< Maltepe İşçileri: "Gemileri Yaktık Geri Dönüş Yok!"

Belediyesi işçilerinin iş bırakma eylemi 3 gününde. Aydınevler şantiyesinde kararlılık ve coşkuyla  eyleme devsm eden işçiler "Arkadaşlarımız işe alınıp TİS şartları sağlanıncaya kadar direnişteyiz". 

İSTANBUL - Maltepe Belediyesi işçileri, işten atılan işçilerin işe iadesi ve toplu iş sözleşmesi şartlarının uygulanması talebiyle başladıkları iş bırakma eylemi 3 gününde kararlılıkla devam ederken emek dostları da dayanışmaya gelmeye devam ediyor.

Maltepe Belediyesi iş bırakma eylemini İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini hiçe sayarak işi bilmeyen kişilere çöp toplatıyor. Bazı meclis üyelerinin belediye yöneticilerinin çöp arabası arkasında çöp toplarken çekilen fotoğrafları da sosyal medyada paylaşılıyor.

Genel İş Sendikası yöneticileri de Maltepe Belediyesi yönetiminin bu şekilde çöp toplamasının direnişi kırmaya çalıştığını diğet yandan işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri hiçe sayarak her iki durumda da suç işlediği belirterek suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

Maltepeliler ise bazı mahallelerde ve sosyal medyada işçilerin haklarını vermeyip bu şekilde çöp toplatılmasına tepki gösterdi.

"Dayanışma İşçi Sınıfının En Önemli Silahlıdır"

Bu gün öğle saatlerinde işçilere desteğe gelen HDP Milletvekili Musa Piroğlu "Derler ki dayanışma ezilenlerin inceliğidir Ben bunu dayanışma işçi sınıfının ezilenlerin en önemli silahıdır diye ifade ediyorum. Zira bizim tek gücümüz direniş. Şu ana kadar Maltepe'de gösterilen tavır net bir şekilde gösterdi ki, nasıl paranın rengi yoksa paranın imanı, vatanı yoksa patronun da rengi, imanı, vatanı yok. Partisi de yok" dedi.

"İşçilere Köle Muamelesi Yapanlar Karşılarında Direnişi Bulacak"

Maltepe Belediye Başkanına  seslenen Piroğlu, "İşçilerin talebine kulağınızı tıyamazsınız, işçi sınıfının kazanmış haklarını yok sayamazsınız. İşçilere köle muamelesi yapamazsınız. Bunu yaptığınızda işçileri ve bütün  direnenleri bulacaksınız. Maltepe işçisi yalnız değildir. Onları yanlız sananlar bu dayanışma ile bu yan yana gelişle yanıldıklarını görüyorlar" dedi.

"Bu Kararlılığa Hiçbir Yöntemleri Kar Etmiyor"

İşçilerin Anayasal haklarını kullandıklarını ve yasal bir eylem yaptıklarını vurgulayan Piroğlu "Bu dayanışmayı büyüteceğiz. Herkes  bilsin ki, Belediye Başkanı işçi sınıfının kazanılmış haklarını onlara verinceye kadar bu direniş devam edecek" dedi.

Bu sırada bir  mahallede başka işçilerle çöp toplatıldığı bilgisi geldi. Bunun üzerine Piroğlu da "Arkadaşlar kafanız rahat olsun her şeyi deneyecekler. Her türlü yönteme başvuracaklar, tehdit de edecekler, işçiyi işçiye kırdırmaya çalışacaklar. Bunların hepsini yapacaklar. Ama iki günlük kararlılık gösterdi ki, bunların hiçbirisi kar etmiyor. Bizim güvendiğimiz tek şey var işçi kardeşine, kendi yanındakine, işçiye güvenmek" dedi.

Belediye yönetiminin tehditletine ilişkin ise "Biliyoruz ki, patron tehdidi ile yol yürünmez. Böyle olsaydı hakların hiçbirisi alınamazdı. Patronun tehdidine boyun eğmek ne demek? Teslim olmak demektir. Patronu  tehdidine boyun eğmek kazanılmış bütün haklardan vazgeçmek demektir.  İş güvencesinden vazgeçmektir ve yaşamımızı onu iki dudağı arasına teslim etmek demektir. Çocuğumuzun yediği yemeği, geleceğini onun iki dudağının arasında teslim etmek demektir" dedi.

