Çukurova'da işçiler kölelik koşullarında çalışmaya zorlanıyor. Yaz sıcağında tekstil fabrikalarınıın tozunu ve üretimde kullanılan kimyasalları soluyorlar.

Bazı fabrikalarda ise çalışılan ortamlar yaz sıcağının da etkisiyle nem ve küfün olduğu ortamlarda çalışmak zorunda kalıyorlar. Tekstil sektöründeki pek çok işçi ağır çalışma koşullarının yanında ücretlerini alamıyor. Fazla mesai zorunluluğu, izin kullanmamak, bozuk arabalarla servis, kaçak göçmen işçi çalıştırılması yine Çukurova'da Tekstil işçilerinin çalışma yaşamında en sık yaşanan sorunlar.

evrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Çukurova Temsilciliği, örgütlenme çalışması yürüttüğü bölgelerde işçilerden gelen bilgiler doğrultusunda Tekstil sektöründe yaşanan hak ihlallerini raporlaştırıyor. Hazırlanan raporu basına SGK'nın ilgili temsilciliklerine ve Çalışma Bakanlığı'na da ilettik kerimi böylece Dev Tekstil Çukurova Temsilciliği, raporlar sayesinde hem işçilerin çalışma koşullarına ilişkin şikâyetlerinin gündemde kalması hem de hak gasplarına sebep olan firmalara yönelik bir basınç olmasını sağlamayı amaçladıklarını belirtiyor.

Havasız Fabrikalar İşçi Sağlığı Açısından Cidddi Tehdit Oluşturuyor

Yaz aylarıyla birlikte tekstil işçilerinin çalışma yaşamından kaynaklı yaşadıkları sıkıntılara ek olarak tekstil fabrikalarının sıcak ortamı ayrıca sorun oluşturmakta, işçi sağlığını ciddi olarak tehdit ediyor. Yetersiz havalandırma sistemiyle birlikte, makinelerin yaydığı sıcaklık, denetimsiz ve kurallara uygun olmayan işçi sağlığına zarar veren çalışma ortamı tekstil işçilerini fazlasıyla olumsuz etkiliyor.

 

Yaz Sıcağında Tozu ve Kimyasalları da Soluyarak Çalışıyorlar

En sıcak bölgelerden biri olan Çukurova'da birçok tekstil atölyesinde tavan ve tabanın bir birine fazlasıyla yakın olması, serinletmek için sadece sınırlı sayede vantilatör kullanılması, ek olarak tekstil tozu ve tekstilde kullanılan kimyasal maddeler bu sıcak yaz aylarında işçileri fazlasıyla rahatsız ediyor.

 

Sorunları Dile Getirmek İşten Atılma Gerekçesi

İşçiler kendi sağlıklarını ilgilendiren bu gibi önemli sorunları işten atılma korkusunun yanı sıra doğrudan ücretlerine etki eden farklı sorunlar yaşadıkları için gündeme getiremiyorlar. Olağanlaşmış bir sistem olarak tekstil fabrikalarında süre geliyor. 

 

Yazın En Sıcak Aylarında İzin Kullanamıyorlar

Bu dönemde işçilerin yaşadıkları bir başka sıkıntı ise yıllık izinleri kendi istedikleri zamanda ve sürede kullanamamaları. Haziran ayı raporunda en çok sorunun yaşandığı il ise  Antep.

Antep’te İşçi Kıyımı ve Kaçak İşçilik...

Antep'e bulunan SAFYÜN HALI'da 30 işçi işten çıkarıldı.

GRAND HALI'da ise Suriyeli kaçak işçileri denetimlerden kaçırılmaya çalışılıyor. Denetime gelineceği zaman gece vardiyasında çalışanları gündüz vardiyasına verip Suriyelileri gece vardiyasına veriyorlar. Ayrıca kimi işçiler tazminatsız işten çıkartılıyor.

 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Önlemleri Alınmıyor

KAPLANSER CARPET firmasında ise işçi sağlığı ve işçi güvenliği için gerekli önlemler alınmıyor. İnsanca çalışma koşulları isteyen işçilerin şikâyetleri şöyle:

 

İş Elbisesi, Servis Yok, İlk Yardım Tentürdiyot ve Pamuktan İbaret

“İş güvenliği, iş ayakkabımız ve iş elbiselerimiz yok. Verdikleri sadece tişört, başkada bir şey yok. 2 kişi olmamıza rağmen arabalar gitmiyor. Evimize gidince bel ağrısından duramıyoruz. Haftada bir terlik ve ayakkabılarımız yırtılıyor. Söyleyince de tamam yazdırdık gelecek diyorlar, geçiştirip duruyorlar. İlk yardım da aynı şekilde. Sadece pamuk ve tentürdiyot var. Başkada bir şey yok. Yemekte ise üçüncü bir yemek yok, ne meyve ne salata yok. Donmuş buz gibi yemek veriliyor.”

