"İşimizi Geri İstiyoruz! "

Üsküdar Belediyesi'nde temizlik, park bahçe işleri ve şoför olarak çalışan 150 işçi 23 Ağustos 2019 tarihinden itibaren bir mesajla iş akitlerinin sona erdirildiği belirtilerek işten çıkarıldı. Bir aydır muhatap bulamayan işçiler bugün Üsküdar Belediyesi önünde basın açıklaması yaparak işe iade edilmeleri iş istedi.

İSTANBUL - Üsküdar Belediyesi'nde temizlik, park bahçe işleri ve şoför olarak çalışan 150 işçi 23 Ağustos 2019 tarihinden itibaren bir mesajla iş akitlerinin sona erdirildiği belirtilerek işten çıkarıldı. İşçilerin bir çoğunun çıkışları yapıldıktan sonra SGK'dan gelen mesajla işten çıkarıldıklarını öğrendi.

Daha önceden kendilerine hiç bir bildirimde bulunulmayan ve işten çıkarılan işçiler, haksız hukuksuz bir şekilde işten atıkdıklarını ve gerke işten atılma gerekçelerini öğrenmek gerekse de bu haksızlığı dile getirmek üzere görüşecek muhatap bulamadıklarını belirterek bugün saat 11.00'de yağmurlu havaya rağmen basın açıklaması yaparak işlerini geri istediler. "İşimizi Geri İstiyoruz" yazılı dövizlerle de taleplerini dile getiren Üsküdar Belediyesi işçilerine İşçi Temsilcileri Konseyi, İşçi Dayanışma Derneği ve Biz İşçiyiz. Com üyeleri destek verdi.

 

"Neden İşten Atıldığımızı Dahi Öğrenemedik"

İşten atılan Mustafa Gül işten atılmalarının ardından belediye müdürlükleri ile görüşüp işten atılma gerekçelerini sorduklarında cevap alamadıklarını ve "Birimlerimiz bilir" denildiğini fakat birimlerinden de bir yanıt alamadıklarını aktardı.

 

"Sebep Sorduk 'Yapacağımız Bir Şey Yok' Dendi"

"Bizim herhangi bir yüz kızartıcı suçumuz yok, namussuzluk, hırsızlık gibi bir yok. Bir suçumuz mu vardı da bizi işten çıkardılar. Hiçbir şeyimiz yok ve bize söylenen tek kelime 'Yapacağımız bir şey yok böyle gerekliymiş'. Ve çıkışımızı verdiler neden çıkışımızı verdiklerine dair bir bilgi  istiyoruz. Biz işimizi geri almak istiyoruz. Lütfen sesimizi gerekli yerler de duysunlar. İşimize geri istiyoruz ve  bize yardımcı olsunlar" dedi.

 

"Gerekçe Yok, Tutanak Yok, İşten Atıldık"

Üç senedir belediyede çalıştığını belirten Yılmaz Engin ise  "Hiçbir gerekçesi olmadan, hiçbir ifade istemeden işten çıkar çıkarıldı. Aynı tarihte izinli olduğumuz günün ertesi günü arıyorlar ve çıkış veriyorlar. Hiçbir sebep sormuyorlar, savunmamız yoktur hakkımızda tutanak yok. Herhangi bir suçumuz yok Bir gerekçede sunmadılar işimizi geri istiyoruz" dedi.

 

"Haksız Yere Atıldım İşimi Geri İstiyorum"

Sekiz buçuk senedir Park Bahçeler Müdürlüğü'nde çalıştığını söyleyen Ümit Taylan  23 Ağustos 2019 tarihinde SSK'dan gelen bildirim mesajı ile işten atıldığını öğreniyor. Taylan, "Hiçbir şekilde uyarı almadan gerekçe sunmadan işten çıkışımı verdiler haksız yere işten çıkarıldım işimi geri istiyorum" dedi.

 

"Toplantıya Var Diye Çağrıldım İş Aktim Feshedildi"

Eyüp Menteş Park ve bahçeler bünyesinde 3 yıl 7 aydır çalışmakta olduğunu ve Ağustos'un 23'ünde Kent A.Ş bünyesine 'Topantı var' denilerek çağrıldığını ve orada iş aktine son verildiğinin bildirildiğini aktardı. İşten atılma sebebini sorduğunda ise 'Bir sebebi yok. Bunu sadece müdürlükleriniz biliyor' dendiği, müdürlüklerinin ise görüşmeyi dahi kabul etmediğini söyledi.

"Emir Yukarıdan Geldi!"

Belediye Başkanı ile görüşmek istediklerinde 'Böyle bir şey yok. Benim haberim yok' dediğini ve görüşmeyi kabul etmediğini aktaran Menteş, "Bir arkadaşımızın milletvekili sayesinde görüştüğü Hilmi Türkmen'in 'Emir yukarıdan geldi' diye bir söylemde bulunmuş" dedi.

