PETLAS/AKO İşçileri Örgütlendi, İşten Atıldı

 

Kırşehir Belediyesi’nde örgütlenen Nakliyat İş Sendikası, çoğunluğu sağlayınca 12 Temmuz günü bakanlığa yetki için başvurmuştu. Bunun üzerine sendikaya üye olan işçiler istifaya zorlandı, baskı ile e-devlet şifresi istendi, tehditlere maruz kaldı ve sonunda 47 işçi işten atıldı…

Nakliyat İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Petlas İnsan Kaynakları Müdürü ve Kırşehir Belediye Başkan Yardımcısı Nuri Araz ile birlikte 16 Temmuz Salı günü Kırşehir Belediye Başkanlığında bir görüşme yapılarak işçilerin geri alınması istendi.

Atılan işçilerin geri alınması, sendikanın muhatap kabul edilmesi ve yasal sürece saygılı olunması istenen görüşmede patronlar talepleri kabul etmedi.

Petlas patronu, işçilerin çalıştığı AKO’nun kapatıldığını, tüm işçilerin Petro-Kimya işkolundaki TİTİZ adlı yeni bir taşeron firmaya geçirildikleri, atılan işçilerin de orada işbaşı yapabileceklerini söyledi. İşçilerin işkolu değişikliğinin sendikanın yetkisini boşa çıkaracağı için işçiler ve sendika bu teklifi kabul etmedi. İşçiler, saat 17.00’de Petlas Fabrika önünde bir basın açıklanması yapılarak eylem başlattı.

Petlas’ın özelleştirilmesinin ardından işçilerin taşeron şirketler aracılığıyla asgari ücretle günde 14-15 saat çalıştırıldığını söyleyen Küçükosmanoğlu, Petlas’ın kendi işçilerinin sendikalı olduğunu nakliye işlerini yapan AKO işçilerinin ise sendikasız olduğunu belirtti. “Atılan işçiler işe geri alınana, işçiler insanca çalışma koşulları ve insanca yaşayabileceği bir ücret alana kadar direnişimiz ve mücadelemiz sürecek” diyen Küçükosmanoğlu, savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını da ekledi.

Basın açıklamasının ardında halaylar ve sloganlarla Petlas Fabrikası önünde eyleme başlandı.