Özsüt işçileri maaşları, yemek ücretleri ve işten atılan arkadaşlarının tazminat ve tüm haklarının ödenmesi talebiyle Özsüt Kadıköy Şubesi önünde bugün de eylemdeydi. Maaşlarını ve yemek ücretlerini alamayan işçiler ve işten çıkarılan veya işten ayrılmak zorunda kalan diğer işçilerin de tazminatlarının ödenmesini isteyen Özsüt işçileri “Tüm haklarımız ödeninceye kadar Özsüt önünde olmaya devam edeceğiz” dedi.

İSTANBUL - Özsüt Kadıköy Şubesi işçileri iki aydır alamadıkları maaşları, yemek ücretleri, işten çıkarılan veya çıkmak zorunda kalan işçilerin ise tazminatları ve ödenmeyen diğer hakları için iki gündür Özsüt Kadıköy Şubesi önünde eylem yapıyor.

Saat 14.00’da “Özsüt’te Hak Gaspına Son” yazılı ozalit açan Özsüt Kadıköy Şubesi işçileri bir yandan yaşadıkları mağduriyeti anlatırken bir yandan da Özsüt’e gelen müşterilere el ilanları vererek ve maaşlarını alamadıklarını, işten çıkan ya da çıkarılanların da tazminatlarının ödenmediğini, tüm çağrılarının karşılıksız kaldığını anlatarak Özsüt’ü boykot etmelerini istedi. İşçilerin anlatımı üzerine bir çok müşteri masayı terk ederek ya da içeri girmekten vaz geçerek işçilere destek verdi.

Özsüt işçileri pankartlarını açtı ve bir yandan da Kadıköy halkına yaşadıkları hak gaspını, mobbingleri anlatmaya başladı. İşçilerin bir saat sürecek olan eylemi sırasında daha önce irtibat kurdukları ya da arkadaşlarından öğrenen başka işçiler de gelmeye başladı.

İki Aydır Maaşlarımızı, Mesailerimizi Yemek Kartlarımızı Alamıyoruz”

Bugün basın açıklamasını yine Rabia Sonbilen okudu. "Bizler, Özsüt kurumsal markasıyla faaliyet gösteren STP Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ firmasında çalışan işçileriz. Kimimiz aylarla, kimimiz yıllarla sayılan sürelerdir çalışıyoruz. Çayı demleyip masanıza getirenleriz... Yemeğinizi hazırlayıp önünüze koyanlarız... Size günaydın diyen, hoşgeldiniz diyen, iyi günler dileyenleriz... Kısacası Özsüt’ün mutfak ve saha çalışanlarıyız, hizmet üretenleriz" diyen Sonbilen, tam iki aydır maaşlarını, fazla mesai ücretlerini ve yemek kartlarını alamadıklarını söyledi.

“Milyonlarla oynayanlar çalışanlarının üç kuruşluk hakkına göz dikmiş haklarını vermemekte inat ediyor” diyen Özbilen, verilen sözler nedeniyle uzun süredir beklediklediklerini, fakat artık geçinemediklerini, borçlandıklarını ve beklemelerinin mümkün olmadığını buna güçlerinin kalmadığını söyledi.

 

Biz Geçinemiyoruz, Sağır Kulaklara Duyurup Kör Gözlere Göstermek İçin Buradayız”

"Biz geçinemiyoruz, rahat değiliz; o zaman bizi bu hale düşürenler de rahat etmeyecek. Herkes duysun ki hakkımızı yedirmeyeceğiz. Artık beklemeyeceğiz" diyen Sonbilen ücretleri ödeninceye kadar Özsüt önünde buluşup sağır kulaklara duyurup kör gözlere göstereceklerini, her mecrada hakkımızı arayacaklarını belirterek tüm emek dostlarını haklı taleplerini duymaya,  destek olmaya çağırdı. Sonbilen açıklamayı ise "Özsüt sözünü tut, hakkımız olanı ver!" diyerek sonlandırdı.

İşçiler sık sık “Özsüt Sözünü Tut Haklarımızı Öde”, “Özsüt’te Hak Gaspına Son”, “Zafer Direnen Emekçinin Olacak” sloganları attılar.

