Maltepe Belediyesi İşçileri: "TİS Şartları Uygulansın!"

 

Maltepe Belediyesi işçileri, 8 ay önce imzalanan TİS şartlarının uygulanmaması nedeniyle bugün saat 02.00 itibariyle iş bıraktı.

İSTANBUL-Maltepe Belediyesi'nde  işçiler 8 ay önce ilk kez imzalanan Toplu İş Sözleşmesine sevinmişlerdi. DİSK/Genel İş Sendikası'nda örgütlenerek çoğunluğu sağlayan işçiler ilk kez bir TİS ile haklarının garanti altına alınmış olmasına sevinmişlerdi.

Fakat işler hiç bekledikleri gibi olmadı. Tanıtımlarında, işçilerin iş kıyafetlerinde "Daima Sevgi Kazanacak" diyen CHP'li Maltepe Belediyesi yönetimi 8 aydır TİS ile kazanılmış haklarını işçilere vermiyor. Her ne kadar "Daima Sevgi Kazanacak" sloganıyla tanıtım yapsa da işçiler Maltepe Belediyesi yönetiminde bu sloganın karşılığını görmüyor ve söylemeden öte geçmiyor.

Maltepe Belediyesi'nde örgütlü olan DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 Nolu Şube üyesi işçiler 8 ay önce imzalanan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) şartlarının yerine getirilmemesi üzerine bu gün saat 02.00 itibariyle iş bırakarak Gülsuyu'nda bulunan Temizlik İşleri Müdürlüğü Şantiyesinde toplandı. Vardiyası gelen işçiler de görev yerlerine gitmeyerek şantiyeye geldi.

Sabah erken saatlerden itibaren DİSK'e bağlı Genel İş Anadolu Yakası 1 Nolu Şube üyeleri demokratik kitle örgütleri çevrede bulunan dernek ve kurumlar dayanışmaya gelmeye başladı. İşçiler sık sık "Sözleşme Hakları Uygulansın", "Direne Direne Kazanacağız", "Zafer Direnen Emekçinin Olacak", Yılgınlık Yok Direniş Var" sloganları atarak halay çekiyor.

Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 Nolu Şube Başkanı Yenigül Özen Dolgun yaptığı konuşmada "8 ay önce imzalamış olduğumuz toplu sözleşme haklarımızın uygulanmaması nedeniyle iş bıraktık. Emeğimizin karşılığı haklarımıza, geleceğimize sahip çıkmak için yasal olan iş bırakma hakkımızı kullanıyoruz. Gece 02.00 itibariyle iş bırakmış bulunuyoruz. Kasım ayında Maltepe Belediyesinin iştiraki olan MATAŞ AŞ ve MATEĞ AŞ ile toplusözleşme masasına oturduk ve bir sözleşme imzaladık.

İmzalanan toplu iş sözleşmesinde 2019 ve 2020 yılı asgari ücret farklarının işçilere yansıtılması, haftalık çalışma saatinin 45 saatten 40 saate indirilmesi, yılbaşında gıda desteği, yazlık ve kışlık kıyafet desteği, gibi maddeler yer alıyor. En önemli maddeler olan asgari ücret farklarımız halen uygulanmadı, bunun yanında haftalık çalışma saatinin 40 saatle sınırlandırılması şartlarına uyulmadı. Arkadaşlarımız halen 45 saat çalışmak zorunda kalıyor, görevlendirmelerle ilgili problemler yaşıyoruz. Bu nedenle de iş bıraktık. Sözleşme şartlarımız sağlanıncaya kadar iş bırakma eylemimiz kararlılıkla birlik ve dayanışmaya içinde sürecektir" dedi. İşçiler "Zafer Direnen Emekçinin Olacak", "Yılgınlık Yok Direniş Var" sloganları atarak ve  halay çekerek Gülsuyu Temizlik İşleri Müdürlüğü Şantiyesinde eylemi sürdürüyor.