İşçilerin sadece kazanılmış haklarını istediklerini ifade eden Piroğlu toplu "Arkadaşlarımız sözleşme uygulansın, İşten atılan arkadaşları geri alınmasını istiyor" dedi. Bu sözlerin ardından işçiler "Baskılar Bizi yıldıramaz" sloganı attı.

"Yanınızda Bu Yolu Yürümeye Hazırız"

"Belediye Başkanı da bilsin ki, buradaki işyeri onların kaleleri değil. Buradaki işçilerin ekmeğini de  Belediye Başkanı vermiyor. Belediye Başkanını o koltuğa oturtan buradaki işçiler ve onların aileleridir. Başkan da  bunu bilmek zorundadır" diyen Piroğlu işçilerin çalışma koşullarına ilişkin ise "Madem burayı bir çalışma alanına çevirdiler, burada insanca çalışma koşullarını yaratmak da onun kanunu görevidir. İşçilerin çalışma alanlarını da insanı düzeye getirmek zorundalar" dedi. 

Piroğlu sözlerini  "Talepler kabul edilmeye kadar sizinle birlikte direnmeye sizinle birlikte savaşmaya hazırız, bedelini ödemeye hazırız, yanınızda yol yürümeye gönülden razıyız" diyerek tamamladı. İşçiler "Bize Ekmek Yoksa Size Huzur Yok", "Direne Direne Direnişten Zafere" sloganları attılar.

"Biz Yasal Haklarımıza Sahip Çıkıyoruz"

Genel İş Sendikası Eğitim Uzmanı Gökhan Keskin ise "Bir yıldır toplu sözleşmemiz var. Bir yıldır ücret zamlarımız sosyal haklarımız bize ödenmiyor. Bir yıldır Maltepe Belediyesi bizim ücretlerimizi eksik yatırıyo, bizim tatil haklarımızı vermiyor, izin haklarımızı, yemek ve yol ücretlerimizi ödemiyor. Bütün haklarımızı eksik yatırıyor. Biz defalarca bunu dile getirdik, yeri geldi eylem yaptık, yeri geldiği sesimizi duyurduk. Ancak Maltepe Belediyesi kulaklarını tıkadı. En sonunda sendika yöneticisi bir arkadaşımızı burada verdiğimiz mücadeleden dolayı işten attı. En sonunda 3 tane temsilci arkadaşımızı destek verdikleri gerekçesiyle işten çıkardı. Bu işten çıkarmalar yasaya aykırı, haksız ve hukuksuz çıkarmalardır. Bizler yasal hakkımızı kullanarak sözleşmemize sahip çıktık, hem de işten atılan arkadaşlarımıza sahip çıkıyoruz. Bunun için mücadele veriyoruz ve taleplerimiz kabul edilinceye kadar da devam edeceğiz" dedi.

Keskin'in konuşmasının ardından "Atılan İşçiler Geri Alınsın", "Sözleşme Hakkımız Söle Söke Alırız" attı. Belediye yönetiminin bu haklı taleplerine saldırılarla cevap verdiğini ve  işçileri baskı altına almaya çalıştığını belirten Keskin, "Ancak biz bu baskılara boyun eymeyeceğiz mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz" dedi.

Bu mücadeledenin aynı zamanda sendikal örgütlenmeye de sahip çokmak olduğunu belirten Keskin sözü Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu Şube Başkanı Yenigün Özen Dolgun'a bıraktı.

"Maltepe Halkını Cezalandıran Belediye Yönetimidir"

Bir yıldır imzalanmış toplu sözleşmenin uygulanması çabasında olduklarını belirten Dolgun "Biz bunu mücadeleyi verirken karşı taraf bunların hepsini görmezden gelerek haksız hukuksuz bir uygulama içerisine girmiştir.yanlışlıkla Yanlıştan dönmek erdemdir.  Bu yanlıştan bir an önce dönülmesini ve arkadaşlarımızın işbaşı yapmasını ve Maltepe halkının cezalandırılmasından vazgeçilmesini istiyoruz. Maltepe halkını cezalandıran biz değiliz kendileridir" dedi.

 

"İSİG Şartlarını Hiçe Sayarak Suç İşliyorlar"

Başka işçiler getirterek çöp toplatılmasına ilişkin ise "Dışarıdan işçiler getirerek işçi işçiye kırdırarak bizi sınıf kardeşlerimizle karşı karşıya getirmeye çalışmaktalar. Aynı zamanda işçi sağlığı iş güvenliği kurallarını hiçe sayarak çöp arabasının arkasına insanlara çıkararak bu şekilde çöp toplatmak da suçtur. Artık bu haksızlığın son bulması, bu yapılan hukuksuz uygulamadan bir an önce vazgeçilmesi ve taleplerimizin karşılanmasını istiyoruz. Bize mücadelede destek veren dostlarımıza, sesimizi duyuran basın emekçilerine teşekkür ediyorum" dedi.

