Maltepe Belediyesi'nde İşten Atılan İşçi Eyleme Başladı!

Maltepe Belediyesi'nde DİSK/Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu Şube ile yapılan TİS haklarının uygulanmaması ve Belediye işçisi aynı zamanda Şube yöneticisi Altan Okuducu'nun da işten atılması nedeniyle Maltepe Belediyesi önünde basın açıklaması yapıldı. Okuducu bugün itibariyle oturma eylemine başladı.

İSTANBUL - CHP'li Maltepe Belediyesi'nde örgütlü DİSK Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu Şubesi ile Kasım 2018 de imzalanan Toplu İş Sözleşmesi şartlarına uyulmuyor.

Maltepe Belediyesi işçileri, son TİS ile kazandıkları 40 saat çalışma, maaşlarında iyileştirme, maaşların düzenli ve tam ödenmesi haklarından yararlanamıyor.

İşçilerin haklarının gasp edilmesinin yanında çeşitli birimlerde işten atmaların da yaşandığını belirten Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu Şube, daha önce de uyarı eylemleri ve iş bırakma eylemleri gerçekleştirmişti. Maltepe Belediyesi yönetiminin işçilerin TİS'den doğan haklarının gasp edilmesinin yanında sendikadan istifaya zorlandıklarını, işyeri temsilcileri ve şube yöneticilerinin de çeşitli baskı ve tehditlerle karşılaştıklarını belirtti. Şube yöneticilerinden Alkan Okuducu da işten çıkarıldı.

Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu Şube üyeleri bugün Maltepe Belediyesi önünde kitlesel bir basın açıklaması yaparak işçilerin haklarının gasp edilmesi ve işten çıkarmaları protesto etti.

Saat 12.00’de Maltepe Belediyesi önünde toplanan Maltepe Belediyesi işçileri ve DİSK'e bağlı sendikaların da katılımıyla gerçekleşen eyleme Genel İş Sendikası'nda örgütlü Ataşehir ve Kadıköy Belediyesi işçileri de, Maltepe Belediyesi'nde çalışan arkadaşlarına  destek verdi.

"Maltepe Belediyesi İşime Ekmeğim Dokunma - sendika yöneticimiz Alkan Okuducu İşine Geri Dönsün"  yazılı pankart açılan eylemde işçiler Alkan Okutucu işe iade edilsin yazılı dövizler taşıdılar.

Basın açıklaması sırasında sık sık "Sendika Haktır Engellenemez", "Direne Direne Kazanacağız", "Atılan İşçiler Geri Alınsın", "Alkan Okuducu Yalnız Değildir", "İşçiler En Öne Komitelere", "İnadına Sendika İnadına DİSK", "Toplu Sözleşme Hakkımız Engellenemez", "Toplu Sözleşme Uygulansın", "Yaşasın Örgütlü mücadelemiz", "Maltepe İşçisi Yalnız Değildir", "Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam Hak Verilmez Alınır Zafer Sokakta Kazanılır", "Sözleşme Hakkımız Söke Söke Alırız", "Yaşasın Direniş Yaşasın Zafer" sloganları attılar. Basın açıklamasını Anadolu Yakası 2 Nolu Şube Başkanı Yenigün Özen Dolgun yaptı.

"TİS Hukuksuz Biçimde Bir Yıldır Uygulanmıyor"

Maltepe Belediyesi ile Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube olarak karşılıklı imzalanan Toplu İş Sözleşmesi'nin Belediye yönetimi olarak hukuksuz biçimde bir yıldır uygulanmadığını belirten Dolgun, "Yıllık asgari ücret farklarının işçilere yansıtılması, haftalık çalışma saatinin 45 saatten 40 saate indirilmesi, çocuk haklarının korunması ve çocuk işçiliği ile mücadele, kadına yönelik şiddete karşı yaptırım uygulanması, engelli hakları ve iş güvencesi gibi pek çok maddenin yer aldığı Toplu İş Sözleşmesinin uygulanması için bir yıldır mücadele içindeyiz" dedi.

 

"Şube Yöneticisinin İş Akdini Feshetti!"

