“Yıllarca Hizmet Verdik Bir Gecede Atıldık”

İşten atılan Üsküdar Belediyesi işçileri işe geri alınmaları talebiyle Üsküdar Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı. İşçiler, "Üsküdar'ın her yerinde bizim ayak izimiz, alın terimiz var. Haksızca işten atıldık. İşimizi geri istiyoruz" dedi.

İSTANBUL – Üsküdar Belediyesi’nde gerekçe gösterilmeksizin işten atılan işçiler bugün üçüncü kez Üsküdar Belediyesi önünde basın açıklaması yaparak işlerini geri istedi.

Belediye binası önünde bir araya gelen ve “Haksızca İşten Çıkarılan Üsküdar Belediyesi İşçileri” yazılı pankart açan işçilere bu haftaki açıklamada işten atılan başka işçiler de katıldı.

İşçiler adına basın açıklamasını okuyan Ercan Yılmaz, işten atılmalarından bu yana bir ayı aşkın bir süredir seslerini duyurmaya çalıştıklarını belirtti.

Yıllarca Hizmet Verdik Bir Gecede İşten Çıkarıldık”

“Bizler senelerce Üsküdar halkına hizmet verdik, alın teri döktük. Üsküdar’ımızın her yerinde bizim ayak izimiz bizim alın terimiz var. Biz sokakları temizleyen temizlik görevlileriyiz, çöpleri toplayan kamyon şöförleriyiz, ağaçları yetiştiren, ilçemizi yeşilinden sorumlu park bahçe görevlileriyiz, güvenlik görevlileriyiz, büro çalışanlarıyız. Onca sene emek verdiğimiz Üsküdar Belediyesi haksız hukuksuz yere bir gecede bizleri işten çıkardı” diyen Yılmaz, evlerine ekmek götüremediklerini, çocuklarına harçlık veremediklerini belirtti.

Yetkililerin bu haksızlığa daha fazla kulak tıkamaktan vazgeçmesini söyleyen Yılmaz, belediye başkanı başta olmak üzere ülke yönetiminde söz sahibi olan herkesin haksızca işten çıkarılan işçilerin sesini duymasını ve bu haksızlığın bir an önce giderilmesini ve bir an önce işlerine iade edilmelerini istedi.

Suçumuz Bizi Kayıracak Kimsenin Olmaması Mı?”

Herkes biliyor ki bizler hakkında ne işten çıkarılacak kadar bir tutanak tutuldu, ne de performansımız düşüktü. Aramızda daha önce çalışmasını takdir etmek için ödül verilmiş arkadaşlarımız bile var. Soruyoruz biz işten çıkarılacak ne yaptık? Tek suçumuz bizi kayıracak birilerinin olmaması mı? Biz istiyoruz ki kayırma, adaletsizlik olmasın. Belediyemiz işçilerin hakkını yemesin.


İşten Çıkarılan Bizler Evimize Nasıl Ekmek Götüreceğiz?”

Belediyelerin ödenek sorunu olduğuna ilişkin iddialara ilişkin ise belediyenin ödenek sorunu olmadığını, eğer bir mali sorun varsa bunun işçilere en son yansıtılması gerektiğini ifade eden Yılmaz “Bizler alınteriyle çalışarak evine ekmek götüren insanlarız. Eğer işten çıkarılırsak bu kadar insan evine nasıl ekmek götürecek, çocuklarımız okullarına nasıl gidecek?” dedi.


Sendika Bizi Savunmadığı İçin Hak Aramakta Zaman Kaybettik”

Üyesi oldukları Hak İş’e bağlı Hizmet İş Sendikası’nın kendilerini yalnız bıraktığını da hatırlatan Yılmaz, “Sendikamız Hak İş ne yazık ki bu süreçte bizlerin yanında olmadı. İsterdik ki, arkamızı dayayabileceğimiz bari bir sendikamız olsun. Maalesef sürecin sonuna kadar bizi destekleyen bir sendikamız olmadığı için bugün haklarımıza sahip çıkma konusunda zaman kaybı yaşadık” diyerek emekten yana basın kuruluşlarının seslerini duyurmalarına yardımcı olduğunu belirterek, hizmet verdikleri Üsküdar halkının da kendilerine destek olmalarını istedi. Yılmaz “Bizler haksızca işten atıldık ve bir an önce hakkımız olanı alıp işimize geri dönmek istiyoruz” dedi.

