< < Somalı Maden İşçilerinin 'Ankara Yürüyüşü' 5. Gününde

Manisa'nın Soma ilçesinde 5 yıldır hakkını alamayan maden işçilerinin başlattığı Ankara yürüyüşü, Manisa Valiliği tarafından mahkeme kararına rağmen engellenmeye devam ediyor. 9 Ekim itibarıyla 5 gündür Kırkağaç ilçesinde eylem yapan madenciler, haklarını alana kadar geri dönmeyeceklerini söylüyor.

301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma katliamının ardından Soma Kömürleri A.Ş. ve Uyar Madencilik tarafından işten çıkarılan 2 bin 831 madencinin tazminatları aradan 5 yıl geçmesine rağmen ödenmedi. Üstüne emekli olan 600 işçi daha eklendi.

Haklarını alamayan Bağımsız Maden-İş’e bağlı işçiler, seslerini duyurmak için geçen 5 Ekim günü "Ankara yürüyüşü" başlatmıştı. İşçiler, Soma’dan Ankara’ya yürüyüşlerinin ilk gününde Kırkağaç’ta jandarma ve sivil polis ekipleri tarafından durduruldu. Burada jandarma barikatıyla karşılaşan madenciler, çadırlar kurarak oturma eylemi başlattı.

Yürüyüşe devam etmek isteyen madenciler Manisa Valiliği’nin talimatıyla engelleniyor. Barikat kuran jandarma ise, “yürüyüşün kanuna aykırı” olduğunu ileri sürerek madencilerin yürüyüşüne izin vermeyeceklerini belirtiyor. İşçiler “Yapılan futbol maçlarındaki kutlamalara, yol kesmelere izin var ama bizim ekmek mücadelemize izin yok” diyerek, tazminat hakları için yürüdüklerini, haklarını almadan dönmeyeceklerini söylüyor.

Soma Kaymakamlığı Bağımsız Maden-İş’in tazminatların ödenmesi için yapacağı eyleme yasak kararı getirmişti. Direnişteki maden işçileri, bu kararı mahkemeye taşıdıklarını ve "Manisa 1. İdare Mahkemesi” 2911 sayılı Kanunun hükmüne atıf yaparak yürüyüşe izin vermeyen dava konusu Kaymakamlık kararını bozduğunu belirttiler. Mahkeme kararı olmasına rağmen jandarma tarafından yürümelerine izin verilmeyen işçiler, ikinci kez valilikten jandarma barikatının kaldırılması ve mahkeme kararını belirterek izin istedi. Fakat Manisa Valiliği, mahkeme kararını yok hükmünde sayarak bir kez daha yürüyüşe izin vermedi.

İşçiler, “bizim yürüyüşümüz değil, bu yürüyüşün engellenmesi kanuna aykırıdır" ifadelerini kullandılar. Somalı maden işçileri, jandarmanın kurduğu barikata karşı hala oturma eylemi yapıp “YOLU AÇ” sloganları atarak mücadelelerini sürdürmeye devam ediyor ve sınıf kardeşlerinden mücadele desteği bekliyor.

Bugün İzmir’den devrimci avukatlar, işçileri ziyaret ederek eylemlerine destek verdi, bilgi aldı.

Devrimci Hukukçular