 

"İşten Çıkarılmak Bu Kadar Basit Mi?"

"Bizim bu arkadaşlarımızın herhangi bir yüz kızartıcı suç yok, namuslu hırsızlığı yok. İşten çıkarılmak bu kadar basit mi?" diyen Menteş Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diğer partiler tarafından belediyelerden işçi çıkarmaları az ilişkin konuşmasını hatırlattı.

 

"Biz Garibanların Ekmeğiyle Neden Oynanıyor?"

"Cumhurbaşkanımız 'Garibanların ekmeğiyle oynamayın demişti diğer partilerin işten çıkarttıkları arkadaşlar için. Ben de buradan soruyorum: Sayın Cumhurbaşkanımızın bu lafını Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen duymadı mı? Biz garibanların ekmeği ile neden oynanıyor? Bizim gidecek bir yerimiz yok" diyen  Menteş, bütün yetkililere çağrıda bulunarak 'Bu haksızlığa son verilmesini istedi.

 

"Keyfi Şekilde İşten Atıldık"

"Biz ekmeğimizi geri istiyoruz buradaki işçilerin hiçbir günahı yok. Tamamen keyfi bir şekilde çıkarıldığımızı düşünüyoruz. Yerimize başka insanlara söz verilmiş olabilir onları yerimize getirmek için yapılmış olabilir. Benim Eyüp Menteş olarak bir tane tutanağım yok, sözü savunmam yok, işimi yapmama gibi bir durumum yok, işimi yavaşlatma gibi bir durumum yok" diyen Menteş. 'İşi yavaşlatıyorlar' denilmesine de tepki gösterdi.

 

"Bizi İşten Atınca İşler Daha mı Hızlı Yapılıyor?"

"Benim bölgemde 3 tane parka bakıyordum. Şimdi benim bölgemde kimse yok. Diğer arkadaşlar 4 tane parka bakarken benim bölgemi de alıyor. Ve yedi bölgeye bakıyor. Şimdi daha iyi mi, daha hızlanmış mı oluyor? Yani aynı şekilde bu arkadaşlarımızın kullandığı arabaları süpürdükleri yerleri şimdi kalan arkadaşlarımız  yapmak zorunda. Şimdi daha mı hızlı yapılıyor, daha iyi mi yapılıyor?" diye soran Menteş, performans düşüklüğü olduğuna ilişkin beyanları da dile getirdi.

 

"Performansımızı Çalıştığımız Yerlerdekilere Sorsunlar"

"Performans düşüklüğü varsa bunu ispatlasınlar. Bizi bizim çalıştığımız yerlerdeki işyerlerine çevredeki insanlara sorabilirler. Bizim işimizi nasıl yaptığımızı, ne koşullarda çalıştığımızı yağmur çamur demeden toprak eşeleğimizi, pislik temizlediğinizi, çöp döktüğümüzü herkes görüyor, biliyor" dedi.

 

"Ekmeğimizi Geri İstiyoruz"

Haksız şekilde işten çıkarıldıklarını vurgulayan Menteş, Cumhurbaşkanı ve Belediye Başkanı Türkmen'e seslenerek Biz ekmeğimizi geri istiyoruz. Gelin bu yanlıştan dönün" dedi.

 

"İşi Düşürmüşüz de Neden 3 Kişilik İş Yapıyorum?"

Ercan Yılmaz ise 23 ağustos itibariyle 2019 yılında Cuma günü saat 15.15'te işbaşı yaptığım halde bize telefon geliyor iş hakkınız feshedildi diye.Şimdi buradan soruyorum Sayın Belediye Başkanı'na: Madem bu kadar iş durumumuzu düşürmüşsünüz, çalışmamız düşükmüş de bizim olduğumuz 3 kişilik yeri bana tek başıma neden yaptırıyorlar?" diyerek iş yüklerinin de fazlalığına dikkat çekti.

 

"Biz' Değişim Şart' Dedik İşten Atıldık"

Kendisinin ve Enver Ayvacı adlı arkadaşının' Değişim Şart' dedikleri ve belediye yönetimini eleştirdikleri için" "Amir olan Muhammet Beyle tartıştığımız dan dolayı bu operasyonun içine atıldık Başka bir şey söylemiyorum işimizi geri istiyoruz" dedi.

