Cargill İşçileri 490. Gününde İstanbul'da...

Tek Gıda İş Sendikası üyesi oldukları için işten atılan ve mahkeme kararına rağmen işe başlatılmayan Cargill işçileri  eylemini Cargill Türkiye Genel Merkezi'nin bulunduğu İstanbul Ataşehir Palladium Tower'da sürdürecek.

İSTANBUL - Bursa Orhangazi'de bulunan Cargill fabrikasında daha iyi çalışma koşulları için Tek Gıda İş Sendikası'na üye olmalarının ardından 17 Nisan 2018 tarihinde işten atılan 14 Cargill işçisi açtıkları işe iade davasını kazandı. Fakat Cargill mahkeme kararını uygulamayarak itiraz bulundu.

Cargill işçileri mahkeme kararının uygulanmaması üzerine eylemini Cargill Türkiye Genel Merkezi'nin bulunduğu Ataşehir Palladium Tower önünde sürdürme kararı alarak 490'ıncı gününde İstanbul'a geldi.

Sabah 08.00'de Ataşehir Palladium Tower'a gelen Tek Gıda İş Sendikası üyesi işçiler pankartlarını açarak İstanbul'daki eylemlerini başlattı.

Sabah saatlerinden itibaren emek dostları da dayanışmada bulunmak üzere gelmeye başladı. Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube yönetici ve üyeleri, İşçi Temsicileri Konseyi, Mücadele Birliği, Eğitim Sen üyesi emekçiler ilk gelen emek dostlarıydı. Saatler ilerledikçe gelişler devam etti.

"14 Yıl Çalıştım Bir Günde Kapıya Konuldum" Cargill İşçilerinden Fatih Gürkan "14 yıl fabrikada çalıştıktan sonra işten atılan 14 işçiden biriyim. Neredeyse fabrika kurulduğundan beri çalıştım ve sendikalı olduktan sonra bir günde kapının önüne konuldum. Sendikal nedenle işten atıldık ama Cargill farklı gerekçeler ileri sürüyor. İşe iade mahkemesini kazanmamız da bizim sendikal nedenle işten atıldığımızı kanıtlamış oldu.."

Mahkeme İşçiye Değil Patronlara Hak Tanıyor"

Mahkemeyi kazandık fakat Cargill bize işbaşı yaptırmadı ve yasal sürenin son günü temyize gitti. Burada işçiler aleyhine bir durum söz konusu, yasalar patronlara bir avantaj sağlamış. Bu işçilerin aleyhine bir durum eğer ben davayı kazanmışsam işe başlatılmam gerek. Bana işe başlamak isteyip istemediğim sorulur. Ama patronlara da işe başlatma ya da tazminat ödeme hakkı tanınmış. Bu bir haksızlık o zaman benim davayı kazanmış olmamın bir anlamı yok. Ne yazık ki bir çok işçi yasaların patronlara bu hakkı tanıdığını bilmiyor. Zaten davalar çok uzun zaman alıyor ve işçi kazansa da işine dönemiyor. Biz bu durumdan çok hoşnutsuzuz.

 

"Artık Mücadelemizi Burada Sürdüreceğiz"

İşimize geri dönmek istiyoruz. Cargill'in mahkeme kararını tanımaması üzerine eylemimizi Cargill Türkiye Genel Merkezi'nin olduğu Ataşehir Palladium Tower'da sürdürmek üzere geldik. Artık mücadelemizi burada sürdüreceğiz" dedi.

"Önümüzde İki Seçenek Vardı Biz Mücadeleyi Seçtik"

10 yıl Cargill'de çalışan Yücel Özkan ise "Üretimde daralma gerekçesiyle işten çıkarıldık, fakat sendikal nedenlerle çıkarıldığımızı da biliyorduk" diyor. İşten atıldıkları 17 Nisan 2018 akşamı Tek Gıda İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı  Suat Karlıkaya ile bir toplantı yaptıklarını aktaran Özkan "Önümüzde iki seçenek vardı. Ya her birimiz başka işler bulup çalışacaktık. Ya da işimize haklarımız sahip çıkacaktık. Biz haklarımıza sahip çıkıp mücadele etmeye karar verdik ve 490 gündür direniyoruz.

 

"İşimize Geri Dönünceye Kadar Buradayız"

İşe iade davasını kazandık. Fakat Cargill bize işbaşı yaptırmıyor. Bu nedenle de artık Cargill Türkiye Genel Merkezi'nin önünde eylemimizi sürdürüyoruz. İşimize geri dönünceye kadar da direnişimize devam edeceğiz" dedi.

"Bu Haksızlığa Karşı Baş Kaldırmak Gerekiyordu"

Abdullah Saraç ise 9 yıla yakın Cargill'de çalıştığını sendikal faaliyetleri nedeniyle işten atıldıklarını belirterek "Bu haksızlığa karşı baş kaldırmak gerekiyordu. Biz de bunu yaptık ve 490 gündür bu haksızlığa karşı direniyoruz.

 

"Direnişimize Cargill Genel Merkezi Önünde Devam Edeceğiz"

Mahkeme kararıyla da sendikal faaliyetler nedeniyle işten atıldığımız kanıtlanmış oldu. Cargill'in işe başlatmaması üzerine direnişimizi Cargill Türkiye Genel Merkezi'nin önünde sürdürme kararı aldık. İşimize geri dönünceye kadar da direnişimize burada devam edeceğiz" dedi.