Bekleyiş devam ederken işçiler de hem oradan geçmekte olan ve soru soranlara anlattı, Özsüt’tün haklarını ödediğine ilişkin duyuru yapılıncaya kadar Özsüt’tü boykot etmelerini istediler. Özsüt’e girmek isteyen duyarlı insanlar girmekten vazgeçti. Bazıları ise masalarından kalkarak Özsüt’te gelmeyeceklerini söyledi. Özsüt İşçileri gazetemize yaşadıkları mobbingi ve mağduriyeti anlattı.


Tazminat Ödememek İçin Beni Mağazadan Mağazaya Gönderdiler”
İşçilerden Mehmet Dirik “Bir yıldır Özsüt'te çalışıyorum beni tazminatımı ödememek için işten çıkarmıyorlar, o mağazadan bu mağazaya gönderiyorlar. İçeride bir senelik tazminatın var, mesailerim var. Özsüt bunu ödeyemiyor. Kiramı ödeyemiyorum, bir sürü borcum var. Çok zor durumdayım. Borçlarımızla mücadele ediyoruz ama buradaki haklarımızı da bırakıp gitmek istemiyoruz. Özsüt bize haklarımızı vermemek için her türlü yöntemi uyguladı” dedi.

Üç Aydır Perişan Durumdayız”

'Şirket kötü durumda",' Şirket satıldı',' Şirketin durumu düzeldi, bekleyin ödeyeceğiz" diyerek bekletildiklerini ama çok zor durumda bırakıldıklarını, üç aydır perişan durumda olduklarını ve sürekli bugün yarın denilerek oyalandıklarını aktaran Dirik “Başka işe de gidemiyoruz çünkü borçlarımız var ve biz buraya sürekli alacakları mızı sormaya gelemeyiz. O yüzden de burada açıklama yaptık. Biz alacaklarını ödeninceye kadar buradayız. Hakkımızı almak için ne gerekiyorsa yapacağız artık."

 

Kaşının Üstünde Gözün Var Deyip Tutunak Tutun ki Tazminatsız Gönderelim”

2016 yılından bu yana Özsüt’te çalışan ve üç mağazanın açılıp faaliyet geçmesinde emeği olan Özgür Artık ise üç sene Özsüt’te mağaza müdürü olarak çalışmış. Son olarak Kadıköy şubesinde müdür olarak görev yapan Artık, . Finansal kriz var diyerek insanların oyalanmaya, maaşların üç ay geriden ödenmeye başlandığını aktardı.

“Bu da yetmedi mobbing uygulamaya başladılar. Ve bize şunu söylediler: ‘Çalışanlara kaşının üzerinde gözün var deyin bir gerekçeyle tutunak tutun ki, tazminatsız gönderelim.’ Biz çalışanlara mobbing uygulamadık. Bu kez de biz işten çıkarıldık. İçeride tazminatım var, üç aylık maaşım ve kazanılmış haklarım var ve ben bunları alamadım. Hakkımda hiç bir ihtar, hiçbir tutanak yok. Ve bir savunma dahi alınmaksızın iş akdim feshedildi” diyen Artık, sadece çalışanlara mobbing uygulamadığı, onları tazminatsız işten atmadığı için işten atıldığını belirtti.

Üç Yıl Çalıştım, İşten Çıkarıldım, E-Devlete Yansımış Haklarım Ödenmiyor”

Artık, “Üç mağazanın açılışında bulundum, üçünde de çalışan arkadaşlarım beni tanır, burada çalışanlara da şimdi açıklamaya katılan arkadaşlara da sorabilirsiniz. Ben onların tazminatsız işten atılmalarını istemedim ve mobbing uygulamadım, uygulayamam da fakat bunu yapmadığım için işten atıldım. Haziran ayının 18’inde iş aktim feshedildi. Bütün hakedişlerim e-devlete yansımış olmasına rağmen yaklaşık bir aydır ödenmiyor” dedi.

 

Özsüt Firma ve Marka Olarak İşte Bu...”

