Kale Kayış İşçileri Çalışırken Ölmemek İçin 74 Gündür Mücadele  Ediyor...

Kale Kayış fabrikasında işçiler 6 Mart 2018 tarihinde ‘yaşamak ve yaşatmak  için' iş bıraktı. İstanbul Silivri’de bulunan Kale Kayış fabrikasında işçiler altı ay önce başta işçi sağlığı ve iş güvenliği (İSİG) olmak üzere çalışma koşullarının düzeltilmesi için Petrol-İş Sendikası’nda örgütlendiler.

İSTANBUL - Kale Kayış patronu ise işten çıkarma dâhil olmak üzere sendikal örgütlenmenin bitirilmesi için işçilere birçok baskı uygulamaya başladı. Bunun üzerine işçiler iki ay önce iş bırakarak fabrika önünde eyleme geçti.

Kale Kayış fabrikasında, İşçilerin çalışırken ölmemek, sakat kalmamak, meslek hastalıklarına yakalanmamak için iş bırakmalarına neden koşullar oldukça önemli İSİG önlemlerini içeriyor.

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin işçilerden aldığı bilgilere göre temel İSİG sorunları ise şunlar:

•  Aşırı-yoğun-fazla çalışma var. İşçiler birden fazla makinadan sorumlu olabiliyor, iş yetiştirmek için zorlanıyor, 12 saatlik çift vardiya halinde çalışıyor.

• Fabrikada İSİG Kurulu diye bir kurul yok. Risk değerlendirmesini, çalışan temsilcisini, acil durum planını, ilk yardımcı belgesini duymamışlar. Yani kurul ve acil durum planı varsa ve risk değerlendirmesi yapılmışsa da kağıt üzerinde.

• Yangın eğitimi verilmediği gibi ekipman eksikliği var ve rutin kontrolleri yapılmıyor. Patlamadan korunma dökümanı hazırlanmışsa bile kağıt üzerinde, bilinmiyor.

• Havalandırma tertibatı yetersiz, toz ortamında çalışılıyor. Hangi kimyasalın kullanıldığı bilgisi yok. Kişisel koruyucu donanımlar yetersiz ve sınırlı sayıda. İşçilere İSİG eğitimi yasada uygun görüldüğü biçimde verilmiyor.

• Ağır taşıma ve uygun olmayan çalışma biçimlerinden dolayı kas iskelet sitemi hastalıkları (örneğin bel fıtığı), nesne düşmesi sonucu ezilme ve kırılma, havalandırma yetersizliği ve tozlu ortamda çalışmadan dolayı solunum yolu (örneğin KOAH) ve göz hastalıkları, kesici alet kullanımı sırasında el kesilmesi ve parmak kopması, pres temizliği sırasında yanma gibi iş kazaları ve meslek hastalıkları riski açığa çıkıyor.

• Kale Kayış fabrikasında araç ve yaya yolları ayrı değil. Bu durum yük taşımalarda ezilmelere yol açıyor. Ayrıca forklifler yük taşıma dışında işçilerin yüksekte çalışması için de kullanılıyor.

• Fabrikanın iş güvenliği uzmanı aynı zamanda fabrikada hisse sahibi yani işveren pozisyonunda. Bu durum iş güvenliği açısından kabul edilemez.

• Tabi işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunlarının en çıplak görüntüsünü ise iş cinayetleri oluşturuyor. İşçiler bugüne kadar üç iş cinayetine şahit olmuş durumda. Örneğin 2013 yılında pres bölümünde çalışan Mecit Çelik, presin silindirinin üzerine düşmesi sonucu yaşamını yitirdi.

Petrol-İş Sendikası üyesi 150 işçinin direnişte olduğu fabrika içinde 70 civarı işçi çalışıyor. Bu işçilerin çoğu son bir ay içinde işe alınmış durumda ve yarıdan fazlası Kırgız, Özbek ve Suriyeli göçmen işçiler. Kale Kayış İşçilerinin mücadelesi patronları tarafından kırılmaya çalışılırken fabrikadaki İSİG sorunları devam ediyor ve iş kazaları yaşanıyor. 

İstanbul İSİG Meclisi tarafından  belirlenen ve acil olarak acil olarak sağlanması gerekenler ise şöyle:

1- Kale Kayışları’nda işçilere keyfi bir biçimde iş tanımı dışında işler yaptırılıyor. Çalışma saatleri günde 12 saate ulaşıyor. Düşük ve ayrımcılığa dayalı bir ücret mekanizması işliyor. İşçilere insanca yaşayacak ücret verilmeli, aşırı-yoğun-fazla çalışma biçimlerine son verilmeli ve eksiksiz olarak bütün İSİG önlemleri alınmalıdır.

2- İş cinayetlerinin, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesinin ön koşulu işçi katılımıdır. İşçiler Petrol-İş Sendikası’na üye olarak önemli adım atmışlardır. Kale Kayışları işçilerinin sendikalaşma hakkı Kale Kayış tarafından tanınmalıdır ve mahkemeden vazgeçilmeli ve Petrol-İş’le görüşmelere başlanmalıdır.

Kale Kayış işçileri kazanırsa işçi sağlığı mücadelesi kazanır. İşçilerin her düzeyde  emek dostlarının desteğine ihtiyaçları var.

Kale Kayış İşçileri, verdikleri mücadelenin duyulması ve emek dostlarının daha fazla desteğine ulaşabilmek için de  hazırladıkları bir görselle yaygınlaştırmaya çalışıyor.

Kale Kayış İşçilerinin kazanması için dayanışmaya...