Asgari ücret zammı, haftalık 40 saat çalışma süresi gibi maddelerin yer aldığı Toplu İş Sözleşme koşullarını bir yıldır uygulamayan Maltepe Belediyesi'nin sendikanın şube yöneticisinin iş akdini tek taraflı feshettiğini aktaran Dolgun, Maltepe Belediyesi yönetiminin bu hukuk tanımaz, işçi düşmanı tavrına karşı haklarını alabilmek için, DİSK/Genel İş Sendikası ve sendika üyesi Maltepe Belediyesi işçileri olarak gerek diyalog yoluyla, gerekse eylemlilik içerisine girerek bu sorunu çözmeye çalıştıklarını söyledi.

CHP’li yetkililerle bu hukuksuzluğun çözümü için sendika yöneticilerinin  defalarca yaptıkları görüşmelere rağmen Maltepe Belediye yönetimi hiçbir adım atmadığını belirtti.

"İşçiler Sendikamızdan İstifaya Zorlandı, İşten Atılmakla Tehdit Edildi"

"Sendika olarak işçilerin haklı davasını sonuna kadar savunduğumuzu, işçilerin emeği ve alınterinden asla vazgeçmeyeceğimizi gören Maltepe Belediyesi yönetimi, sendikamıza yönelik saldırıya geçti. Üyelerimizi yandaş sendikalara kaydetmeye çalışarak istifaya zorladı, işten atmakla tehdit etti" diyen Dolgun, tüm çabalara rağmen Maltepe Belediyesi işçilerinim sendikaları Genel İş’ten vazgeçmediğim söyledi.

 

"Maltepe Belediyesi İşe İade Sözü Tutulmadı"

Maltepe Belediyesi Yönetiminin sendikaya yönelik saldırılarının boşa çıkarılmasının ardından Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde işçi olarak çalışan, sendika şube yöneticisi Alkan Okuducu'nun belediye yönetimi tarafından sendikal faaliyetleri gerekçe gösterilerek işten atıldığını aktaran Dolgun, son bir aydır gerek sendika yöneticisi Alkan Okuducu gerekse uygulanmayan Toplu Sözleşmemizle ilgili belediye yönetimiyle yapılan görüşmelerde sorunun çözüleceği, Alkan Okuducu’nun işe geri alınacağı ifade edildiğini, ancak verilen sözlerin yerine getirilmediğini söyledi. Maltepe Belediyesi yönetiminin Okuducu'ya yönelik yapılan bu saldırının aynı zamanda sendikaya yönelik bir saldırı olduğuna işaret etti.

 

"Maltepe Belediyesi Sendikal Haklara Saldırarak Suç İşliyor!"

Şube Yöneticisinin işten çıkarılması ve üyelerinin belediye yönetimi tarafından istifaya zorlanması kabul edilemez olduğunu,  Maltepe Belediyesi'nin bu saldırısının, sendikaya ve sendikal mücadeleye dönük bir saldırı olduğunu ifade eden Dolgun," Sendika üyelerini istifaya zorlayan belediye yöneticileri Türk Ceza Kanunu’nda da yer alan 'Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi suçu'nu işlemektedir" dedi.

 “TİS Uygulansın. İşten Atılanlar İşe Geri Alınsın”

Hem hukuken geçerli, hem de emekçilerin ekonomik kriz yükünün altına ezilmeyeceği bir sözleşme imzaladıklarını söyleyen Dolgun, bugüne kadar her türlü diyalog ve müzakere yolunu sonuna kadar zorladıklarını, ancak belediye yöneticileri ve bürokratlarının imzaladıkları sözleşmeyi uygulamadıklarını belirtti.

 

"Şube Yöneticimiz Gerekçesiz İşten Atıldı"

Dolgun, işçilerin Toplu Sözleşme ile kazandığı hakları gasp edenler, sendika şube yöneticisi Alkan Okuducu ve 20’ye yakın işçiyi gerekçesiz işten attığına dikkat çekti.

 

"Maltepe Belediyesi Önünde Direniş Ateşini Yakıyoruz"

"Toplu Sözleşmenin uygulanıp, Alkan Okuducu işe geri alınıncaya kadar Maltepe Belediyesi önünde direniş ateşini yakıyor ve Belediye önünde süresiz eyleme geçiyoruz" diyen Dolgun tüm işçileri, emekçileri, emek dostlarını ve Maltepe halkını direnişe destek vermeye çağırdı.   

