Maltepe Belediyesi Kaçak Göçmen İşçi Çalıştırarak Suç İşliyor

Maltepe Belediyesi  işçilerinin iş bırakma eylemi karalılıkla ve güçlenerek devam ederken, belediye yönetimi ise eylemi kırmak için  İSİG kurallarını hiçe sayarak kaçak işçi çalıştırmaya devam ediyor. Afgan işçiler çöp toplarken görüntülendi.

İSTANBUL - CHP'li Maltepe Belediyesi suç dosyasına yenilerini eklemeye devam ediyor. Maltepe Belediyesi'nde DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu Şube üyesi Temizlik İşçilerinin, TİS'den doğan haklarının 10 aydır gasp edilmesi nedeniyle Anayasal haklarını kullanarak başladıkları iş bırakma eylemi 6 gündür devam ediyor.

Temizlik işçilerinin eylemine Fen İşleri işçilerinin de süresiz iş bırakarak katılmasıyla işçiler mücadeleyi güçlendirerek sürdürüyor.

Maltepe Belediyesi yönetimi ise işçilerin 18 Kasım 2018'de imzalanan Toplu İş Sözleşmesi'nden doğan haklarını gasp etmeye ve Anayasal haklarını kullanarak başladıkları iş bırakma eylemini kırmak için ilk günden itibaren her yöntemi denemekten, üstüne suç işlemekten vazgeçmiyor.

Maltepe Belediye yönetiminin çöpleri göçmen işçilere toplattığı biliniyordu. Bugün genç bir Afgan işçi, Maltepe Belediyesi'nin çöpünü toplarken görüntülendi. 

Afgan işçi, Türkçe bilmediği için "Sigortan yapıldı mı?" sorusunu anlayamadığı ve çekindiği için cevaplayamıyor. Sadece konuşabildiği ve anlayabildiği kadar "Maltepe Belediyesi'nde mi çalıştığı, çöp toplama işi mi yaptığı" sorularına başıyla onaylayarak ve 'Evet' diyerek onaylıyor. İşçiye bir iş yeleği verilerek çöp toplama işinde çalıştırılıyor.

İşçilerin eyleminin ilk günlerinde de belediye başkan yardımcıları çöp aracı arkasında çalışırken fotoğraf paylaşmışlardı.

Ayrıca CHP Gençlik Kollarının  Maltepe Belediyesi yönetiminin yönlendirmesiyle çöp toplamaya çıktıkları da biliniyor.

CHP'li Maltepe Belediyesi yönetimi Anayasal ve yasal hakları tanımayarak, hukuk, insan hakları, işçi sağlığı iş güvenliği kurallarını da tamamen bir kenara bırakmış, suç üstüne suç işlemeye devam ederek suç dosyasına yenilerini eklemeyi sürdürüyor.

*Maltepe Belediye yönetimi ülkesindeki savaştan kaçıp gelerek hayata tutunmaya çalışan göçmen işçileri, sigortasız, eğitim vermeden, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini hiçe sayarak, onların hayatlarını ve Maltepe halkının sağlığını tehlikeye atarak çöp toplama işi yaptırıyor.

* İşçilerin iş bırakma eyleminin ilk günlerinde Maltepe Belediyesi yöneticileri, eylemi kırmak için çöp kamyonları arkasında 'Maltepe halkını mağdur etmemek için çalıştıklarını' ifade ederek fotoğraflar paylaşarak suçlarını da ifşa etmekten çekinmedi.

* CHP İstanbul Gençlik Kolları'na çöp toplatıp grev kırıcılık yapıyor. CHP Gençlik Kolları da Maltepe Belediyesi yönetimi ile birlikte grev kırıcılık yaparak suç işliyor.

* İşçilerin TİS'den doğan kazanılmış haklarını 10 aydır gasp ediyor.

* İşçilere sendikalı oldukları için baskı, mobing uyguluyor. * Sendika yöneticisi, temsilcisi olan öncü işçileri işten attı.

* İşten atılan arkadaşlarına destek veren işçileri işten çıkarmakla tehdit etti.

* İşten atılan arkadaşlarının işe iadesi ve TİS haklarının verilmesi için  eylemde olan Temizlik İşçilerine destek veren işçilere işten atma tehdidinde bulunuyor. * 18 Kasım 2018'de imzalanan Toplu İş Sözleşmesi'ni inkar ederek işçileri yanıltmaya çalışıyor.

* İşçilerin iş bırakma eyleminin yasal dayanağının olmadığını iddia ederek, sendikayı hedef gösteriyor. Kendisine 'sosyal demokrat' diyen CHP'nin yönetiminde olduğu belediyelerde işçilere faşizm açıkça uygulanıyor.

Maltepe Belediyesi temizlik işçileri bu nedenle de oldukça zorlu bir mücadeleyi omuzlamış durumda. Maltepe Belediye yönetiminin dayatmalarına karşı eyleme devam kararı alan işçilerin birlik ve bütünlüğünü bozmadan bu  mücadeleyi kazanımla bitirmeye odaklanmaları gerekiyor.

Diğer yandan işçi ve emekçilerin Maltepe Belediyesi işçileriyle sıkı bir dayanışmayı örmesi, onlara güç ve moral vermesi de büyük önem taşıyor.