Özgür Artık, Özsüt’te mobbing uygulandığını ve çalışanların haklarının gasp edildiğini, insanların işten çıkmak zorunda kaldıklarını belirterek “Çok büyük bir haksızlık, hukusuzluk var. Özsüt firma ve marka olarak işte bu.... İnsanların takdirine bırakıyorum” dedi.

Avukatlar aracılığıyla gerekli hukuki işlemi başlattığını belirten Özgür Artık “Ama firma bizim içeride birikmiş alacaklarımıza dahi itiraz ediyor. İtiraz ettikleri alamadığımız maaşlarımız, yemek ücretlerimiz, mesailerimiz. Bunlar tartışılacak şeyler değil. Bunlar bizim hakkettiğimiz alacaklar. Biz çok zor durumda kaldık. Borçlandık, bizim ailelerimiz var çocuklarımız var. Çocuğumun okul kaydını yaptıramıyorum. Kiramı ödeyemedim, faturalarımı ödeyemiyorum, borçlarım birikti.


Maaşlar Ödenmeyince Zor Durumda Kaldım, İşten Çıktım Tazminatımı da Alamadım”

İki yıldır Özsüt’te çalışmakta olduğunu belirten Cansu Sayra Andaç ise “Maaşlarımız ödenmiyor sürekli geç ve eksik alıyoryz. Yemek ücretlerimiz verilmedi. Bu uygulama bir buçuk senedir böyle sürüyor. Çok zor durumdayız ben işten çıkmak zorunda kaldım ama bu sefer de tazminatımı ödemediler. Biz de şu an tazminatlarımızın ve çalışan arkadaşlarımızın maaşları ve yemek ücretlerinin ödenmesi için buradayız” dedi.

Aylık Yemek Ücreti 270 Lira Ama Onu da Vermiyorlar”

Haklarının bir an önce ödenmesini isteyen, görüşmelerden sonuç alamayınca eylem yapmak durumunda kaldıkların belirten Andaç “Yemek ücretimiz 270 lira yani günlük 10 lira bile değil ama onu bile ödemediler. Kimi zaman evden getirdik. Kimi zaman yemek yemeden çalışmak zorunda kaldık. Ailesi olanlar biraz daha idare edebilecek durumda ama aramızda çocukları olanlar var. Onlar çok daha kötü durumdalar” dedi.

 

Ayın 11’inde Ödeme Sözü Verildi Bugün 14’ü Şimdi Yine Ertelediler”

Ödemelerin sürekli ertelendiğini ve borçlarının giderek arttığını da söyleyen Andaç “Daha önce bu ayın 11'inde ödenecek dendi bugün 14'ü oldu ama hala ödenmedi. Dün de Salı günü ödeme yapılacak denildi ama biz artık güvenemiyoruz çünkü sürekli bize Çarşamba, Cuma diye sözler verildi hiç biri tutulmadı. O yüzden alacaklarımız ödeninceye kadar Özsüt önünde olacağız."

 

İstanbul’un En Pahalı İkinci Yalısında Oturup Malikaneleri Olanlar Haklarımızı Ödememek İçin Direniyor”

Özgür Artık, şu an Özsüt’ün ödemesi gereken miktarın 93 bin lira olduğunu ve bu parayı ödeyemediklerini söylediklerini belirterek “Ama şirketin sahiplerinden birisi İstanbul’un en pahalı ikinci yalısında oturuyor. Sahiplerinden birinin de birçok gayrimenkulu var, malikaneleri var. Ama buna rağmen bizlerin, buradaki arkadaşlarımızın hak edilmiş alacaklarını ödememek için direniyorlar. Haklarını yiyorlar. Yazıklar olsun diyoruz” dedi. Artık, tüm alacakları ödeninceye kadar da mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

Ev Sahibi Özsüt’e Gelip Arkadaşımızdan Kirayı İstedi”

Geçtiğimiz hafta yaptığı basın açıklamasının ardından hakları ödenen Halil Umut Marangoz’un aktarımı ise Özsüt işçilerinin yaşadıkları maddi ve psikolojik baskının bir başka boyutunu gösteriyordu. Marangoz, “Geçen hafta bir arkadaşımızın ev sahibi buraya kadar gelip yukarıda terasta çalışmakta olan arkadaşımızın yanına çıkıyor ve orada kirasını istiyor. Bu adam ne yapsın şimdi? Bu sözün bittiği yerdir. Bu arkadaşımızdan müşterilere hizmet verdiği yerde ev sahibi gelip kirasını ödemesini istiyor. Bu arkadaşlar maaşlarını, mesai paralarını alamıyor. Bahşişlerle geçinmeye çalışıyorlar. O da hangi arkadaşımızın hangi derdine çare olacak ancak o gün bir kaç arkadaş yol parası yapar” dedi.

