Maltepe Belediyesi işçileri iş bırakma eylemine 4'üncü gününde Aydınevler şantiyede devam etti. 25 Ekim günü, üç işçinin daha işten atılması üzerine iş bırakarak Aydınevler şantiyesine geçen temizlik işçilerinin eylemi 4’ücü gününde Yol Bakım, Fen İşleri ve Park Bahçe işçilerinin katılımıyla devam etti. Belediye yönetimi ile yapılacak görüşme sonrası eyleme devam kararı aldı.
İSTANBUL - Maltepe Belediyesi’nde Park Bahçe işçisi ve Genel İş Sendikası şube yöneticisi olan Alkan Okuducu’nun 7 Ekim’de işten atılmasının ardından, 25 Ekim’de temizlik işleri biriminde sendika baştemsilcisi Ali Sönmez, temsilciler Serkan Bal ve Yüksel Kahraman’ın işten atılması üzerine işçiler sabah saatlerinde iş bırakarak araçlarını Aydınevler’de bulunan şantiyeye çekmişti.
İşten atılan işçilerin geri alınması ve toplu sözleşmeden doğan haklarının verilmesi talebiyle başlayan işçilerin iş bırakma eylemi kararlılık ve coşkuyla devam etti. Şantiyede sabahlayan işçiler Pazartesi sabahı Maltepe Belediyesi ile yapılacak görüşmeye hazırlanırken, sabah saatlerinde Yol Bakım ve Fen İşleri Birimlerindeki işçilerin de arkadaşlarına destek vermek ve toplu sözleşme şartlarının uygulanması talebiyle iş bıraktıkları bilgisi geldi.
Sendika yöneticileri bu bilgi üzerine Girne Mahallesi’nde bulunan Yol Bakım ve Fen İşleri Şantiyesi’ne geçti.
İşçilerle konuşurken Maltepe Belediyesi Başkan Yardımcıları şantiyeye gelerek neden işe çıkmadıklarını sordu. İşçiler taleplerini dile getirdiklerinde “Temizlik birimindeki arkadaşların iş bırakma eyleminin yasal bir dayanağı yok. İş bırakma eylemi, işçinin ücretini yirmi günden fazla süre alamaması halinde yapılabilir. O yüzden kanunsuz bir eylem yapıyorlar. Siz de onlar gibi yaparsanız işlerinizden olusunuz” diyerek işçilere yanlış bilgi verip hem de işlerinden atmakla tehdit etti.
Sendika temsilcileri işçilerin TİS’den doğan haklarının 10 aydır verilmediğini, bu şartlarda da iş bırakabileceğini söylediğinde işçiler de, “Bizim de TİS haklarımız verilmiyor. Bu gün arkadaşlarımız işten atılıyorsa bu demektir ki, yarın bizlerin de çalışabileceğinin bir garantisi yok.” diyerek işe çıkmayacaklarını söylediler.
Maltepe Belediyesi başkan yardımcıları bu kez “Toplu İş Sözleşmesi yok. Siz olmayan bir sözleşmeden doğan hakları istiyorsunuz. Sendika sizi yanıltıyor” şeklinde ifadelerde bulunarak, “Nerede sözleşme böyle bir sözleşme varsa getirin görelim” demeye başladı. Sendika temsilcileri, “Toplu sözleşme karşılıklı imzalanan bir anlaşmadır, her zaman bir örneği de belediye yönetiminde durur” diyerek hatırlatmada bulundu. Fakat başkan yardımcıları ısrarla böyle bir sözleşmenin olmadığnı iddia ettiler. Hatta işçilere sendikanın onları yanılttığını, iş bırakma haklarının olmadığını, işe çıkmazlarsa işten atılacakları yönünde tehditlerini sürdürdüler.
Bu kez sendika temsilcileri işçilere “Arkadaşlar toplu sözleşme görüşmeleri ve sonuçları hakkında bilginiz var mı? İşe çıkmak istiyor musunuz? Biz bu konuda sizin kararınıza bırakıyoruz” diye sordular.
İşçiler sendika temsilcilerini onaylayarak, toplu sözleşme imzalandı, görüşme süerçlerini biliyoruz, iş bırakma hakkımız da var ve biz hem arkadaşlarımızın işe geri alınması hem de TİS haklarımızın uygulanmasını istiyoruz. Bugün işe çıkmayacağız” dediler.
