"Emekçiler Üzerindeki Vergi Yükü Kaldırılsın"

İstanbul Üniversitesi Avcılar kampüsü önünde Türk İş Konfederasyonu'na bağlı sendikalar vergi adaletsizliğini protesto ederek işçi ve emekçiler üzerindeki vergi yükünün kaldırılmasını talepiyle basın açıklaması gerçekleştirdi.

Ayrıca Tez Koop İş Sendikası İstanbul üniversitesi sosyal tesislerinde kantin ve otoparkta çalışan 60 işçinin iş akitlerinin fesh edilmesini protesto ederek mücadele edeceklerini belirtti. İstanbul Üniversitesi Avcılar kampüsü önünde Türk İş Konfederasyonu'na bağlı sendikalar vergi adaletsizliğini protesto ederek işçi ve emekçiler üzerindeki vergi yükünün kaldırılmasını talepiyle basın açıklaması gerçekleştirdi.

İSTANBUL - İstanbul Üniversitesi Avcılar kampüsü önünde Türk İş Konfederasyonu'na bağlı sendikalar vergi adaletsizliğini protesto ederek işçi ve emekçiler üzerindeki vergi yükünün kaldırılmasını talepiyle basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını Türk İş Konfederasyonu adına Marmara Bölgesi Temsilcisi Adnan Uyar okudu.

"Herkes Mali Gücüne Göre Vergi Ödemeli"

Adaletsiz vergi yükünü protesto etmek adaletsiz vergi politikalarının emekçiler için yeniden düzenlenmesini ve sosyal hukuk devleti ilkelerine göre belirlenmesini talep ettiklerini ifade eden Uyar, Anayasanın, Vergi Ödevi başlıklı 73. maddesinde  'herkes kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür' ifadesinin yer aldığını hatırlatarak "Bu düzenleme ve amaçlanan  herkesin kamu harcamalarını finanse etmek üzere vergi ödemekle yükümlü olduğu ancak  ödemenin herkesin mali gücüne göre olması gerektiğidir" dedi.

 

"Gelir Vergisinin Çoğunluğunu Dar Gelirli Emekçiler Ödüyor"

Ülkede gelir vergisi mükelleflerinin büyük çoğunluğunu dar gelirli ücretli çalışanların oluşturduğunu, ücretli çalışanlar üzerinde hem doğrudan kazanç üzerinden alınan, hem de dolaylı olarak mal ve hizmet üzerinden alınan vergilerin ağır yükü bulunduğunu vurgulayan Uyar, kamu ve özel sektörde çalışan milyonlarca memur ve işçinin gelir vergilerinin ücretlerinin üzerinden kesildiğini, ve bunun gelir vergisi hasılatının önemli bir kısmını oluşturduğuna dikkat çekti.

"İşçiler Üzerinde Ağır Vergi Baskısı Var"

Bugün uygulanan vergi politikaları nedeniyle işçiler üzerinde ağır vergi baskısı bulunduğunu, işçinin eline geçen net ücretin vergi kesintileri nedeniyle yılbaşına kadar geçen sürede giderek gerilediğini belirten Uyar, "Ücretli çalışanların net ücreti bir yandan enflasyon nedeniyle satın alma gücünü kaybederken diğer yandan artan vergi oranları nedeniyle azalıyor.

"7500 Lira Maaştan 3600 Lira Kalıyor" Örnek olarak ortalama brüt aylık ücreti 7500 lira olan bir arkadaşımız Ocak ayında 3409 lira almaktadır. Haziran ayında net ücreti ücreti 191 lira azalarak 3218 liraya düşüyor. Temmuz ayında ücretine yüzde dört zam yapılsa bile Aralık ayı sonunda ücretinden 349 lira eksilerek yaklaşık 3 bin 600 lira civarında kalıyor. Bu adaletli bir vergi düzeni değildir, hak ve hukuka uygun değildir. Anayasanın eşitlik temel maddesiyle uyuşmayan ve sürdürülebilir olmayan bir durumdur" dedi.

 

"Yeni Vergi Düzenleme Teklifi Adaletsizliği Kaldırmıyor"

Büyük Millet Meclisine sunulan vergi düzenlemelerinde değişiklik içeren yasa teklifinin emekçilerin beklentilerini karşılamadığına da işaret eden Uyar "Vergi adaletsizliğini ortadan kaldırmıyor, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullara ve sosyal beklentilere cevap vermiyor. Bu teklifte ücretliler ile ilgili olan ayrım ilkesinden vazgeçilerek vergi tarifesinin teke indirilmesi ve çalışanların üç dilimdeki gelir vergisi tarifesi uygulanmasının vergi oranının 20'den 27'ye yükselmesi sosyal adaletle bağdaşmıyor" dedi.

Oysa dar ve sabit gelirli geniş bir kesimin  çağdaş ve adil bir vergi sisteminin oluşturulmasını beklediğini ifade eden Uyar, Türkiye'de uygulanmakta olan tüm vergi kanunlarında vergi adaletinin sağlanması gerektiğini, bu yönde atılan adamların Türk İş Konfederasyonu tarafından olumlu karşılanacağını söyledi.

"Gelir Vergisi Emekçiler Üzerindeki Baskıyı Azaltacak Şekilde Düzenlenmeli"

Doğrudan ve dolaylı vergilerin en büyük ödeyicisi olan işçiler ile patronları aynı oranlarla vergilendirmenin haksızlık ve  adaletsizlik olduğunu vurgulayan  Uyar, "Türkiye'de vergi oranında yapılacak bir reform ancak ücretler aleyhine var olan bu adaletsiz yapın değiştirilmesi ile mümkün olacaktır. Öncelikle emek üzerindeki vergi yükünün azaltılması ve geniş kitlelere acil bir şekilde yansımasının sağlanması gerekmektedir O nedenle gelir vergisi tarifesi basamakları ve oranları acil olarak güncellenmelidir" dedi. Bu konuda beklentilerinin vergide sağlanacak düzenlemelerin ücretli çalışanlar aleyhine olan haksız ve adaletsiz durumun ortadan kaldırılması ve emekçilerin lehine iyileştirilme yapılması olduğunu ifade etti. 

 

"Emekçilerin Vergi Yükü Son Bulsun"

Uyar "İşçilerin çalışmalarından gelir ve servet elde edenler topluma karşı yükümlülüklerini yerine getirmeli ve kazançları oranında vergi ödemeleri sağlanmalıdır. İdeal bir vergi sistemi sosyal devlet ve hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde olmalıdır. Ekonomide sağlanan gelirim adaletli şekilde paylaşılması ancak bu şekilde olur. Türk İş olarak bu adaletsiz vergi düzeninin değiştirilmesini istiyor, emekçilerin bu vergi yükü altında ezilmesini son verilmesini talep ediyoruz" dedi.

Türk iş üyeleri eylrm sırasında sım sık "Vergide Adalet istiyoruz", "Türk İş Nerede Biz Oradayız", "Yaşasın Onurlu Mücadelemiz", "Hak Verilmez Alınır Zafer Sokakta Kazanılır", "İş Ekmek Yoksa Barış Da Yok" sloganları attı.