İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu'ndan Birleşik ve Güçlü 1 Mayıs Çağrısı..

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu Girişimi'nden, Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda, İstanbul'da 1 Mayıs'ı tüm konfederasyonlardan işçilerin birleşerek güçlü ve yaygın şekilde kutlanması çağrısı yaptı. "Krize, iş cinayetlerine, örgütsüzleştirme saldirilarina karşi; iş, ekmek, bariş, demokrasi ve adalet talebini haykirmak için istanbul'da birleşik ve güçlü bir şekilde 1 Mayıs'ta alanlara" denildi.

İSTANBUL - DİSK, Türk İş, Hak İş Konfederasyonlarına bağlı sendikaların İstanbul Şubelerinden bir kısmının birleşik mücadele amacıyla oluşturduğu İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu Girişimi 1 Mayıs yaklaşırken güçlü ve birleşik mücadelenin başlangıcı için İstanbul'da tüm konfederasyonlardan işçilerin güçlü katılımıyla birleşik bir 1 Mayıs kutlaması için çağrıda bulundu.

1 Mayıs yaklaşırken sendika ve meslek örgütlerinin 1 Mayıs kutlamasına ilişkin görüşmeleri ve çağrıları da yayınlanmaya başladı. DİSK, Türk İş, Hak İş konfederasyonlarının İstanbul'da bulunan bazı şubelerinin güçlü ve birleşik bir mücadele amacıyla oluşturdukları İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu da Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda bugün saat 12.30'da yapılan bir basın açıklamasıyla 1 Mayıs'ı birleşik ve güçlü bir şekilde kutlanması çağırısında bulundu.

Eyleme Deriteks İstanbul Şubesi (Türk İş), Liman İş İstanbul Bölge Başkanlığı (Hak İş), Gıda İş İstanbul Temsilciliği (DİSK), Belediye İş İstanbul 1 ve 2 Nolu Şube (Türk İş), Cam Keramik İş İstanbul Temsilciliği (DİSK), Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 ve 2 Nolu Şube (DİSK), Harb İş İstanbul Şubesi (Türk İş), TGS İstanbul Şubesi (Türk İş), Tek Gıda İş İstanbul Avrupa Yakası Şubesi (Türk İş), Tümtis 1 Nolu Şube (Türk İş), Çimse İş İstanbul Avrupa Yakası Şubesi (Türk İş) yöneticileri ve üyeleri katıldı.

"Her Yerde Güçlü Birleşik 1 Mayıs - Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankarta açan İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu Girişimi bileşenleri, "İş Cinayetleri Son Bulsun", "İnsanca Çalışma Koşulları İstiyoruz", "Yaşasın 1 Mayıs", "İnsanca Yaşayacak Ücret İstiyoruz", "Taşeron Sistemi Yasaklansın", "Sendikal Örgütlenme Önündeki Engeller Kaldırılsın", "Her Yerde Birleşik Güçlü 1 Mayıs" dövizleri taşıdı.

Basın açıklamasında sık sık "Yaşasın 1 Mayıs", "Çalışırken Ölmek İstemiyoruz", "Birleşe Birleşe Kazanacağız", "Yaşaşsın Sınıf Dayanışması", "Taşeron Çalışma Yasaklansın", "Kale Kayış İşçisi Yalnız Değildir", "İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek", "Her Yerde Güçlü Birleşik 1 Mayıs" sloganları atıldı.


"1 Mayıs Yaklaşırken İşçi Sınfının Sorunları Çığı Gibi Büyüyor"

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu Girişimi adına basın açıklamasını yapan Belediye İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Erol Özdemir, işçi sınfının birlik mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'a günler kala işçi sınfının karşı karşıya olduğu sorunların giderek daha da büyümeye başladığını başta belediyeler olmak üzere kamu işletmelerinde çalışan işçilere kadro verildiği söylenirken, KHK uygulaması nedeniyle bir çok sorunun da yaşanmaya devam ettiğini belirterek sözlerine başladı.


"Ücretler Eriyor, Toplu Sözleşmelerin Önüne Engeller Konuyor"

KHK uygulaması ile kapsam dışındakalan KİT'lerde ve Belediyelerde şoför olarak çalışan binlerce işçinin kadrolu olma sevincini yaşayamadığını, aksine bakanlık üzerinden yayınlanan çerçeve sözleşme ve yüzde 4+4 zam garabeti karşısında emekçilerin ücretlerinin enflasyon karşısında iyice eridiğini ve işçilerin özgür toplu sözleşme hakkı önüne engeller konulduğunu belirten Özdemir Sosyal Güvenlik Yasalarında yapılan düzenleme ile hak kaybı ve mağduriyet yaşayan 1 milyondan fazla EYT ’linin hak taleplerinin de görmezden görmezden gelindiğine dikkat çekti.


"Hak Arayan İşçiler Saldırıya Uğruyor, 9 Yıl Sonra Dava Açılıyor"

2019 yılı 1 Mayıs'ına işsizlik rakamlarının gün be gün büyüdüğü bir dönemde girildiğini ve özellikle genç nüfus içerisindeki işsizlik oranının, emekçi halkları umutsuzluğa sürüklemekte olduğuna dikkat çeken Özdemir, özelleştirmelere karşı çıkan, haklarını arayan sendikalı örgütlü işçilerin ise sermaye medyasının da saldırısıyla baskı altına alındığını, bunun bir örneğinin de eylemleriyle tarihen geçen TEKEL işçilerine 9 yıl sonra ceza davası açılarak, direniş ivmesi yükselen işçilere ve emekçilere gözdağı verildiğini belirtti.


"Çalışan İşçilerin Yüzde 90'ı Sendikasız, Yüzde 93'ü Toplu Sözleşmesiz!"

"Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın yayınladığı istatistiğe göre; tüm işkollarında çalışan 13 milyon 411 bin 983 işçinin sadece 1 Milyon 859 bin 38'i sendika üyesi. Sendikalaşma oranı yüzde 13,86. Sendikaların yaptırdığı araştırmalara göre; çalışan işçilerin yüzde 90'ı sendikasız, yüzde 93'ü toplu sözleşmesiz düzende çalışıyor! Sendikal örgütlenmenin önündeki en büyük tehdit olan işten atmalar devam ediyor. Yargı sistemi Anayasal hak olan sendikalı çalışma hakkının ihlali noktasında üzerine düşeni yapmıyor" diyen Erol Özdemir, işçi sınıfının bedeller ödeyerek kazandığı Kıdem Tazminatı'nın sermayenin talepleri doğrultusunda fona devredilerek yok edilmeye çalışıldığını belirtti.

"1 Mayıs Yaklaşırken İş Cinayetleri Devam Ediyor, İşçiden Kesilen Sigorta Primleri Patronlara Veriliyor"

İşçilerin maaşlarından kesilerek her ay ödenen %1'lik "İşsizlik Sigortası Pirimi"nin %50'sinin patronlara teşvik adı altında verildiğini ve bankaların bu fon üzerinden desteklendiğine dikkat çeken Özdemir, "Patronların kar hırsı ile öteledikleri, işçi sağlığı ve güvenliği kurallarının uygulanmadığı iş sahalarında iş cinayetleri devam ediyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi raporlarına göre; geçtiğimiz 2018 yılında 1923 işçi hayatını kaybetti" diyerek İstanbul'da iş cinayetinde hayatını kaybeden işçi sayısının 226 olduğunu, 2019 1 Mayıs’ına giderken yılın ilk 2 ayında 284 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini hatırlattı.

İstanbul Silivri'de bulunan Kale Kayış fabrikasında 3'ü ölümlü olmak üzere, sayısız iş kazasına şahitlik eden işçilerin, iş kazalarına karşı Petrol İş Sendikası'nda örgütlenmeleri nedeniyle baskılar uygulandığnı ve buna karşı iş bıraktıklarını belirten Özdemir, işçilerin kararlı bir şekilde eylemi sürdürdüklerini söyledi.

Emekçilerin karşılaştığı sorunlar karşısında sendikalara ve konfederasyonlarıa düşen görevin; işçi sınıfının mücadele günü olan 1 Mayıs’ta konfederasyon farkı gözetmeksizin, güçlü kutlamaların ve birlikte bir arada taleplerin ifade edildiği mitinglerin yapılmasını sağlamak olduğunu ifade eden Özdemir, konfederasyonların ayrı merkezlerde yaptığı mitinglerin işçi sınıının gücünü ve birliğini böldüğünü ve bu nedennle İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu Girişimi olarak, İstanbul'da 1 Mayıs'ın bölünmeden işçi ve memur sendikalarıyla birlikte güçlü bir şekilde kutlanması gerektiğini ve bunun için çaba gösterdiklerini ifade etti.

"Her Yerde Birleşik Güçlü 1 Mayıs"

"1 Mayıs birlik ve dayanışma gününde dahi bir araya gelemeyen sendikalar, işçi sınıfının sorunları karşısında ortak bir mücadele zemini yaratamaz. Oysa karşı karşıya kaldığımız sorunlar ayrıştırmayı değil, birlikte hareket etmeyi dayatmaktadır. Sendikalar sermayenin saldırılarına karşı birlikte çalışma kültürünü yaygınlaştırmalıdır. İşçi sınıfının sendikalardan beklentisi de bu yöndedir" diyen Özdemir, 1 Mayıs yaklaşırken İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu olarak taleplerini ise şöyle sıraladı.

* İşten atmalar yasaklansın,

* 696 sayılı KHK ile kadroya alındığı söylenen binlerce işçinin özgür toplu sözleşme hakkı önündeki engeller kaldırılsın,

* EYT yasası bir an evvel çıkartılsın, sendikalaşma önündeki engellerin kaldırılsın. İş cinayetlerine karşı önlemler alınsın. * Krizin yükünün işçi sınıfına ödetilmemesi için enflasyon karşısında tüm ücretler iyileştirilsin.

*Konfederasyonlar 1 Mayıs gibi işçi sınıfının ortak mücadele günlerine ilişkin programlarını iller bazında ortaklaştırsın, 1 Mayıs'lar tarihsel anlamına denk düşer şekilde, birlik içerisinde kutlansın.

Özdemir, sözlerini tüm bu talepler için güçlü ve birleşik 1 Mayıs için İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu Girişimi olarak sendikalarımızı emeğin başkenti İstanbul'da birleşik, yaygın ve güçlü bir 1 Mayıs'a çağırıyoruz" diyerek tamamladı.

Platformu bileşenleri eylemi "Yaşasın 1 Mayıs", "Her Yerde Birleşik Güçlü 1 Mayıs" sloganlarıyla sonlandırdı.


İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu Girişimi'nde yer alan sendikalar:

Deriteks İstanbul Şubesi (Türk İş), Liman İş İstanbul Bölge Başkanlığı (Hak İş), Gıda İş İstanbul Temsilciliği (DİSK), Belediye İş İstanbul 1 ve 2 Nolu Şube (Türk İş), Cam Keramik İş İstanbul Temsilciliği (DİSK), Harb İş İstanbul Şubesi (Türk İş), TGS İstanbul Şubesi (Türk İş), Tek Gıda İş İstanbul Avrupa Yakası Şubesi (Türk İş), Tümtis 1 Nolu Şube (Türk İş), Çimse İş İstanbul Avrupa Yakası Şubesi (Türk İş)