 

İlk Açıklamada 4 Kişiydik Şimdi 20 Kişiyiz”

Okunan basın metninin ardından işçiler söz aldı. Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde çalışan Eyüp Menteş, ilk basın açıklamasını 4-5 kişiyle yaptıklarını belirterek, bizim sesimizi duyurmaya çalışan basın emekçileri sayesinde sesimiz duyuldu, 8-10 kişi olduk, sonra yine onların sayesinde 18-20 kişi olduk. Buraya katılan arkadaşlarımızın sayısı çok az, çünkü işten çıkarılanların sayısı 200-250 civarında. Bugün bazı arkadaşlarımız gelemedi fakat yeni katılan arkadaşlarımız var” diyerek seslerini duyuran basın emekçilerine teşekkür etti.

Devlet Bizler İçin Var Ve Biz Hakkımızı Arıyoruz”

İşten atılan bazı arkadaşlarının ise korktuklarını ve basın açıklamasına gelmediklerini, bazılarının ise “Üsküdar Belediyesi’ne yani devlete karşı mı gelelim?” düşüncesinde olduklarını belirten Menteş, “Üsküdar Belediyesi devlet değil, devlet biziz. Biz olmazsak devlet olmaz. Biz Üsküdar Belediyesi’ne karşı gelmiyoruz. Biz hakkımız olan işimizi geri istiyoruz. Siz de oturduğunuz yerden işinize, bu hakkınıza sahip çıkamazsınız. Gelin bizim yanımızda olun. Bizimle beraber burada hakkınızı arayın.

 

Biz devlete karşı gelmiyoruz. Devlet kimdir? Devlet biziz arkadaşlar, biz varsak devlet var. Devlet bizler için var. Belediyeye ye de karşı gelmiyoruz. Biz bir haksızlığa uğradık. Haksız ve hukuksuz şekilde işten atıldık ve biz işimizi geri istiyoruz. Hakkımızı arıyoruz” dedi.

 

Yandaş Medya Bizi Görmüyor Ama Mücadelemiz Sürecek”

Üsküdar Belediyesi’nde 8,5 sene çalıştığın belirten Ümit Taylan, iki aydır emek mücadelesi verdiklerini fakat bu mücadelede yalnız bırakıldıklarını belirterek “Yandaş medya bizim yanımızda değil, sürekli büyükşehir belediyesi önünde.Bizi görmüyor. Parayla tutulmuş adamlarla birlikte oradalar. Bizim destekçimiz yok. Biz parayla tutulmadık çünkü hakkımızı arıyoruz. Haksızca işten atıldık ve bizim mücadelemiz sürecek” dedi.

 

Disiplinsizdim De Neden 5 Sene Çalıştım Bir Tek Tutanak Yok”

Evin Çelik, ilk işten çıkarıldığı zaman birkaç medya kuruluşuyla iletişime geçtiğini fakat bir sonuç alamadığını belirterek “Duymazdan geldiler, kulaklarını tıkadılar” dedi. Sonrasında bir televizyon kanalında canlı yayına bağlandığını, sunucunun aynı zamanda Belediye Başkan Yardımcısı Zekeriya Şanlıer’le de görüştüğünü, bu görüşmede “Sağdan say beş, soldan say beş. Biz sadece 5 kişi çıkaddık, onlar da işlerinde disiplinsiz olanlardı” dediğini aktaran Çelik, “Madem disiplinsizdim, ben 5 yıldır çalışıyorum, neden hiçbir uyarı yapılmadı, hakkımda bir tutanak tutulmadı?” diye sordu.

 

Arkamızda Birileri Yok O Yüzden Ekmeğimizden Oluyoruz”

Evin Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: “İş Kanunu diyor ki, ‘Eğer senin işçin verimsizse, ya da bununla ilgili tutanak tut, uyarı yap, verimsizse, kurs ver, eğitim ve sonrasında sınava tabi tut’. Sizin bir yönetici olarak bütün bunları bilmeniz gerekirken, herhangi bir bildirimde bulunmadan,bizi bir mesajla Kent A.Ş’nin Personel Müdürlüğü’ne yönlendirerek işten çıkarımımızı yapıyorsunuz. Arkamızdan da ‘Disiplinsizsiniz’ lakabını yapıştırıyorsunuz. Bizim arkamızda birileri yok, bu yüzden de biz ekmeğimizden oluyoruz. Ben bunun gayet farkındayım” dedi.

