Eskişehir’de Zeytinoğlu grubu bünyesindeki Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makine iş yerlerinde çalışan metal işçileri aylardır ödenmeyen maaşları için TMSF önünde eylem düzenledi.
ESKİŞEHİR - Eskişehir’in köklü sanayi kuruluşlarından Zeytinoğlu grubu bünyesinde yer alan Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makine'de işçiler 4 aydır ücret alamıyor. Kriz nedeniyle borçlarının artması üzerine Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan Zeytinoğlu Grubu’na ait Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makina işçilerinin 4 aydır maaş alamaması ve üretimin de durdurulması üzerine işyerlerinde örgütlü bulunan DİSK / Birleşik Metal İşçileri Sendikası Şişli’de bulunan TMSF binasının önünde bir basın açıklaması düzenledi.
“İşimizi, Ekmeğimizi Geri İstiyoruz. Tüm Sorumlular Göreve” yazılı pankart açan işçiler, “Babalar İşsiz, Çocuklar Aç”, “Her Şey Çocuklarımızın Geleceği İçin”, “İşçi Burada, hükümet Nerede?” dövizler taşıdı ve eylemde,taşırken sık sık “Direne Direne kazanacağız”, “Bu Daha başlangıç, Mücadeleye devam” sloganlarını attı.
Basın açıklamasında Birleşik Metal-İş Sendika Entil İşyeri Baş Temsilcisi Tuncay Alagöz, Zeytinoğlu Grup bünyesindeki Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makine işçilerinin 4 aydır maaş alamadığını ve bu fabrikalarda üretimin durdurulduğunu hatırlattı.
“Borç Yükü Nedeniyle Üretim Durdu"
TMSF’nin geçen yıl haziran ayında şirketleri Zeytinoğlu Gruba geri iade ettiğini hatırlatan Alagöz, “Şirketleri geri alan Zeytinoğlu grubu işletmelerinin içine sokulduğu borç yükünün sürdürülemez düzeyde olduğunu ifade etmektedir. Şirketlerin, başta TMSF ve Halkbank olmak üzere çeşitli kurumlara büyük bir borç yükü altına sokulduğu anlaşılmaktadır. TMSF ve Halkbank, şu anda en büyük alacaklılar pozisyonundadır” dedi.
İşçiler 4 Aydır Maaş Almadı
Üç şirketin de halihazırda müşterilerinin bulunduğunu ve siparişleri olduğunu aktaran Alagöz, gelinen durumu “Ancak bırakılan borç yükü nedeniyle şirketler hammadde satın alamamakta, enerji temin edememektedir. Üretimin ve ücretlerin aksaması nedeniyle işten ayrılan işçilerin özlük hakları ve tazminatları ödenememiştir. Şirkette kalan yaklaşık 400 işçi ise dört aydır ücret alamamıştır” dedi.
"İşçiler Saray’a Yürüyecek"
BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise “Yandaş şirket mi olması gerekiyor batmaması için? Ali Ağaoğlu mu olması gerekiyor? Yüzlerce yandaş şirket kurtarıldı” derken “İşçi alacakları devletten ve bankalardan sonra gelir diyorlar. Bu işçiler tazminat da alamayacaklar, maaşlarını da alamıyorlar. İşsizlik sigortasını herkese veriyorlar ama bu insanlara vermiyorlar” ifadelerini kullandı.
Serdaroğlu, ekonomik krizi saraydan görülmediğini vurgularken “Önümüzdeki günlerde Ankara’ya Çalışma Bakanlığına, Halk Bankası’nın genel merkezine yürüyeceğiz. Krizi görmeyen Saray’a yürüyeceğiz. Bu işçiler Saray’a gidecek. ‘Ali Ağaoğlu’nu değil 500 işçiyi kurtarın’ diyecek" dedi.