 

"İşi, Ekmeği İçin Direnenleri Selamlıyoruz"

Dolgun, Maltepe Belediyesi işçileri olarak Aliağa işcileri, Somadan Ankara'ya yürüyen madencileri, KHK zulmüne karşı hakları için Ankara’da bir araya gelmeye çalışan emekçiler olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında işi ve ekmeği için direnen işçileri ve emekçileri de selamladıklarını belirterek sözlerini tamamladı. Genel İş Sendikası Genel Merkez yöneticilerinden Nevzat Karataş ise konuşmasında, 6 yıl önce Maltepe Belediyesi'ndeki örgütlenme sürecinde Şube Başkanı olduğunu ve örgütlenme faaliyeti sonunda çoğunluk yetkisini aldıklarını belirtti.

"6 Yıl Önce TİS Törenini İptal Ettiler"

Toplu sözleşme sürecinde aylarca görüşme yaptık. Bu süreçte Belediye Başkanı Ali Kılıç'a gittik ve "Burada bazı arkadaşlarımız 40 saat, bazı arkadaşlarımız 45 saat çalışıyor. Bazı sosyal haklardan yararlanamıyorlar. Bu farklılıkların ortadan kaldırılması ve işçi arkadaşımızın lehine bir şekilde düzenlenmesi gerek' dedik  O da 'Kesinlikle katılıyorum' demişti. Diğer sosyal hakları da konuştuk ve aldık. Toplu Sözleşme töreni yapılacağını ilan ettik. Hatta bir tane de pankart hazırladılar emekten yana bir yönetimmiş gibi. Fakat son anda Cuma günü yapacağımız tören iptal oldu. Bunlar kararsızlar ve bir sözleri diğerini tutmuyorlar' dedi.

 

"TİS Haklarımızı Alıncaya Kadar Mücadele Edeceğiz"

Alkan Okuducu'nun işten atılma nedeninin ise tamamen sendikal faaliyetleri olduğunu vurgulayan Karataş, "Arkadaşımız işe dönünceye kadar ve tüm arkadaşlarımız TİS  haklarını alıncaya kadar mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.

 

"Arkadaşımız Sendikal Faaliyetleri Nedeniyle Atıldı"

Biz toplu sözleşmemiz sonuçlanana kadar mücadele edeceklerini belirten Karataş, "Alkan arkadaşımızın işten atılmamasının tek sebebi sendikal faaliyetidir. Alkan arkadaşımızın sendika yöneticisi olmasını koz olarak kullanmak istediler. Arkadaşımız işinde iyi, çalışkan, namuslu, ahlaklı örnek bir arkadaşımızdır. Sendikal faaliyetleri engellemek için çıkarıldığı açıktır" dedi.

"Belediye Yönetimi Sözünde Durmuyor"

Belediye Yönetimiyle görüştüklerindese ise 'Buraya kadar başkanlar gelmiş biz arkadaşımızı işe almaz mıyız' denildiğini, fakat 1 ay geçmesine rağmen sözlerinde durmadıklarını söyleyen Karataş, "Biz bu yola çıktığımız zaman geri dönüşü olmaz dedik. Belediye Başkanlarına sürekli gaz veriyorlar. Onlar buna güveniyorlar ama, gaza gelen  belediye başkanlarının sonu hiç iyi olmamıştır" dedi.

 

"Yandaş Sendikalarla Da Mücadele Edeceğiz"

Bazı sendikaların ise yandaş sendikacılık yaptıklarını ifade eden Karataş, "'Emekçi belediye önünde eylem mi yapılır' diyen işçiden değil belediyeden yana tavır alan sendikacılar var. Onlar bilgisayar başından emek mücadelesi verenlerdir. Sendika yöneticilerini, işçileri hedef gösterenlerdir. Onlarla da sonuna kadar mücadele edeceğiz" dedi.