Bilinçsiz Olduğumuz İçin Korkutuluyoruz, Hak Arama Yollarımız Kapatılıyor”

Bazı arkadaşlarının korkutuldukları için basın açıklamalarına gelmediklerini belirten Çelik, “Gelseler de bir sonuç alamayacakları, suçlu duruma düşecekleri’ yönünde söylemlerde bulunulduğunu aktardı. İşçiler olarak bilinçsiz olduklarını, haklarını bilmediklerini ifade eden Çelik, ‘Bana görüşmeygittiğimde ‘Ya ihtiyar heyeti-arabulucuya baş vuracaksınız tazminatınızı almak için, ya da mahkeme yoluna gideceksiniz’ denildi. ‘Beni işten siz çıkarıyorsunuz. Benim tazminatımı yatırmanız gerekiyor’ dediğini belirtti.

 

İş Hukuku Hakkında Biraz Araştırma Yapın!”

Eğer benim bilgim olmasaydı, ben de diğer arkadaşlar gibi bilmeden verdikleri kağıtları imzalardım tazminatımı alırdım ve benim işe iade için dava açma yolumu kapatmış olurlardı” diyen Çelik, bir çok işçinin bu konuda bilgisi olmadığı için mağdur edildiğini ve hak arama yollarının kapatıldığını söyledi.

Belediye Başkanı Şanlıer’e seslenen Çelik, “İş hukuku diyor ki, ‘İşçi istediği kadar ben kendim çıkış yaptım dese de toplu işten çıkışlarda siz işten çıkarılmış gibi kabul edilecektir’ der. Biraz araştırma yapın da öyle işten çıkarma yapın” dedi.

İşten çıkarılan diğer arkadaşlarına da seslenen Evin Çelik, “Sessiz kalmayın hakkınızı arayın, sustukça sıra size de gelecek. Bugün ben, yarın siz. Ona göre düşünüp ona göre hareket edelim” dedi.

 

İşçilerden Ercan Yılmaz “Okulların açılmasıyla birlikte çocuklarımızı okula göndermemiz gerekiyor, evlerimiz kira, fakat işsiziz. Bu belediye yönetimindekiler kendilerince bi plan yapıp uygulmaya çıkardılar. En zayıf halkadan başlayarak, 150’den fazla insanı işinden ettiler. Haksız bir şekilde bizi işten attılar. İşimize iade edilmek istiyoruz” dedi.

 

Yıllarca Emek Verdik Kimse Sahip Çıkmıyor?”

İşten atılan Ümit Taylan’ın annesi ise “Benim oğlumu bir mesajla işten çıkardılar. İnsan bir mesajla işten çıkarılamaz. AKP büyükşehir belediyesini işçileri işten çıkadığı için eleştiriyordu. Peki niye buraya neden sesi çıkmıyor?” diye sordu. Oğlunun 8,5 yıl belediyede çalıştığını, kendisinin de yıllarca AKP’de aktif olarak çalıştığını belirterek “Yıllarca verdiğimiz emeklere ne oldu? Neden kimse sahip çıkmıyor? Biz belediyeden hangi yetkiliyle görüşmek istediysek bizi kovmaktan beter etti. Kimseyle görüşemedik. Ben emeğimi, hakkımı helal etmiyorum” dedi.

 

Vekillere Zam Yapılıyor, 2 Bin Lira Maaş Alan İşçi Sokağa Atılıyor”

Seçim zamanı insanların işe alınıp, seçimden sonra koltuğa oturunca işten atıldığını belirten anne Taylan, “Böyle bir şey olamaz. 22 bin lira maaş alan milletvekilleri maaşlarının yetmediğini söyleyince maaşlarına hemen zam yapıldı. Ama burada işçiler işten atılıyor. Zaten ikibin lirayla geçinen bu insanlar ne yapacak, nasıl yaşayacak?” diyerek isyan etti.

Belediyelerin parklarda kedi-köpeklere barınak yaptıklarını hatırlatan anne Taylan “Hayvanları biz de seviyoruz. Tabii ki bakacağız koruyacağız. Ama onlar hayvanlara ev yaparken, ikibin lira maaşla çalıştırdıkları işçileri işten atıyorlar. İnsanlar evlerinden atılıyor. Bunlara ne cevap verecekler. Böyle adaletsizlik olmaz” diyerek tepki gösterdi.

İşten atılan Üsküdar Belediyesi işçileri, atılan diğer arkadaşlarına da ulaşmaya çalıştıklarını ve mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek basın açıklamasını sonlandırdı.