Bu sırada istenen toplu sözleşme evrakları geldi. Bu kez belediye başkan yardımcıları bunun bir resmiyeti olmadığını çünkü altında Başkan Ali Kılıç’ın imzası olmadığını iddia ettiler. Sendika temiscileri, imza yetkisi olan kişilerin sözleşme masasına oturduğunu ve imzaladığını, yetkisi olmayan bir kişinin imzalaması halinde tüm belediye yönetimin bundan sorumlu olacağını” hatırlattı. Bu kez başkan yardımcıları toplu sözleşmeye itiraz ettiklerini ve mahkeme sürecinde olduğunu söylemeye başladı.
Tartışmalar üzerine işçilerin işe çıkmayacaklarını belirtmeleri üzerine başkan yardımcıları şantiyeden ayrıldı.
Maltepe Belediyesi yönetimi ile yapılacak görüşme için temizlik işçileri, yol bakım ve fen işleri işçileri Maltepe Belediyesine doğru yürüyüşe geçmek üzereyken Park Bahçe işçilerinin de iş bıraktıkları ve diğer işçilerle aynı anda Maltepe Belediyesi önünde olmak üzere yola çıktıkları öğrenildi.
Aydınevler Şantiyesi’nden yola çıkan işçiler Girne Mahallesi’ndeki işçileri yol üzerindeki bir parkta bekledi. DİSK Yönetim Kurulu üyesi Kanber Saygılı ve işçilere destek için pek çok emek dostu da parkta işçilerle buluştu.
Burada “Toplu İş Sözleşmesi Uygulansın İşten Atılan İşçiler Geri Alınsın” yazılı pankart açılarak Maltepe Belediyesi’ne doğru gür sloganlarla yürüyüşe geçildi.
Bu arada Maltepe Belediyesi’nin, işten atılan Altan Okuducu’nun 20 gün boyunca oturma eylemi yaptığı belediye karşısındaki yeşil alanın tamamen bariyerlerle çevrittiği görüldü.
Belediye karşısında kapatılan yeşil alanın yanındaki küçük bir park yerinde toplanıldı. İşçiler gür ve coşuklu sloganlarla görüşme saatini beklerken demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler milletvkeilleri de olmak üzere pek çok emek dostu işçilerin eylemine destek vermeye gelerek, güçlerine güç kattı.
İşçilerin bekleyişi devam ederken DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, HDP Milletvekilleri Musa Piroğlu, Serpil Kemalbay, Dev Turizm İş, Dev Yapı İş Sendikası yöneticileri, Genel İş Sendikası üyesi Kartal, Kadıköy, Ataşehir işçileri de kitlesel olarak sınıf kardeşlerine desteğe gelmeye devam etti.
Ardından işten atılan ve direnişe geçen Birleşik Metal İş Sendikası üyesi Valfsan işçileri de pankartlarını açarak sloganlarla Maltepe Belediyesi işçileriyle dayanışmaya geldi.
Maltepe Belediyesi ve CHP il yönetiminin görüşmeleri sonucunda toplantının saat 15.00’de CHP İl Başkanlığı’nda yapılmasına karar verildiği öğrenildi.
Maltepe işçilerinin eylemine emek dostlarının katılımı gün boyu devam etti. Bekleyiş sırasında hep birlikte “Atılan İşçiler Geri Alınsın”, “Toplu Sözleşme Hakkımız Söke Söke Alırız”, “Direne Direne Direnişten Zafere”, “Yaşasın Sınıf Dayanışması” sloganları atılarak, halaylar çekilerek beklendi.
Saat 15.00 başlayan görüşmelerin uzaması üzerine işçiler Aydınevler Şantiyesi’ne geçerek burada bekleyişlerini sürdürdüler.
Bu arada polis saldırısının olduğu ilk akşam yaşanan arbede sırasında bir işçinin daha “Polise yumruk attığı” gerekçesiyle işten atıldığı öğrenildi. İşçiler buna “Haklı bir eylem yaparken üzerimize polisi saldırtıyorlar, bizi iş yerimizden atmaya çalışıp darp ediyorlar. Üzerimize plastik mermi yağdırıp darp ediyorlar. Bir de bizi mi suçlu çıkarıyorlar” diyerek tepki gösterdiler.
Gece 21.00 sıralarında Maltepe Belediyesi yönetimi ile görüşen sendika yöneticileri şantiyeye gelerek işçilere yapılan görüşmenin ayrıntılarını aktardı.
Maltepe Belediyesi Yönetimi’nin işten atılan beş işçinin işe geri alınmasını kabul ettiği ancak toplu iş sözleşmesinden doğan geriye dönük haklarının ödenmesine ilişkin olumlu bir adım atmaması, haftada 40 saatlik çalışmanın da Mayıs ayından itibaren uygulanmaya başlanacağı şartını getirtmesi üzerine işçiler eyleme devam kararı aldı.