 

Zorla Pazar Mesaisi

MELİKE TEKSTİL-2'de çalışan işçiler ise  Pazar mesaisine kalmaya zorlandıklarını gelmeyenleri primlerinin kesildiğini ve kendilerine evrak imzalatıldığını belirtiyorlar.

 

Tuvalete Sigara Odası

Melike Tekstil işçilerinin bir diğer sorunu ise tuvaletlere sigara odası yapılmış olması. Sigara kullananların tuvaletlere yapılan sigara odalarında sigara içmek zorunda kaldıklarını bu sağlıksız koşullarda hasta olduklarında ise kendilerine baskı yapıldığını söylüyorlar.

İşçiler Bakımsız Servislerle Taşınıyor

MELİKE TEKSTİL’den şikâyetini ileten bir başka şikâyetçi işçi de MELİKE Tekstil'in servislerinin bakımsız olduğunu, 8 Haziran’da yaşanan servis kazasında 5 işçinin yaralandığını aktarmış.

Antep’te Mayıs ayında yaşanan 2 ayrı servis kazasında ise 21 tekstil işçisi yaralanmıştı.

 

Maaşlar Geç Ödeniyor, Göçmen İşçiler Kaçak Çalıştırılıyor

ER Kaplan isimli firmada ise işçiler maaşlarının sürekli geciktirilmesinden şikâyetçi.

MERİÇ MENSUCAT işçileri de maaşların sürekli geç ödendiği bu firmada ayrıca işçiler kaçak Suriyeli işçi çalıştırıldığını söylemektedir.

GÜR İPLİK'te ise işçilerin şikâyetleri arasında kölece çalışma koşulları, ücretlerin sürekli geciktirilmesi bulunuyor.

HÜKÜMDAR SARYÜN HALI işçileri insanca çalışma koşulları istiyorlar. İşçiler çalışma koşullarını şöyle aktarıyor:

 

Yemekhane Küflü, Sular İçilmiyor, Tuvaletin Suyu Mutfağa Gidiyor

“Yemekhane tavanı hep küf… Yerleri çoğu zaman ıslak, pislik içinde... Çünkü tuvalet ve yemek hane kapısı birbirine bakıyor. Oradaki su dışarı çıkıp yere basan mutfağa giriyor. İçerde sigara içiliyor. Mutfaktaki su dolabı çoğu kez bozuk… Su sıcak, içilmez. Daha doğrusu fabrikada ki suların hepsi kötü kokuyor. Arıtma tesisi yok. Depo edilen kuyu suyu derme çatma bir sistemle filtre ediliyor. O da berbat bir tadı var çoğu zaman. Yemek tabloları temiz değil. Üzerinde sudan kalan kireç birikintileri çok belirgin... Hijyen yok. Fabrikada yaz çok sıcak, içeride havalandırma yok. Kış çok soğuk… Toz, kirli hava çok. İş makinası çalışır, egzoz gazı içerde. Makinelerin ambalaj dumanı naylon kokusu… Ayrıca maaşların tümü bankaya yatmıyor, elden para veriliyor.”

 

Maaşları Düşük Gösterilerek Çıkarılmak İsteniyor

Ritaş Holdinge bağlı ERKAN TEKSTİL İşçileri maaşları 1.250 TL"den gösterilerek çıkış verilmek isteniyor.

Gaziantep üçüncü organizede ki ARDA HALI  işçileri sağlıksız ve besin değeri az yemeklerden şikâyetçi.

 

Maaşlar Sürekli Gecikiyor

AYKAR HALI'da sürekli maaşlar ödemelerini geciktiriliyor. İşçiler bir önceki ayın maaşlarını bile alamıyorlar. Maaş ödemelerinin sürekli geciktirilmesi üzerine işçiler 28 Haziran sabahı üretimi durdurdular ve bir önceki aydan kalan yatmayan maaşlarını istediler. İlerleyen saatlerde jandarma geldi. İşçilere ücretlerin haftaya ödeneceği söylendi.

Yine işçilerin Dev Tekstil'de verdikleri bilgilere göre HÜKÜMDAR SARYÜN HALI, MERİÇ MENSUCAT, ER KAPLAN, ŞİRECİ, CANAN TEKSTİL, ZAFER TEKSTİL, BOYAR KİMYA, AYKAR HALI adlı firmalarda işçiler ücretlerinin geciktirilmesinden şikayet ediyorlar.