 

"Demokratlığı Kimseye Bırakmayan Belediye TİS'i Uygulamıyor"

DİSK Yönetim Kurulu Başkanı Kanber Saygılı sözlerine "Bu belediye AKP belediyesi değil, bu Belediye MHP belediyesi değil, bu belediyenin başkanı kendisine 'sosyal demokratım' diyen sosyal demokratlığı da kimseye bırakmayan CHP Belediyesidir. İşçi arkadaşlarımızın 2018'de imzalamış olduğu toplu sözleşmede uygulanmıyor" diyerek başladı.

 

"İşçi Arkadaşlarımız Gereken Fedakarlığı Yaptı"

Toplu sözleşmelerin işyerlerinde uygulanması için yapıldığını ve  tarafların  karşılıklı anlaşmaya vararak yapıldığını vurgulayan Saygılı, "Ancak Maltepe Belediye Başkanı toplu sözleşmeyi uygulamamak için elinden gelen tüm çabayı sarf etmiştir. O günden bugüne hem sendikamız, hem işçi arkadaşlarımız bu toplu sözleşmede elinden gelen çabayı sarf etmiştir" dedi. 

"Teşekkür Etmek Yerine Sendika Yöneticisini İşten Attı!"

Seçim döneminde Belediye Başkanının eylem yapılmamasını istediğini hatırlatan Saygılı, "Başkanın seçime gidiyoruz demesi üzerine iş arkadaşlarımız ve sendikamız büyük fedakarlıklar yaparak bu süreci göz önünde bulundurarak eylemlerini durdurmuştur. Ancak gelinen noktada Belediye Başkanı hem sendikamıza hem de işçilere teşekkür etmesi gerekirken bir işçi arkadaşımızın sendikacı arkadaşımızı işten atarak yanıtlamıştır" dedi.

 

"Yalnız Soma'da Değil Burada da Haksızlık Var"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun Soma'dan Ankara'ya yürüyen maden işçileri için 'Burada bir adaletsizlik var, haksızlık var, hukuksuzluk, kanunsuzluk var. Derhal giderilmelidir" dediğini hatırlatan Saygılı, "Çok da doğru söylüyor. Fakat benzeri bir durum burada uygulanmakta. Dolayısıyla bizim talebimiz CHP'nin genel merkezinden başlamak üzere acil olarak bir çözüm bulmalarıdır. İşten atılan arkadaşımızın işe alınması ve aynı zamanda toplu sözleşmenin hayata geçirilmesi için bir an önce harekete geçilmeli.

 

"CHP Buradaki Hukuksuzluğu Çözmelidir"

Bir belediyenin yönetimi bir partinin genel merkezinden daha büyük değildir. Biz CHP'den bu konuya bir çözüm getirmesini istiyoruz" dedi. Kanber Saygılı sözlerini iki yıla yakın zamandır işe dönme mücadelesi veren Cargill işçilerini, Genel İş üyesi Aliağa Belediyesi işçilerini, 5 yıldır alamadıkları tazminatları için Ankara'ya yürüyen Soma maden işçilerini ve haklarını arayan, mücadele eden tüm işçi ve emekçileri selamlayarak sonlandırdı. Açıklamanın ardından slogan ve alkışlarla belediye binası karşısındaki alana geçildi.

"İşime Dönene Kadar Direnişteyim"

İşten atılan Alkan Okuducu'nun oturma eylemini yapacağı yere "Sendika Yöneticisi Olduğum, İşçilerin Hakları İçin Mücadele Ettiğim, Toplu Sözleşme Hakkını Savunduğun İçin Maltepe Belediyesi Tarafından İşten Atıldım. Anayasal Suç İşleyen Maltepe Belediyesi Geri Adım Atıp İşime Dönene Kadar Direnişteyim - Maltepe Belediyesi İşçisi Alkan Okuducu"  yazılı pankart işçilerin sloganları ve alkışları eşliğinde asıldı. Sloganlar eşliğinde halay çekerken yola geçen işçilere polisin müdahale etmeye çalışması üzerine ise işçiler yine slogan ıslık ve alkışlarla yanıt verdi. İşten atılan Alkan Okuducu, mesai saatleri içinde Maltepe Belediyesi önünde olacak.