İşe Dönüş Taleplerimiz TİS Masasına Taşınsın

İstanbul KHK’lılar Platformu, bugün başlayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri ile ilgili sendikalara çağrı yaparak, KHK ile ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine geri dönüş taleplerinin TİS masasına taşımasını istedi.

İSTANBUL - İstanbul KHK’lılar Platformu, Hükümet ile yetkili konfederasyonlar arasında bugün başlayıp, yaklaşık 3 milyon kamu emekçisi ve 2 milyon kamu emeklisini ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleriyle ilgili açıklama yaptı.

Beşiktaş Vapur İskelesi önünde toplanan Platform üyeleri, “KHK’larla haksız hukuksuz ihraç edildik. Bizler varız, buradayız” yazılı pankart açtı.

Açıklamayı platform adına KHK ile ihraç edilen Seher Darılmaz yaptı. Sendikaların TİS masasında KHK’lıları gündeme getirmediği eleştirisinde bulunan Darılmaz, “6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 2’nci maddesine göre; temel işlevleri emekçilerin ortak ekonomik, sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek olan sendikalar, ihraçları gündemlerine almadan, Toplu İş Sözleşmesi masasına taşımadan, hak arama mücadelesi yürütemezler. KHK’lıları ihraç edenler, aynı zamanda görevi başındaki milyonlarca kamu çalışanını da işinden etme, güvencesiz bırakma tehdidi altında çalışmaya mahkum etti” dedi.

Kamu çalışanlarının her an ihbar edilme, fişlenme ve hukuksuzca işinden edilme korkusu yaşadığını belirten Darılmaz, şöyle devam etti: “KHK ile ihraç edilmek yalnızca ihraçları ilgilendiren, yalnızca onları etkileyen bir durum değildir. İş güvencesi ve barışı ortadan kaldırılmışken sendikaların, kendi üyeleri ve tüm emekçiler adına mücadele etmeleri mümkün değildir. KHK ile ihraç edilmiş kamu çalışanlarının işlerine geri dönmesi için mücadele etmeyen, bırakın mücadeleyi, gündemine dahi almayan hiçbir sendika, iş güvencesi, özlük hakları ve ücret mücadelesi verdiğini iddia edemez” ifadelerini kullandı.

Darılmaz, ihraç edilmiş kamu çalışanlarının, işleri ve çalışma hakları gasp edilenlerin birçoğunun bu sendikaların üyeleri olduğunu da hatırlattı. Darılmaz, taleplerini ise şöyle dile getirdi: “KHK ile haksız hukuksuz bir şekilde işi ve çalışma hakkı gasp edilmiş kişiler olarak, toplu sözleşme masasına oturan tüm sendikalardan bu zulme sessiz kalmamalarını, üyelerine ve tüm emekçilere sahip çıkmalarını istiyoruz. KHK ile ihraç edilmiş kamu emekçilerinin işlerine geri dönüş taleplerini toplu sözleşme masasına taşımalarını talep ediyoruz.”