"Kaldırımda Yürüyemeyenler Çöp Toplarken Fotoğraf Çektiriyor"

Genel İş Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Nevzat Karataş ise kimi zaman işçişrrin kimi zaman belediye yönetiminin yamınds olanlara seslenerek "Bu onursuzluğu yapacak ve karşı tarafa buradsn bilgi taşıyacaksanız buraya hiç gelmeyin" dedi.

İşçilerin kararlı mücadelesi nedeniyle emek dostlarının da gidetek daha fazla güç verdiğini belirten Karataş, "Maltepe Belediyesi'nin yöneticileri iyice sıkıştılar. Bir ses kaydını alıp halka dağıtma  konusunda da suç duyurusunda bulunacağız. Bizim araçlarımızla bizim süpürgelerimizle belediye başkan yardımcıları bugüne kadar kaldırımda yürümeyenler çamura bile ayağını basmayan adamlar yalandan gösteri yapıçararak çöp toplarken fotoğraflar veriyorlar. Bu takiyeleri bırakacaklar. Biz bu yola çıktık ve söylediğimiz gibi gemileri yaktık. Kararımızdan asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

 

"Biz Başladık Geri Dönüş Yok"

Bu kararlı mücadele nedeniyle çeşitli  teklifler getirdikerini "Bir arkadaşı almayalım iki arkadaşı alalım" diyerek pazarlık yapılmaya çalışıldığını ifade eden Karataş,  "Bütün arkadaşlarımız alıncaya kadar biz mücadelemize devam ettireceğiz. Karar verildi. 'Biz başlarsak geri dönüşü olmaz' dedik. Ve biz başladık geri dönüşü yok. Burada ev sahibi sizsiniz o misafirler doğru düzgün misafirliklerini yapmadıklaru için onlar gidecek. Buradaki arkadaşlarımız yine çalışmaya devam edecek" dedi.

 

"Maltepe Halkı Bir Sınav Veriyor"

İş bırakma eylemi nedeniyle Maltepe'de çöplerin biriktiğini ve halkın  bundan rahatsızlık duyduğunu söyleyen Karataş, "Ancak bu süre içerisinde Maltepe halkı da bir sınav veriyor. Aslında siyasi partiler de bir sınav veriyor. Burada doğru bir mücadele var. Bir toplu sözleşme gaspı var. Bu gaspı inkar edenlerin yanında olanlar var. Bir de emekçilerin yanında olanlar var. Bunlar süreç içinde değerlendirilip doğru insanların yanında olacaklardır. Biz haklarımız için dimdik duracağız" dedi.

 

"CHP Gençlik Kolları Grev Kırıcılık Yapıyor"

Belediye yönetiminin çöp toplatmak için çeşitli yollar denediğini ifade eden Karataş "Burada gençlik kolları CHP gençlik kolları bir kısmı çöp toplamaya gidiyor. Grev kırıcılık yapıyorlar. Bunu asla kabul etmiyoruz. Sosyal demokrat olduğunu iddia eden partinin gençlik kolları bu konuda daha dikkatli davranmak zorundalar. Mücadelemizi  başlattık mücadelemiz zaferle sonuçlanan ana kadar devam edeceğiz" dedi.

Yarın Maltepe Belediyesi'nde bir görüşme yapılacağını hatırlatan Karataş yarın tüm işçileri ve emek dostlarını yarın Maltepe Belediyesi önünde olmaya çağırdı.

"CHP Üyesi İşçileri Neden Sahiplenmiyor"

Görüşmenin olumsuz bir sonuçla bitmesi halinde bundan sonraki sürece işçilerin birlikte karar vereceklerini belirtti. İşçilerden birisi de söz alarak "Siz aynı zamanda CHP il yönetimindesiniz. Bem de CHP'li bir işçiyim burada hakkımız için mücadele ediyoruz. Neden CHP buraya gelip bize sahip çıkmıyor, destek vermiyor" diye sorarak tepkilerini dile getirdi.

Karataş ise "Ben de sizin gibi düşünüyorum. Neden gelmiyorlar, gelip buradaki mücadeleye destek vermeleri gerek. Gelmelerini istiyorum" dedi.