"Evimizi Oğlum Geçindiriyordu"

İşten atılan Ümit Taylan'ın anne ise "Oğlumun işini geri istiyorum. Ben Zekeriya Başkanla görüşmeye çıktım bizi kovmaktan beter etti. Bizimle görüşmek istemedi. Belediye başkanımızla görüştüm, hiçbir yere gidecek göstermedi. 'Çalışmıyor' diyorlar. Benim oğlum sabah 6'da gidip akşam 7'de geliyordu. Ayakta duracak halim yoktu. Biz çok mağdur durumdayız. Evimiz kira, eşim yaşlı ve hasta. Başka hiçbir gelirimiz yok. Maaşımız yok. Benim çocuğumun evimizin gelirini sağlıyordu. Ve ben oğlumun işine geri istiyorum" dedi.

 

"Müdürlerimiz Bizi İnsan Yerine Koymuyor"

Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nde çalışan Murat Baş da 23 Ağustos'ta saat üç buçukta telefon geldiğini, çalışırken  işten çıkarıldığının söylendiğini aktardı. "Sebep sorduk 'Sebep yok' dediler. 'Müdürlüklerinizle görüşün' dediler. Maalesef müdürlerimiz  bizi insan yerine koyup muhatap olmadılar" diyen Baş, kendisi hakkında da hiçbir tutanak ve uyarı olmadığını ve haksız şekilde işten çıkarıldığını belirtti.

 

"7 Senedir İyiydim, Şimdi Mi Performansım Düştü?"

Performans düşüklüğü gerekçesinin ileri sürülmesine ilişkin ise "Benin 7 senedir performansım iyiydi bir numaraydım da, şimdi mi performansım düştü" diyen Baş kendisinin fıtık ameliyatı olması gerektiğini fakat izin alamadığını aktardı.

 

"Patlak Fıtıkla Geziyorum"

Şefiyle görüştüğünde izinde olanların dönmesini beklemesinin istendiğini iki gün sonra izne çıkarılacağının söylendiğini belirten Baş "Ben iki gün sonra ameliyat olacaktım fakat iki gün sonra beni işten attılar. Ben şu anda patlak fırtıkla geziyorum. Ameliyat olamadım" dedi. Haksız şekilde işten atıkdıklarını belirten Baş "Bu adaletsizliğe son verilsin" dedi.

 

"Önce Şeflerinizi Gözden Geçirin"

Ümit Taylan'ın annesi ise Belediye Başkanı ve yetkililerine seslenerek "Park bahçelerde çalışan şeflerinizi iyi gözlemleyimin. En ufak bir itirazda oğluma 'Senin ayağını kaydıracağım. Sana buradan ekmek yok' diyebiliyorlar. Bu ne demektir? Önce şeflerinizi gözden geçirin" dedi.

 

"İşten Atılan Arkadaşlara Ulaşamıyoruz"

Eyüp Menteş "Bizim işten çıkarılmamız günde 3 kişi, 5 kişi, 7 kişi şeklinde oldu. Farklı birimlerden olduğumuz için, arkadaşları tanımadığımız için bir araya gelemedik. Haberimiz  de olmadı. Şu anda burada olan arkadaşların bazıları ile burada tanıştık. Bazıları zaten kendi mesai arkadaşlarımız. Diğer işten çıkarılan arkadaşları ulaşamıyoruz. Çünkü telefonları yok, bilgimiz yok isimlerini bilmiyoruz" diyerek işten atılanlara ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.

 

"Sendikanın 'İşinizi Geri Alacağız' Sözüne Güvendik"

Üsküdar Belediyesi'nde Hak İş'e bağlı Hizmet İş Sendikası'nın örgütlü olduğunu belirten Menteş "Biz hepimiz sendikada örgütlüyüz. İlk başlarda bizim yanımızdaydı. 'Herhangi bir bildirim yapmayın. Medyaya yansıtmayın. Biz sizin işinizi geri alacağız' denildi.

Hizmet İş'ten Mustafa Bey 'İmza da atmayın, herhangi bir işlem yapmayın İşimizi geri alacağız. Biz sizin sonuna  kadar arkanızdayız' dedi. Bizi yaklaşık 15-20 gün oyaladılar. Sendikanın sözü üzerine hiçbir bildirimde bulunmadık" dedi.

 

"Sendika 'Başınızn Çaresine Bakın' Dedi"

Sendikanın sözüne güvenerek beklediklerini fakat 15-20 gün sonra sendika başkanının kendilerine 'Maalesef arkadaşlar işe geri dönüş olmuyor başınızın çaresine bakın' dediğini aktaran Menteş "Sendikada bizim yanımızdan çekildi ve sendika bizi üyelikten de çıkarmış durumda şu anda bize bir bildirimde bulunmadı. Ve şu an sendikadan kimseye ulaşamıyorumz" dedi.

İşe geri dönebilmek için herhangi bir muhatap bulamadıklarını belirten Menteş, "Bu basın açıklamasını uygun gördük çünkü başka muhatap bulamıyoruz. Yetkililerden sesimizi duymalarını istiyoruz ve çözüm bekliyoruz. İşimizi geri istiyoruz" dedi.