< Düzce Cam İşçileri 14 Gündür Grevde!

Düzce Cam işçileri, örgütlü oldukları Kristal İş Sendikası'nın yetkisinin tanınmaması ve 80 işçinin işten atılması üzerine başladıkları grevin 14. gününde. Kristal İş Sendikası yöneticileri bugün Düzce Cam fabrikası önünde basın açıklaması yaparak bir kez daha taleplerini dile getirdi.

DÜZCE - Düzce'de 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Düzce Cam San. ve Tic. A.Ş. işçileri 26 Temmuz Cuma gününden bu yana grevdeler.
Kristal-İş Sendikası'nın örgütlenme çalışması yürüterek yetki belgesi almasının ardından Düzce Cam patronları sendikayı tanımayarak ard arda +itirazlarda bulumaya ve işçileri gruplar halinde işten atmaya başladı. İşten atılan işçilerin sayısı 80’i buldu. Bunun üzerine işçiler 26 Temmuz 2019 Cuma günü greve gitti. Yazın en sıcak günlerinde fabrika önünde olan Düzce Cam işçileri bugün grevlerinin 14. gününde.
Kristal-İş Sendikası yöneticilerinin de katılımıyla bugün basın açıklaması yapılarak Düzce Cam işçilerinin talepleri bir kez daha dile getirildi.

Fabrika önünde toplanan Kristal İş üyeleri ve dayanışmaya gelenler sık sık "Atılan İşçiler Geri Alınsın", "Sendika Haktır Engellenemez", "Yaşasın Düzce Cam Görevimiz", "Direne Direne Kazanacağız", “Açlıktan Ölmeyiz Biz Bu Yoldan Dönmeyiz”, “İş Ekmek Yoksa Barış da Yok”, “İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız”, “Köle Değil İşçi Ol Kristal’de Mutlu Ol”, “İnadına Sendika İnadına Kristal İş”"Yaşasın Sınıf Dayanışması" sloganları attı.


"Sendikal Örgütlenmeyi Yok Etmek İçin Yetki İtirazı"
Basın açıklamasında konuşan Kristal İş Sendikası Genel Başkanı Bilal Çetintaş, Düzce Cam işçilerinin ücretlerinde ve çalışma koşullarda iyileşme sağlamak, kolektif bir sese sahip olmak amacıyla, yaklaşık olarak üç buçuk yıl önce Kristal-İş’e üye olduklarını fakat Düzce Cam yönetiminin yetki tespitine temelsiz gerekçelerle itiraz ederek dava açtığını ve uzayan hukuki süreci sendikal örgütlenmeyi zayıflatıp yok etmek için kullandığını aktardı.



"Sendikaya Üye Olan 80 İşçi Çıkarıldı"
İlk olarak sendikalaşmaya öncülük yapan işçilerin işten çıkarıldıklarını, yeni işçilerin sendikaya üye olmasıyla işten çıkarmalar devam ettiğini belirten Çetintaş, "2016 yılının Şubat ayından bu yana işten çıkarılan işçilerin sayısı 80’i aştı. Bu işçiler arasında yasa gereği atanan işyeri temsilcilerimiz de yer almaktadır" dedi.
Hukuk mücadelesini kazanan tarafın sendika olduğunu, ancak Düzce Cam patronunun davayı kaybettikten sonra da Kristal İş’le görüşmeyi kategorik olarak reddettiğini aktardı.



"Baskı Ve Tehditler Devam Ediyor"
"Düzce Cam işçileri sendikalı oldukları, sendikal haklarını istedikleri, birbirlerine sahip çıktıkları için işten çıkarılmıştır. İşveren bu gerçeği gizlemek için çeşitli ve asılsız gerekçeler göstermiştir. İşveren bir yandan da baskı, tehdit ve benzeri yöntemleri kullanmaya devam etmektedir.
Düzce Cam işyerinde yetkili sendika olan Kristal İş karşısında bir muhatap bulamıyor" diyen Çetintaş, yasaların bu koşullar altında grevi kaçınılmaz hale getirdiğini belirtti.

 

Yetkiyi Düşürmek İçin Farklı İsimlerle İşletme Açıldı”

İşçiler bize güvendiler ve üye oldular. Bu güne kadar 80 üye arkadaşımızın iş akdi feshedildi. Üç buçuk senedir yetkiyle uğraşıyoruz. Yetki aldık sözleşme masasına gelmedi. Fabrikaların içinde ayrı işletme kuruldu. Okan Cam diye bölüm vardı, anladılar bizim yetki alma aşamasında olduğumuzu, bunu kapatıp Birlik Cam diye yeni bir yer açtılar. Oradan da yetki geldi sendikaya” diyen Çetintaş Düzce Cam patronunun aynı iş yerine bağlı Samsun Kavak’ta bulunan seramik camları ve değişik enerji camlarını üreten Çetaş fabrikasında da yetkiyi aldıklarını ve sözleşme görüşmesine davet ettiklerini ancak davetlerine yanıt gelmediğini söyledi. Bu fabrikada da aynı patrona bağlı olduğu için aynı TİS taslağınısunduklarını ifade eden Çetintaş, yarın İşkur’un daveti üzerien sendika yetkililerinin görüşmeye orada görüşmeye gideceklerini aktardı.

