< “Sermayenin Simgesinin Önünde Çadırımızı Kuracağız”

Tek Gıda İş Sendikası'na üye oldukları için işten atılan 14 Cargill işçisi işe dönme mücadelesine başlamalarının birinci yılında Cargill Genel Merkezi'nin bulunduğu Ataşehir Palladium Tower'da bir günlük oturma eylemi ve basın açıklaması yaptı.
Cargill işçileri işe dönmekte kararlı olduklarını gerekirse eylemi Cargill’in Genel Merkezi önünde devam ettireceklerini söyledi.

İSTANBUL - Bursa Orhangazi’de bulunan Cargill fabrikasında Tek Gıda-İş Sendikası'nda örgütlendikleri için işten atılan 14 Cargill işçisi, işlerine dönmek için fabrika önünde  sürdürdükleri  eylemin birinci yıldönümünde Cargill'in Türkiye Merkez Ofisi'nin bulunduğu Ataşehir Palladium Tower önündeydi.

Sabahın erken saatlerinde Ataşehir’deki Cargill Türkiye Merkez Ofisinin bulunduğu Palladium Tower’a gelen Cargill işçileri, polis engeliyle karşılaştılar. Cargill yönetimi değil nerede duracağını biz karar veririz" diyerek polisin burada duramayacakları yönündeki engeline işçiler tereddütsüz, kararlı tavırlarıyla geri adım attırdı.

Bir yıldır işe dönme mücadelesini sürdüren Cargill işçilerine, Real ve Uyum/Makro Market işçileri, Ataşehir Belediyesi işçileri, DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube yönetici ve üyeleri, Dev Yapı İş Sendikası yönetici ve üyeleri, İnşaat İş Sendikası yönetici ve üyeleri, İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi ile siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri destek verdi.

Saat 14.00'te yapılan basın açıklaması öncesi kurum temsilcileri Cargill işçilerine desteklerini ifade eden konuşmalarını yaptılar. Basın açıklaması sırasında birçok kurum Cargill direnişinin anlam ve önemini vurgulayıp, destek mesajlarını içeren konuşmalarla işçileri selamladı.



Tek Gıda-İş Örgütlenme Sekreteri İbrahim Ören’in okuduğu basın açıklamasında 14 sendikalı Cargill işçisinin “kota fazlalılığı” ve “üretim daralması” gerekçesiyle işten atıldığı, buna karşın şirketin aynı seviyede üretim yapmaya devam ettiği ve hatta 2020 yılında bir kakao üretimi yapacak fabrikayı yatırım hedefine dahil etmeyi planladığı belirtildi.

Cargill’in asla samimi olmadığını ve tek amacının sendikal örgütlenmeyi sonlandırmak olduğunu ve bu nedenle de sendikalı işçileri işten çıkardığını belirten Ören “Mücadelemizin birinci yıl dönümünde asla yılmadan ve daha güçlü bir şekilde karşınızdayız. İşçi sınıfı Cargill direnişiyle umutlandı ve daha çok birbirine kenetlendi. Siz yasal bir örgütlenmeyi engellemeye çalışırken aslında işçi sınıfını birleştirecek işaret fişeğini yaktınız” dedi.



Cargill işçisinin mücadelesinden asla vazgeçmeyeceği söyleyen Ören, “Mücadelemizin birinci yıl dönümünde sizi buradan güçlü bir şekilde tekrar uyarıyoruz. Sizi bugünlere getiren üyelerimizin Anayasal haklarına saygı gösterin ve üyelerimize mobbing uygulamaktan vazgeçin. Sömürgeci hak ve hukuk tanımaz Amerikan politikalarını ülkemizdeki işçi sınıfı üzerinde uygulamanıza asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Tek Gıda-İş Örgütlenme Sekreteri Suat Karlıkaya Cargilli işçilerinin çalışma koşullarını ve Tek Gıda İş Sendikası’nda örgütlenme sürecini aktardı. “Bizi bugünlere taşıyan kararlılığımızdır. Bizler bu yola baş koyduk. Biz biliyoruz ki bu kavga işçinin, ekmeğin, alın terinin kavgasıdır. Yolumuzdan dönmeyiz! Bu mücadele 14 Cargill işçisinin fabrikaya geri dönme mücadelesi değildir. Bu mücadele kazandığında Türkiye işçi sınıfı kazanacak. Kalekayış’ta, Sibaş’ta Makro’da, Real’de işçilere umut olacak bir mücadele. Bu mücadeleden vazgeçme şansımız yok” dedi.

Cargill işçileriyle işten atılmalarının ardından aralarında geçen diyaloğu da aktaran Karlıkaya, işçilere “Arkadaşlar, sendikalı olduğunuz için işten atıldınız, bundan sonra ne yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Burada mücadeleye devam edebilirsiniz veya başka bir işyerde işe girip hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Bundan sonraki süreç için düşünceniz nedir?” diye sorduğunda işçilerin “Biz buradan gidip bir başka işyerine gitsek orada da çalışma koşullarının düzeltilmesini istesek ve sendikalı olsak yine işten atılırız büyük ihtimalle” dediklerini “Öyleyse?” diye sorduğunda “Biz o zaman niye bir başka iş yerinde aynı şeyleri yaşamaktansa bunun mücadelesini burada vermeyelim” dediklerini ve o günden itibaren de sendikayla kenetlenerek, büyük bir kararlılıkla bir çok zorluğa göğüs gererek bir yıldır mücadele ettiklerini belirtti.

Cargill işçilerinin işe iade davasının 12 Haziran’da görüleceğini ve bu duruşmanın karar duruşması olduğunu aktaran Karlıkaya, Cargill yöneticilerine seslenerek “Ataşehir’de sermayenin simgesi gökdelenlerin dibinden sesleniyoruz. 12 Haziran’da karar duruşmalarımız var biz o kararları alıp buraya gelip bu sermayenin simgesinin önünde çadırlarımızı kuracağız. Dün o fabrikanın önüne kurdurmak istemediğiniz çadırları bugün fabrikanın önünde tutuyoruz, yarın buralarda tutacağız. İnanın dostlar biz size inanıyoruz, siz de bize inanın” diyerek tamamladı.

Cargill işçilerinin ilk günkü kararlılıkla verdikleri işe dönme mücadelesinin birinci yıldönümünde Cargill Türkiye Merkez Ofisi önündeki oturma eylemine akşam saatlerine kadar bir çok emek dostu dayanışmaya geldi.