< Hizmet İş'e Protesto

2011 Yılında baskılar sonucu Hizmet İş Sendikası'na üye olan İBB işçileri, yerel seçim sonrası sendika seçme haklarını kullanarak Belediye İş Sendikası üyesi olduklarını Fatih'te bulunan Belediye İş Sendikası İstanbul Şubeler  önünde basın açıklaması yaparak duyurdu.

İSTANBUL -İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı çeşitli hizmet birimlerinde çalışan işçiler, bugün Türk İş Konfederasyonu'na bağlı Belediye İş Sendikası İstanbul Şubeler binası önünde basın açıklaması yaparak, 2011 yılında baskı ve tehditlerle toplu şekilde Hak İş Konfederasyonu'na bağlı Hizmet İş Sendikası'na üye yapıldıklarını, yerel seçimler sonrası sendika seçme hak ve özgürlüklerini kullanarak Belediye İş Sendikası'na üye olduklarını açıkladı.

İstanbul'un çeşitli ilçelerinden gelen Belediye İş Sendikası üyesi işçiler saat 17.30'da Belediye İş Sendikası binası önünde toplandı.

İşçiler eylemde sık sık"İBB İşçisi Köle Değildir", "Baskılar Bizi Yıldıramaz", "Yandaş/Siyasi Sendika İstemiyoruz", "Sendika Seçme Hakkı Engellenemez" sloganları attı.

Bası açıklamasını okuyan İBB işçisi ve Belediye İş Sendikası üyesi Temel Öner, "Güvenilirlikleri izlenme oranları kadar olan, bazı basın yayın organlarında algı yaratma amaçlı, bir takım haberlerin yayınlanması, özgür iradesiyle sendika seçme hakkını kullanan biz belediye emekçilerinin açıklama yapmasını zorunlu hale getirmiştir" diyerek sözlerine medya organlarını eleştirerek sözlerine başladı.

Hak İş Konfederasyonu'na bağlı Hizmet İş Sendikası üyelerinin Anayasal ve yasal haklarını kullanarak sendika değiştirmek için Anadolu Yakası Yol Bakım 7. Bölge’de toplantı yapan ve görüş alışverişinde bulunan işçilerin toplantısına baskın yapıp, bıçak çektiğini, tehditler savurup, ardından da kayda aldıkları görüntüleri sanki kendileri saldırıya uğramış gibi bazı kanallarda  yayınlattıklarını belirten Öner, İstanbul Büyükşehir Belediyesinde,  “Belediye İş Sendikası'nın zorla, dövüşle, kavgayla üye yapıyor”  algısı yaratmaya çalışıldığını söyledi.

Anayasal haktan, demokrasiden, sendika seçme hakkından bahsedenlerin, 2011 yılında 10 ay boyunca  baskıyla tehditle işsizlikle İBB emekçilerine zulmettiğini ifade eden Öner, asıl amacın 31 Mart seçimleri ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde oluşan demokratik ortamı baltalayarak, zorbalıkla, tehditle baskıyla korkutmayla emekçilerin özgürce sendika seçme hakkını kullanmasını engellemek olduğunu söyledi.

Televizyon kanallarında haberler yayınlayarak da "belediyede huzursuzluk karışıklık var" algısı yaratılmaya çalışıldığını belirten Öner, "Bu algı operasyonları, baskı ve tehditlerle bizleri yıldıramazsınız. Bize sendika seçme özgürlüğümüzü kullanmamızı sağlayan İstanbul seçmeninin emeklerinin baltalanmasına da asla izin vermeyeceğiz" dedi.

Hak İş Sendikası yönetimine seslenen Öner, "Biraz akıllı olun, bu kadar mı çaresizsiniz? İstanbul Büyükşehir Belediye işçileri sizin köleniz mi?  Baskıyla üye yaptığınız işçileri, özgür, demokratik bir ortamda elinizde tutamıyor musunuz? Bunun çözümü yalan haberle algı operasyonu değildir. Bizim kendi irademiz yok mu?" dedi.

"Bundan yaklaşık 10 sene önce işimizle, aşımızla, çoluk çocuğumuzun geleceğiyle tehdit edilerek; işveren baskısıyla Hak İş/Hizmet İş’e üye olmaya zorlandık. Tıpkı son seçim yenilemesi öncesi olduğu gibi, tüm belediye işçileri amirlerin yasadışı emirleriyle Hak İş’e bağlı yapılara zorla üye yapılmak istendik.

Ama bizler sadece telefon mesajı almadık. Belediye İş’ten istifa etmeyen, yandaş Hak İş/Hizmet İş’e geçmeyen arkadaşlarımız sürgünlere gönderildi. İşten çıkarıldı. Her türlü baskıyı gördük. Bizlerin Anayasal ve yasal sendika seçme hakkı çiğnendi, suç işlenerek her türlü zorbalıkla istifaya zorlandık" diyen Öner  bugün Hak İş için seferber olan yöneticilerin, o gün kendilerine yapılan zulümlere sessiz kaldıklarını, bugün algı operasyonu yapan tv kanallarının o zaman yapılan zulmü alkışladıklarını vurguladı. Baskı, tehdit, şiddet kullanarak yandaş yapıya geçmeye zorlanan işçilerin, sendika seçme özgürlüğünü kullanarak Belediye İş’e döndüklerini belirten Öner, "Ancak Hak İş anlayışı işçinin özgür sendika seçme hürriyetini hazmedemiyor... Hazmedemiyor çünkü bugüne kadar talimatla, baskıyla tehditle, 'Ben iktidarın sendikasıyım, ben partinin sendikasıyım” diyerek üye kaydetmeye alışmış bir yapı.  O nedenle eskiden beri çok iyi bildikleri algı operasyonlarıyla, yalanla iftirayla tehditle süreci geri çevirmeye çalışıyorlar. Ancak hazmedecekler" dedi.

Anayasa ve Yaslarla güvence altına alınmış sendika seçme hakkını, işçinin iradesini dikkate almayı İstanbul Büyükşehir Belediye işçileri olarak bizler dosta gösterecek, düşmana öğreteceklerini söyleyen Öner, "İşçinin iradesine ipotek koymaya çalışanlar merak etmeyin 'su akacak yatağını bulacak' demiştik. Bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde su yatağını bulmaktadır"diyerek sözlerini tamamladı.

İşçiler bir süre daha sloganlar atarak sendika seçme halkları olduğunu ifade ederek eylemi sonlandırdı.