 

Şirket Avukatı Hak Ettiğimiz Maaş ve Yemek Ücretlerinin Olmadığını Söylüyor”

İşçilerden Kerem Girenay ise “Bizim kıdem ve ihbar tazminatlarımızı vermiyorlar. Onu geçtik maaşlarımızı, yemek ücretlerimizi, mesailerimizi vermiyorlar. Ben arabulucuya gittim. Şirketin avukatı orada. Arabulucu bile şaşırdı. ‘Kıdem ve ihbar tazminatı tamam, dava konusu olur. Ne kadar süredir çalıştı vs. belirlenmesi gerek. Ama maaş, yemek, yol, mesai ücretleri dava konusu değildir. Beklemeden dava konusu edilmeden ödenmesi gerekir’ dedi. Şirket avukatı ‘Yok, bizim ödememiz gereken bir şey yok’ diyebiliyor. Mümkün olsa hiç para ödemeyecek yani diyerek şirket avukatı ile aralarındaki diyaloğu aktardı.

Aylardır Gelmeyen Kara Cuma...”

Yedi ay kadar Özsüt’te çalıştığını söyleyen Bükre Koscağız “Ben de burada çalıştım baktım maaş alamıyorum işi bıraktım. İki ay oldu hala bir aylık maaşım içeride. Ailem destek oluyor onlardan aldığım parayla gidip geliyorum. Buraya gelip gidiyorum. Bu Cuma, haftaya Cuma. Ama o Cuma günü hiç gelmiyor. 13. Cuma.... Kara Cuma.... Biz ücretlerimizin yatırılması için noterden ihtar çekmek istedik ama müdürlerimiz şeflerimiz bize ihtar çektirmedi. ‘Niye çekiyorsunuz, bu doğru olmaz zaten Cuma günü yatacak, şu gün yatacak’ diye bizi oyaladılar. O Cuma günü bir türlü gelmedi. Ben işten çıkmak zorunda kaldım” dedi.

 

Kiramı Yine Ödeyemeyeceğim, Elektrik, Su Her An Kesilebilir”

Rabia Sonbilen “Biz hepimiz ayrı yarı mağduriyetler yaşıyoruz. Bugün ayın 14’ü oldu. Benim 15’inde kiramı ödemem gerekiyor. Geçen ay ödeyemedim. Bu ay ev sahibi arayacak, yine paramı alamadım, kirayı veremiyorum diyeceğim. Sorun yaşayacağız. Ne kadar daha bekletebilirim ki ev sahibini. Faturalar birikti. Her an elektrik, su kesilmiş olabilir eve gittiğimde. Bu durumdayız yani.. Ailelerimizden destek aldık, o da bir yere kadar. Bir de çocuğu olan arkadaşlarımız var. Onlar çok daha zor durumdalar” diyerek her birinin ayrı ayrı mağduriyet yaşadığını aktarıyor.

 

Okul Masraflarımı Karşılamak İçin Çalışıyorum Ama Paramı Alamadım”

Üniversite öğrencisi olan Emre Karaduman ise “Burada en az çalışanlardan birisi benim. İki ay çalıştım. İkibin lira kadar bir alacağım var. Fakat ben öğrenciyim. Yani okuyabilmek için çalışıyorum. Benim kredi kartı ödemelerim var. Örneğin ayın 8’inde ödemem gereken kredi kartı borcum vardı. Bu nedenle burada çalışmaya başladım” diyor.

