ayın 13'ü olmasına rağmen geçen ayın ücretlerinin bir kısmının hala yatırılmadığını söyledi. 

Aynı zamanda özellikle dış birimlerde çalışan işçilerin çalişma şartları ve yaşam alanlarının çok kötü durumda olduğunu aktaran Karasu, şartların düzeltilmesi ile ilgili yapmış oldukları girişimlerin de sonuçsuz kaldığını belirtti.

Sendikal hak ve özgürlükler kapsamında yaptıkları basın açıklamaları ve iş bırakma eylemlerine katılan işçilere mobbing ve baskı uygulayarak, işten atmakla tehdit edip sindirmeye çalışıldığını söyleyen Karasu, "Yüzlerce işçi arkadaşımıza ve görevlerini layıkıyla yapan temsilci arkadaşlarımıza tutanaklar tutmuşlardır. Devamında nereden aldıklarını az çok tahmin edebildiğimiz, ücretsiz danışmanlık hizmeti veren işçi ve emek düşmanı zihniyetlerin yönlendirmesi neticesinde, tüm yöneticilerin yoğun baskı ve tehditleriyle üyemiz olan işçi arkadaşlarımızı sendikamızdan istifaya zorlamışlardır.

Bizler şube yöneticileri olarak gece gündüz işçi arkadaşlarımızın içinde örgütleme çalışması yürüterek bu durumun önüne geçmek için elimizden geleni yaptık. Yetkili şube olarak, bina içine girip faaliyet yürütmemizin önüne geçmeye çalıştılar. Buna boyun eğmedik ve gerekli mücadeleyi verdik. Bu çalışmaların yürütülmesi için görevli Örgütlenme Uzmanı arkadaşımız Gökhan Keskin binaya girmek isterken üzerindeki DİSK yeleği bahane edilerek içeri alınmamış , yeleği çıkartıp eline almasına rağmen, içeriye girmesine izin verilmemiş, onlarca görevli tarafından bir odaya kapatılarak dakikalarca hakaret ve şiddete maruz bırakılarak işkence yapılmıştır. Bunun kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Darp raporu alınarak suç duyurusunda bulunulmuştur. Bugün de yapılan bu mezalimi şiddetle kınıyoruz" dedi.

Belediye yönetimi bina içindeki işçileri baskı ile istifaya zorladığını, binada bulunan  bazı delegelere de siz "İstifa etmeyin, yakında şube olağanüstü kurula gidecek" türünden söylemlerde bulunulduğunu, aktaran Karasu, istifa ettirilen delegelerin bir kısmının yeniden üye yapıldığını söyledi.

Baskı ve tehditlerin kendilerini mücadeleden alıkoyamayacağını belirten Karasu, işçilerin maaşlarının düzenli ve tam yatırılmasını ve çalışma şartlarının düzeltilmesi için mücadele ettiklerini ve yapılan baskıların, tehditlerin kendilerini mücadeleye devam edeceklerini söyledi. İşçiler basın açıklaması sırasında sık sık"Baskılar Tutanaklar Savunmalar Bizi Yıldıramaz", "Hak Verilmez Alınır Zafer Sokakta Kazanılır","İnadına Sendika İnadına DİSK", "Yaşasın Sınıf Dayanışması", "Birleşe Birleşe Kazanacağız", "Direne Direne Direnişten Zafere" sloganları attı.

Ataşehir Belediye yönetimine seslenen HDP Milletvekili Züleyha Gülüm  "Siz hangi hakla 'Toplu sözleşmeye uymam kafama göre takılırım' diyorsunuz? Siz hangi hakla 'İşçinin maaşını taksit taksit öderim açlığa, yokluğa mahkum ederim' diyorsunuz? Siz hangi hakla binaya DİSK önlüğüyle girmeye çalışan sendika üyesine şiddet uygulayıp darp ediyorsunuz?  Ataşehir halkının haklarını savunmak, işçilerinizin haklarını da geliştirmek için seçildiniz. Seçildikten sonra rahat koltuklara, saraylara kapanmak, buradaki haklı talepleri duymamak kabul edilemez” dedi.

Ataşehir Belediyesi işçileri eylemi sınıf dostlarıyla attıkları sloganlarla ve çektikleri halaylarla sonlandırdı.