Zeytinburnu Belediyesi'nde KHK ile işten atılan Kenan Güngördü 434. gününde 10 Haziran'da sular altında kalacak olan Hasankeyf İçin Küresel Eylem Günü nedeniyle bir saatlik oturma eylemi yaptı.
İSTANBUL - Zeytinburnu Belediyesi'nde sağkıj emekçisi olarak çalışırken 2 Nisan 2018 tarihinde "güvenlik soruşturması ve arşiv taraması" gerekçesiyle KHK ile işten atılan Kenan Güngördü, işine geri dönmek sürdürdüğü eyleminin 434. gününde, 10 Haziran'da baraj suları altında kalacak olan Hasankeyf için bir saatlik oturma eylemi yaptı.
Eylem alanındaki duvara "Hasankeyf ve Dicle Nehrine Doğaya Sahip Çıkalım 7-8 Haziran Hasankeyf İçin Küresel Eylem Günü Hasankeyf Sular Altında Kalmasın" yazılı afiş asan ve "Hasankeyf Sular Altında Kalmasın Sessiz Kalma", "Hem İşmize Ekmeğimize Hem Doğamıza Sahip Çıkıyoruz" yazılı dövizler hazırlayan Kenan Güngördü, 6 bin yıllık tarihin baraj sularının karanlığına gömülecek olmasına dikkat çekmek için de sembolik olarak birkaç mum yaktı.
Saat 18.30'da oturma eylemine başlayan Güngördü, kendisine selam veren, ya da dövizler nedeniyle durup bakanlara hem KHK'lara karşı 434 gündür sürdürdüğü mücadeleyi hem de Hasankeyf'in tarihi hakkında bilgi aktardı, Zeytinburnu halkına "Doğaya, Hasankeyf'e, tarihe sahip çık" çağrısında bulundu.
Kenan Güngördü'nün çağrısı üzerine saat 19.00'da emek ve çevre dostları grup halinde "Kenan Güngördü Yalnız Değildir", "Hasankeyf'te Baraj İstemiyoruz" sloganları ve alkışlarla dayanışmaya geldi.
Birlikte "KHK'lar Gidecek Biz Kalacağız", "Hasankeyf'e Sahip Çık", "Kenan Güngördü İşe Geri Alınsın", "Hasankeyf'te Baraj İstemiyoruz" sloganları atıldı.
Çevreden geçenlerden Hasankeyf'in sular altında kalmaması için tepki göstermeleri istendi.
Kenan Güngördü "7-8 Haziran'ın Hasankeyf İçin Küresel Eylem Günü olarak ilan edilmesi üzerine Hasankeyf’in sular altında kalmasına bir kültürün bir tarihin yok edilmesine sessiz kalamazdım.Doğa ve çevre katliamına karşı ben de Hasankeyf için bir şey yapmak istedim. Zeytinburnu Belediyesi önünde sürdürdüğüm eylemimde 'Hasankeyf ve Dicle Vadisi’nin Çığlığına ve Feryadına Ses Ol! Sen de Bir Mum Al Gel!' çağrısında bulundum ve saat 19.00-20.00 arasında bir saatlik oturma eylemi yapmaya karar verdim" dedi.
Sürekli Güngördü ile dayanışmada olan Ufuk Güneş, ise "Devlet işçi, ağaç, deniz, doğa, tarih tanımadan katletmeye devam ediyor, Kenan Güngördü'nün yoldaşları olarak biz de Hasankeyf için destek olmaya, ses olmaya geldik" dedi.
Kenan Güngördü "Hasankeyf'te sadece bir bölge değil, 6 bün yıllık bir tarih baraj suları altında kalacak. Bu doğa, çevre ve tarih katliamıdır. Buna karşı sesssiz kalırsak zamanla doğamız, yaşam alanlarımız ve tarihimiz parça parça yok edilecek, herkes kendi imkanları ölçüdünde buna karşı çıkmalı" dedi.
Güngördü, KHK ile ihraç edilmesi, dava süreci ve 434 gündür sürdürdüğü eyleme ilişkin süreci de aktardı. Mahkeme kararına rağmen işe başlatılmamasını ise "Belediye yönetimi değişti ama zihniyet değişmedi, zihniyet aynı olunca sonuç da3 değişmiyor. Oligarşik bir yönetimle karşı karşıyayım. Yönetim değişmesine rağmen mahkeme kararı yine uygulanmıyor" şeklinde ifade etti.
Güngördü, yüzbinlerce insanın KHK'lar ile işsiz bırakıldığını hatırlatarak, işime geri dönünceye kadar KHK zulmüne karşı mücadelesine devam edeceği vurguladı.