 

"Olumsuz Sonuca da Hazırlıklıyız"

İşyeri baştemsilcisi Ali Sönmez ise "Arkadaşlar burada önemli olan öznedir. Bu mücadeledenin öznesi biziz. Ve biz bu mücadeleyi bedeli ne olursa olsun kazanıncaya kadar sürdürmeliyiz. Yarın bir görüşme olacak fakat naspl sonuçlanır bilmiyoruz. Her şeye hazırlıklı olmalıyız. Maltepe Belediyesi'nin defalarca söz verip tutmadığına şahit olduk. Yarın sonuçlanacakmış gibi düşünmeyelim. Olumsuz bir sonuç çıkabileceğini bilerek hareket edelim ve hazırlıklı olalım" dedi. İşçiler gün boyu sloganlar atarak halaylar çekerek ve dayanışmaya gelen emek dostlarını karşıladı. Dayanışmaya Kadıköy Belediyesi işçilerinden bir arkadaşlarının doğum günü olduğunu öğrenen işçiler "Doğum gününü direnişte kutlamak varmış" diyerek direniş çayı ikram ederek kutladılar.

Akşam üzeri  Devrimci Yapı, Yol ve İnşaat  İşçileri Sendikası (Dev Yapı İş) yönetici ve üyeleri de dayanışmaya geldi.

Dev Yspı İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, Maltepe Belediyesi işçilerinin direnişinin emekçilerin üzerine karanlığın çöktüğü bugünlerde  tüm işçilere emekçilere örnek olduğunu ifade etti.

 

"Onurlu Direnişinizi Paylaşmaya Geldik"

"Yasa tanımamazlık, hukuk tanımamazlık patronların, egemenlerin bir alışkanlığı haline gelmiş durumda. Kazanılmış haklarımızı gasp ediyor, var olan haklarımızı elimizden almaya çalışıyorlar. Bunları ancak biz direnerek, mücadele ederek kazanacağız. Bugün Maltepe işçilerinin gösterdiği direniş gerçekten onurlu bir direniş. İşten atılan arkadaşlarını yalnız bırakmayarak, birimiz hepimiz hepimiz birimiz için diyerek sahip çıktılar. Bu tüm işçilere emekçilere örnek olmuştur. Biz de sizden öğrenmeye direnişinizi paylaşmaya geldik hepinizi tekrar selamlıyorum" dedi.

"Bugün Direneceğiz ki, Yarın Daha İyi Şartlarda Çalışalım"

İşçilere yapılan saldırının sadece Maltepe işçilerine değil tüm işçilere,kazanılmış haklarına yapılmış bir saldırı olduğunu belirten Karabulut, Eskişehir’de metal işçilerine, Soma'da maden işçilerine yapılan saldırıları hatırlarak "Kazanılmış haklarımızı patronlar vermiyor. Bugün o kadar geri noktadayız ki, bırakın yeni haklar kazanmayı kazanılmış haklarımızı kullanamıyoruz. Bunları yine direnerek, mücadele ederek almak zorundayız. Bugün direneceğiz ki, yarın daha iyi şartlarda çalışmanın koşullarını sağlayabilelim" dedi.

Maltepe Belediyesi omuzlarındaki yükün ağır olduğunu sadece işten atılan arkadaşlarının işe alınması için değil bütün hak gasplarına karşı bir mücadele verdiklerini belirten Karabulut "Bir yerde işçilere haklarına saldır varsa bunun karşısında da işçilerinin direnişi var. Bu onurlu direnişi gösterdiğiniz ve örnek olduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum" dedi.

Maltepe İşçileri inşaat işçilerine önce direniş çayı ikram etti. Ardından hep birlikte sloganlar atılıp halaylar çekildi.

İşçiler akşam saatlerinde hava soğınata başlayınca ateşi güçlendirdiler. Ardından "Közde patates direnişte iyi gider" diyerek biraz da patates közleyip paylaştılar. İşçiler bu akşam Kavel direnişini anlatan belgeseli de hep birlikte izledi.

Bu arada akşam saatlerinde kadrolu işçilerin çöp arabalarında çalışmaya çağrıldığı bilgisi geldi. İşçilerin  tepkileri ise "Onlar hayatta gelmez", "Kaç kere çöp toplamışlar iki saatte pert olurlar", "Toplasınlar bakalım toplayabilecekler mi?" şeklinde oldu.

Ara ara sloganlar ve halaylarla şantiyede eylem devam ediyor.