< < Çorlu Tünel Şantiyesi'nde İşçiler 2 Aydır Ücret Alamıyor!

Bayburt Grup'un yapımını üstlendiği Çorlu Tünel şantiyesinde E-Berg Mekanik A.Ş. adlı firmada çalışan inşaat işçilerinin ücretleri ödenmiyor. Üç gündür koğuşlarında bekleyen işçiler ücretlerini ödenmesini istiyor. 

TEKİRDAĞ - Türkiye'nin en büyük çevre yatırım projelerinden biri olduğu söylenen ve 3.7 milyar TL değerindeki Ergene nehrinin ıslah edilmesi projesi kapsamında yapılan tünel inşaatında çalışan işçiler iki aydır ücretlerini alamadıkları için iş bıraktı.

Tünel inşaatını yürüten şirketlerden Bayburt Group'un taşeron şirketinde çalışmakta olan E-Berg Mekanik A.Ş. işçileri, Mayıs ve Haziran maaşlarını alamadıkları için işe çıkmama kararı aldı.

Ücretlerini alamadıkları için zor durumda olduklarını ve bu nedenle de iş bıraktıklarını bugün itibariyle üç gündür çalışmadıklarını belirtti.

Alt-Üst İşveren Karmaşasından Muhatap Bulamıyoruz”

E-Berg Mekanik A.Ş. bünyesinde çalıştıklarını, fakat Özgün Mekanik adına iş yapıldığını onun da bir üst firma olarak Bayburt Gruop'a bağlı olduğunu bu nedenle de ücretlerini almak istediklerinde alt/üst işveren karmaşasında sonuç alamadıklarını söylüyorlar.

Çorlu Tünel inşaatında 300 civarında işçinin çalıştığını ve bir süredir işin durdurulduğunu maaşlarının da ödenmediğini belirten işçiler bugün koğuşlarından çıkmayarak ücretlerinin ödenmesini istedi.

 

Önce ‘Maaşlarınızı Ödeyeceğiz’ Denildi Şimdi ‘Ödenek Yok’ Deniyor

Yaklaşık 200 işçinin ücretlerini alamadığı için koğuşlarını terk etmeyerek bekleyişe geçtiğini, patronun "Maaşlarınızı ödeyeceğim" diyerek direnişi kırmaya çalıştığını belirten işçiler, "İki gün boyunca bekledik fakat bugün bize Bayburt Group'tan ödeme alınamadığı için maaşlarımızın ödenemediği" söylendi.

Maaşlarımızı ve Tazminatlarımızı Ödememek İçin Bırakıp Gidelim Diye Oyalıyorlar”

Devrimci Yapı İşçileri Sendikası üyesi işçiler, iki-üç aydır çalışmakta olan işçielrin yanında 4 yıldır çalışmakta olan işçiler olduğunu,işçilerin tazminatlarını ödememek için bırakıp gitmeleri için oyalandıklarını söylüyor.

Özgün Mekanik’in Kıbrıs ve İstanbul Üsküdar’da da şantiyeleri olduğunu 4-5 aylık bir çalışmadan sonra işçilere bir kısım ücretlerinin verilerek gönderildiklerini belirten işçiler. Burada uzun zamandır çalışanların tazminatlarının da ödenmesi gerektiğini, bu miktarı ödememek için oyalandıklarını düşünüyorlar.

Bugün iş bırakma eyleminin üçüncü gününde olan işçiler maaşları ödeninceye kadar çıkmayacaklarını belirtiyor.

  

Tek Derdimiz Geçimimiz Sağlamak İçin Maaşlarımızı Almak”

Bir kaç ay çalışan işçiler maaşlarını alıp giderler ama 3-4 senedir bu çamurun içinde çalışıp emek veren arkadaşlarımızın kıdem ve ihbar tazminatları var onlar nasıl bırakıp gidebilirler? İş durduruldu, fakat maaşlarımız ödenmedi, şu an koğuşlarda kalıyoruz. Fakat bekleyiş sürerse sorun yaşayabiliriz. Bizim tek derdimiz maaşlarımızın ve tazminatlarımızın ödenmesi" diyor.

Türkiyenin İlk Yerli Tünel Açma Makinesi Yerin 50 Metre Altında 5 KM İçeride Kaldı”

Çorlu Tünel İnşaatında 12 saatlik sürelerle çalıştıklarını belirten işçiler tünel inşaatında, ödenek verilmediği için çalışmanın durduğunu ve Türkiye'nin ilk yerli tünel açma makinesinin de çalışma durduğu için yerin 50 metre altında tünel girişinden 5 kilometre ileride öylece kaldığını, eğer çalışma yapılmazsa çok büyük bir yatırım olan makinenin orada çürüyüp kalacağına dikkat çekti.