Özsüt’te İki Ay Çalışmak Okulumun Bir Yıl Aksamasına Neden Oldu”

Öğrenci olduğunu ve belirli zamanlarda okul ödemeleri olduğunu da işe girdiğinde söylediğini belirten Karaduman “Okul masraflarım için çalışıyoru. Bu ay ödeme yapmam gerektiğini de İsmail Bey’e söyledim. Tamam 400 lira avans ayarlarız dedi. Fakat ödeme alamadım. Geçen gün de mesaj attım. Mesaj görüldüsünü aldım ama bana geri dönüş yapmadı. Buradan paramı alamadığım için yaz okulunun parasını yatıramadım. Ve bu nedenle de bu sene yaz okuluna gidemeyeceğim. Özsüt’te iki ay çalışmak okulumun bir yıl aksamasına neden oldu. Patronumuz paramızı yatırmadığı için, burada ona destek olan arkadaşlarımız da sessiz kaldıkları ve ona destek oldukları için” diyor ve patronun yanında yer alan arkadaşlarına da eleştirisini dile getiriyor.

 

Borçlarım İçin Bankalar Sürekli Arıyor Psikolojim Bozuldu”

“Part-time çalışabileceğimiz işlerden birisi garsonluk. Ama burada paramızı alamadık ve mağdur olduk. Beni sürekli bankalardan arıyorlar kredi kartı borçlarım için. Bu da üzerimizde ayrıca çok büyük bir baskı oluşturuyor. Psikolojimizi bozuyor. Bir yandan çalışıp paramızı alamıyoruz, bir yandan borçlar birikiyor, bir yandan bankalar sürekli arıyor... Böyle bir durumdayız yani... Şimdi biz ne yapalım?” diyerek yaşadığı zorluğu aktarıyor Karaduman.

 

Ödemedikleri Birkaç Yüz Lira Yüzünden İki Öğrenci Bir Yılımızı Kaybettik”

“Şu an en çok zoruma giden de, çalışıp hak ettiğim ve ödenmeyen birkaç yüz lira yüzünden bir sene okulum uzadı. Umarım bize bu yaşattıklarının karşılığını bulurlar. Bunu bize söyletiyorlar” diyen Karaduman bir de kadın arkadaşının kendisi gibi öğrenci olduğunu ve maaşını alıp ödeme yapamadığı için onun da bir yıl okuluna gidemeyeceğini aktardı.

Bölge Müdürü Personel Maaşlarının Ne Zaman Yatacağını Nasıl Bilmez”

Anlatımlar sürerken iki aydır parasını alamayan Bükre Koscağız “Bir bölge müdürü personel maaşlarının ne zaman yatacağını nasıl bilmez? İşten çıkalı iki ay oldu. Sürekli arıyorum, ne zaman sorsam ‘Ben bilmiyorum’ diyor. Yedi ay çalıştım, maaş alamayınca iki ay önce işi bıraktım. İki aydır da maaşımı alamıyorum. Bölge müdürü ne zaman yatacağını bilmediğini söylüyor. Merkezin numarasını istiyorum verilmiyor. Buraya 1938’den beri diye yazmışlar. Bu işletme gerçekten nasıl 2019’a kadar geldi?” diye soruyor.

 

Tüm Alacaklarımız Ödeninceye Kadar Özsüt Önündeyiz”

Aylardır sürekli oyalanan maaşları sürekli geciktirilen, yemek kartları verilmeyen ve mobbing uygulanarak işi bırakıp gitmeye zorlanan Özsüt işçileri oldukça öfkeliler.

Eylem sürerken işçilere yardımcı olmaya çalışan bir avukat arkadaşları arıyor ve firma avukatının ödemelerin Cuma gününe kadar sürebileceğini ve kısım kısım ödenebileceğini söylediğini aktarıyor.

İşçiler daha da öfkeleniyor bir kez daha erteleme yapılmasına. Özsüt işçileri, biz tüm alacaklarımızın ödenmesini istiyoruz, dörte bir, üçte bir, Salı günü Cuma günü diyerek bizi oyalamaya devam ediyorlar. Biz tüm haklarımız ödeninceye kadar Özsüt önünde olmaya devam edeceğiz” diyerek bir saat süren eylemi sonlandırdılar.