"490 Gündür Direniyoruz Vazgeçmeyeceğiz"

Cargill'de bir buçuk yıl çalışan Eşref Özkan ise daha önce çalıştığı yerde de sendikalı olduğunu ve Cargill'de sendikal çalışma başlayınca üye olduğunu söyledi. İşten atma yaşanmadan bir ay önce yetki başvurusunda bulunduklarını fakat Cargill Genel Merkezi'nde çalışanlar gıda iş kolunda olmadıkları Cargill'in yetki itirazında bulunduğunu ve bu nedenle de yetki alamadıklarını sendikalı oldukları için de işten atıldıklarını belirtti.

"490 gündür bu mücadeleyi veriyoruz. Bu kadar zaman sonra vazgeçmeyeceğimizi anlamış olmalılar. Ama inatla mahkeme kararını uygulamıyorlar. Biz de Cargill Genel Merkezinin önünde işimize gelir dönünceye kadar direnişimizi sürdüreceğiz" dedi.

"Cargill İşçisinin Mücadelesi Emeğin Mücadelesi"

Tek Gıda İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya da 490 gündür verdikleri mücadelenin bir alınteri emek mücadelesi olduğunu, Cargill'in mahkemenin işe iade kararını uygulamaması nedeniyle Ataşehir Palladium Tower'daki Cargill Türkiye Genel Merkezi'nin önünde eylemi sürdürme kararı aldıklarını belirtti. "Bizim mücadelemiz emek mücadelesi sadece Cargill işçinin değil tüm işçi sınıfının mücadelesidir, böyle görüyoruz. "Emeğimizi ve Umut Bağlayanları Boşa Düşürmeyeceğiz" Bize destek veren dostlarımız var, Umut bağlayanlar var ve biz bu umutları da boşa düşürmek istemeyiz. Daha önce de belirttiğimiz gibi artık İstanbul'dayız. Dostlarımız sabah saatlerinden itibaren yanımıza gelmeye başladı. Onların da destekleriyle hakkımızı alıncaya kadar burada direnişimiz sürecek. Biz kazanırsak işçi sınıfı kazanacak destek verenler kazanacak. Tüm dostlara selamlar" dedi.

"Cargill İşçilerini 3 Kez Karşıladık"

Desteğe gelen Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube yönetiminden Ali Ekber Erarslan "Sınıf mücadelesini büyütmek ve dayanışmada bulunmak için Cargill işçilerinin yanındayız. Bu üçüncü gelişleri daha önceki gelişlerinde de karşılamıştık. Bundan sonra da birlikte olacağız" dedi.

"Milletvekillerinin Çoğu Sanayici Olursa Kanunlar İşçi Lehine Olmaz" Cargill'in mahkeme kararını uygulamaması konusunda ise "Kapitalist sistemle yönetilen ve parlamentosundaki 650 milletvekilinin 550'si iş adamı olursa kanunlar da sermaye ve patronların lehine olacaktır. Kapitalist sistemin bu sömürüsüne ancak sınıf mücadelemizi büyüterek karşı durabilir ve bu düzeni değiştirebiliriz. Cargill İşçileriyle de bu nedenle her zaman dayanışmamız  devam edecek" dedi.

"Bu Sömürü Düzenini Biz İşçiler Değiştirebiliriz"

Desteğe gelen kamu emekçisi ise bizler de emekçi insanlarız, hemen her gün işçilerin hakları için bir eylemine, mücadelesine Yanık oluyoruz. Cargill işçileri de 490 gündür mücadele ediyor. Ve bu mücadelenin desteklenmesi, güç verilmesi gerekiyor. Kapitalist sistem bir sömürü düzeni ve biz işçiler ancak mücadele ederek birbirimize güç vererek bu düzeni değiştirebiliriz. Bu nedenle de Cargill işçilerinin eylemine destek olmak için burada olacağız. Bir başka yerde hak arayan işçi arkadaşlarımızın yanında olacağız" dedi.

 

"Cargill İşçileri Kavagımızın Şehrine Hoşgeldi"

İşçi Temsicileri Konseyi adına konuşan kadın emekçi ise "Cargill işçileri kavgamızın şehrine hoşgeldi" diyerek sözlerine başladı.

"Kapitalist Sistemde Hukuk da Sermayeden Yanadır" 

Cargill işçilerinin sendikalı olmaları nedeniyle işten atılmış olmalarını vurgulayarak "Sendikalı Olmak suç sayılıyor. Bu da işçiler üzerindeki baskı ve sömürünün ne kadar ağır olduğunun bir göstergesi aslında. İşçi arkadaşımız işe iade davasını kazanmalarına rağmen işe başlatılmadıkları için 490'ıncı. gününde eylemlerini İstanbul’a taşıdılar.

 

"Komite ve Konseylerimizi Oluşturup Güçlerimizi Birleştirmeliyiz"

İşe iade edilmemeleri, mahkemelerin ve hukukun da kapitalist sistemde sermayeden yana olduğunu gösterir. Bu sistemi değiştirebilecek olan işçilerin mücadelesidir. İşçiler kendi öz örgütlenmeleri olan komite ve konseylerini oluşturarak ve birlikte mücadele yöntem ve araçlarını kullanarak haklarını alabilir ve bu sömürü sistemini alaşağı edebilirler.

 

"Cargill İşçileriyle Güçlerimizi Birleştirmeye Geldik"

Cargill işçilerinin 490 gündür verdikleri mücadeleyi kazanmaları için İşçi Temsicileri Konseyi olarak dayanışma içinde olmaya tüm emekçilerle güçlerimizi birleştirmeye devam edeceğiz" dedi.