Maltepe Belediyesi İşçileri İş Bırakıyor...

Maltepe Belediyesi ile Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu Şube arasında 8 ay önce imzalanmış bulunan TİS şartlarına uyulmaması nedeniyle işçiler yarın (19 Temmuz Cuma)  04.00 itibariyle işbaşı yapmayacak.

İSTANBUL - Maltepe Belediyesi’nde TİS şartlarının uygulanmaması nedeniyle Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu Şube üyesi işçiler yarın (19 Temmuz) saat 04.00 itibariyle iş bırakacak.

DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu Şube ile Maltepe Belediyesi arasında 8 ay önce Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalanmıştı. Fakat 1300’ü aşkın işçiyi ilgilendiren,TİS şartlarının 8 aydır yerine getirilmediğini belirten sendika bugün sosyal medya hesaplarından yaptığı duyuru ile “Toplu iş sözleşmesinen doğan alacaklarımızın 8 aydır ödenmemesi nedeniyle İş Kanunun 34. maddesi gereğince 19 Temmuz 2019 Cuma günü (yarın) sabah saat 04.00’den itibaren IŞ BIRAKIYORUZ!...

Haklarımızı alana kadar eylemlerimiz artarak devam edecektir. Tüm işçi arkadaşların kazanılmış haklarına sahıp çıkmaları ve işbaşı yapmayarak Temizlik İşleri Müdürlüğü Şantiyesinde toplanmaları önemle duyurulur.” çağrısında bulundu.

 

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şubesi, 696 sayılı KHK ile belediye şirketlerine geçişin tamamlanmasının ardından, 2 Nisan 2018’de yetki başvurusunda bulundu. 29 Haziran 2018’de bakanlıktan yetki onayı alarak, Maltepe Belediyesinin iştiraki olan MATAŞ AŞ ve MATEĞ AŞ ile toplusözleşme masasına oturdu.

Yaklaşık 3 ay süren zorlu görüşmelerin ardından 19 Kasım 2018’de görüşmeler sonucu sözleşme tutanakları karşılıklı imzalanarakÇalışma Bakanlığına teslim edildi.

Fakat aradan geçen 8 ayda sözleşmenin hükümleri uygulanmadı. Sendika yapılan görüşmelerden olumlu bir sonuç alamamaları üzerine iş bırakma kararı aldı.

İmzalanan toplu iş sözleşmesinde 2019 ve 2020 yılı asgari ücret farklarının işçilere yansıtılması, haftalık çalışma saatinin 45 saatten 40 saate indirilmesi, yılbaşında gıda desteği, yazlık ve kışlık kıyafet desteği, 1 Mayıs’ta 100 TL ikramiye, çocuk haklarının korunması ve çocuk işçiliği ile mücadele, kadına yönelik şiddete karşı yaptırım uygulanması gibi maddeler yer alıyor.

Vergi kesintileriyle birlikte işçilerin ücretinin geçen yılın da altına düştüğünü belirten sendika yönetimi, toplu iş sözleşmesinde imza altına alınan hükümlerin bugüne kadar uygulanmadığını belirtiyor.