Tüm çabalarına ve iyi niyetlerine rağmen gerçek patronu hiçbir zaman karşılarında ya da masada göremediklerini hatırlatan Çetintaş. Biz yetkiyi aldık. Hala biz umutluyuz. İçerideki arkadaşlarımıza sesleniyoruz. Sendikalı olma kararlılıklarını sürdürsünler”dedi .

 

"Can Korkusuyla Üretim Yapılırsa Kaliteli Cam Olmaz"

Çetintaş “Her şeyden önemlisi cam işçilerinin ne şartlarda çalıştığını iyi biliriz. Kristal İş Sendikası’nın beş yöneticisi, şube başkanlarının tümü sizin gibi cam tezgahlarında çalışarak bu günlere gelmiştir. Cam üretmek insan yaşamında, bedenine organlarına hasar veren bir üretim biçimidir. Sıcaklığı, tozu, hammaddeleri, nereye bakarsanız bakın fabrikanın içinde en önemli şartlardan biri işçi sağlığı ve iş güvenliğinin teminidir. İşçinin güvenliği olmadan, işçi kendini çalışırken güvencede görmeden kaliteli bir üretim yapması çok zordur. Camda korkuyla üretim yapılırsa, o çıkan camın kaliteli bir cam olabileceğini düşünmüyoruz. Çok zor. Biz önce işçilerin çalışma koşullarını düzeltmek istiyoruz. Ekonomik olarak yarım ekmeği üç çeyrek yapalım, bir ekmek yapalım istiyoruz. Biz ekonomik durumda, sosyal ve idari olarak da çalışma koşullarını düzeltmek için talibiz. Aksi takdirde üretim olan yerde işçiler asgari ücret seviyesinde çalışırlar. Kadrolu işçiden çok taşeron işçi ve mütehahid firma çalıştırılır. Bu fabrikayı biz çalışma sistemini düzeltmek istedik” dedi.



"Taşeron İşçi Alıyor, Örgütsüz İşçilere Farklı İş Yaptırıyor"
Düzce Cam patronlarının grev sırasında da yasalara ve mevzuata aykırı davranmayı sürdürdüğünü aktaran Çetintaş, "Taşeron işçi alıyor, fabrikada çalışmaya devam eden örgütsüz işçilere grev öncesindeki işlerinden farklı işler yaptırıyor. Sendikamız bu konuda gerekli tüm yasal girişimleri yapmaktadır" dedi.

Atılanlar daha kalifiye işçi olduklarına dikkat çeken Çetintaş, eğer bir işletmeye sendika girmemesi için kalifiye işçileri kapıya konuyorsa, yeni işi kavrama aşamasında olan işçilerin sendikalı olması halinde işten çıkarmaların daha da artacağını belirtti.

 

Basın Aracılığıyla Sendika Hedef Gösterildi”

Yaptırılan haberlerle kafa karışıklığı yaratıldığını ve sendikanın da bir anlamıyla hedef gösterildiğini ifade eden Çetintaş, Basına özellikle vermişler ‘Buras milli bir fabrika, yerli bir fabrika. Burayı birileri yönlendirmesiyle gelen sendikalarla buraya kapatma aşamasına getirme ya da burasıın yok etme peşinde gibi düşünceleri gizliden basına sızdırılıp basından kamuoyuna yaymaya çalışıyorlar. Bunların hiçbir aslı yoktur ve bir kez daha söylüyorum: Bu mücadeleyi biz sözleşmeyi imzalayıncaya kadar sürdüreceğiz” dedi.

 

Sizin Gücünüzle Sözleşme Masasına Oturacaklar”

Çetintaş, Birlik Cam’da çalışan 23 işçinin 13’ü sendikaya üye olduğu için yetkiyi aldıklarıın ve üyeliklerin devam ettiğini belirterek “Böylelikle bizler daha güçlü olmalıyız. Biz burda güçlendikçe onlar istedikleri kadar masadan uzak dursunlar. Onlar sizin gücünüzle gelip oturacaklar. Biz bu sözleşmeyi bitirip bu fabrikadaki en iyi çalışma koşullarını sağlayacağımıza inanıyorum. Her şeye rağmen, bütün yolsuzluklara, baskılara rağmen yasal olarak biz mücadelemize devam ederken onların yaptığı işlerin çoğu yasadışı. Ama gelinen son dönemde çalışma yaşamıyla ilgili grevlerin ne konuma geldiği, çalışanların yasal haklarından nelerin kaldığı artık tartışılır duruma geldi. Grev kelimesini kullanabilmek bile çok cesaret isteyen bir duruma düştü. Yasalarda da belirtilen ve kırmızı çizgimiz dediğimiz grev hakkımıza bile şu anda torba yasayla el konuldu. Biz bütün bu koşullara rağmen bu fabrikada sendikalı olarak en iyi şartlarda çalışmak için sözleşmemizi sizin gücünüzle yapacağız.

 

"Atılan İşçiler Geri Alınsın Baskılara Son!"

Taleplerinin "atılan işçiler işlerine iade edilmesi ve endikasızlaştırmaya yönelik yasadışı baskılara son verilmesi" olduğu belirten Çetintaş, üyesi oldukları IndustriALL Küresel Sendika’dan Düzce Cam’ın sendika düşmanı tutumu konusunda şirketin yurtdışındaki büyük müşterilerini bilgilendirmesini talep ettiklerini söyledi.
Çetintaş,Düzce Cam patronlarının Kristal İş Sendikası ile en kısa zamanda görüşme masasına oturması gerektiği mesajını bu kanalla da ileteceklerini ifade etti.