 

Daha önce başka şantiyelerde yaşadıkları sorunlar sırasında Dev Yapı İş Sendikası ile tanıştıklarını ve burada da yaşadıkları sorun nedeniyle sendikayla irtibata geçtiklerini belirten işçiler, 12 saatlik vardiyalar halinde çalıştıklarını, 15 günde bir vardiya dönümlerine denk gelecek şekilde izin kullandıklarını belirtti.

 

Tünelde Kimi Zaman Sürünerek Çamurun İçinde Çalışıyoruz”

Çalışma koşullarının güç olduğunu 2.80x2.80 genişliğinde lokomotiflerle tünel içine girerek, bazen sürünerek ilerlemek zorunda kaldıklarını, çamurun içinde çalışmak zorunda olduklarını belirten işçiler, "Başka da koşulu yok zaten şu an. Fakat bizim derdimiz ekmek parası, iki aydır maaşlarımız ödenmiyor. 'Bölgenin en büyük yatırımı' denen devlet kontrolünde yapılan bir projede 'Ödenek yok' denilerek işçinin emeği, alınteri sömürülüyor. Yani ekonomik sıkıntı oldu hemen işçinin maaşı, tazminatların gasp ediliyor. Bunun başka bir izahı yok ki" diyorlar.

Yemek ve Barınma Konusunda Sorun Yoktu Ama Maaşlarımız Ödenmedi”

Çalışma koşullarını sorduğumuz işçiler, 12 saatlik vardiyalar halinde çalışıyoruz, 4 ve 6 kişilik koğuşlarda kalıyoruz. Yemek, kahvaltı açısından sorun yaşamıyoruz. Yemek ihtiyaçlarımızı karşılamak için mutfaklar var. Vardiyalarımıza göre yemeklerimizi alıyoruz. Tünel içinde çalışmada olan işçilere de sabah ise kahvaltı gün içinde yemek, gece çalışmasında mesaiye kalan olursa gece 24.00'de kahvaltılık malzeme gönderiliyor. Fakat iki aydır maaşlarımızı alamamış olmak bizi ciddi olarak yıprattı. Şimdi buradan çıkıp gitmek istesek daha şantiyenin önüne çıktığımızda önce yol parası lazım" diyen işçiler bir an önce ücretlerinin ödenmesini istiyor.

 

Ödeme Almanın Tek Koşulu Var: Verilen Tüm Evrakları İmzalayacaksın!”

Ödenek olmadığı için işin durdurulduğunu bu nedenle de işçilerin maaşlarının ve tazminatlarının verilmediğini, günlerdir koğuşlarda kalan işçilerin muhatap bulamadığını belirten işçiler "Bizlere tek bir koşulda ödeme yapılacağı söyleniyor. Önüne getirilen evrakları imzalayıp maaşını alacaksın. Fakat ödenecek para sadece bir maaş, belki biraz fazladır. Geri kalan paranın ne olacağına ilişkin bir açıklama yok. Ama o evrakları imzaladığımızda bir daha hiç bir şey alamayız. Çünkü iş akdinin bittiğine, ilişiğimizin kesildiğine ve haklarımızı aldığımıza dair evrakları imzalamamızı istiyorlar. Bir-iki ay çalışan işçi imzalar belki ama 4 yıldır buraya emek vermiş işçi arkadaşlarımız var. Onlara 4 yılını yok say diyorlar. Bu işçinin emeğinin, alınterinin gasp edilmesidir" diyerek isyan ediyor.

Bir Zorluk Müdahale Yaşanmadan Ücretlerimiz Ödensin ve Gidelim”

Bugün iş bırakma eyleminin üçüncü gününde olan işçiler bekleyişlerini sürdürüyor. Maaşları ödeninceye kadar koğuşlardan çıkmayacaklarını, daha doğrusu buna mecbur bırakıldıklarını belirten işçiler, “Fakat burada uzun süre kalmamızı da kabul etmezler, o zaman da jandarma ya da polis çağırıp zor kullanacaklardır. Umarız olumlu bir şekilde çözülür ve biz bunları yaşamak zorunda kalmayız. Tek derdimiz alınterimiz, ekmek paramız olan maaşlarımızın ödenmesi” diyorlar.