< Maltepe Belediyesi İşçileri: "Toplu Sözleşme Hakkımız Söke Söke Alırız!"

DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu Şube üyesi Maltepe Belediyesi işçileri imzalanan sözleşmeye uyulmamasını Belediye binası önünde basın açıklaması yaparak protesto etti. "Kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz" dedi. 

İSTANBUL - DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası'nın 4 ay önce TİS görüşmelerini tamamlayarak protokol yapmış olduğu Maltepe Belediyesi'nin TİS imzalamayı kabul etmemesi nedeniyle Belediye işçileri bugün bir protesto eylemi gerçekleştirdi.

"Toplu Sözleşme Hakkımız Gasp Edilemez" yazılı pankart açarak Maltepe Belediyesi önünde bulunan parkta toplanan işçiler sık sık "Toplu Sözleşme Haktır Gasp Edilemez", "Zafer Direnen Emekçinin Olacak", "Toplu Sözleşme Hakkımız Söke Söke Alırız" sloganları atarak belediye binası önüne geldi.

Basın açıklamasını Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu Şube Başkanı Yenigül Özen Çoşkun açıklama yaptı.



Yıllardır Maltepe Belediyesi işçileri içerisinde örgütlü ve yetkili olduklarını, 2017 Aralık ayında KHK ile birlikte belediyede çalışan taşeron işçilerin 2 Nisan 2018'de Belediye Şirketlerine geçirildiğini hatırlatan Coşkun, sendika olarak Maltepe Belediyesi şirketleri MATAŞ VE MATEĞ A.Ş.’lerde Toplu İş Sözleşmesi sürecinin başlaması için 2 Nisan 2018 tarihi itibari ile Çalışma Bakanlığı’na yetki başvurusunda bulunduklarını aktardı.

Yetkili sendika olarak Ağustos 2018 itibari ile Maltepe Belediyesi şirketlerinin yetkilileri ile Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri başladığını ve 19 Kasım 2018'de anlaşma ile sonuçlarak tutanak imzalandığını ve Çalışma Bakanlığı’na bildirilerek hukuken geçerli sayılarak ve yürürlüğe girdiğini aktardı.


Coşkun, bu Toplu İş Sözleşmesi ile özellikle hükümetin “kadro” aldatmacası olan 696 sayılı KHK ile belediye şirketlerine geçirilen ve geçiş sürecinde birçok hakları gasp edilmeye çalışılan işçilerin haklarının sözleşme ile güvence altına alındığını, işçilerin bu sözleşme ile mali, idari ve sosyal birçok yeni hakka sahip olduğunu, özellikle KHK ile belediye şirketlerine geçirilen işçilere dayatılan Yüksek Hakem Kurulu’nun hazırladığı sözleşmedeki hakların yanında, her yıl tüm işçilere asgari ücret zam oranının ücretlerine yansıtılması, haftalık çalışma saatinin 40 saate indirilerek haftalık tatil gününün 2 güne çıkarılması gibi hakların bu sözleşme ile kabul ettirildiğini vurguladı.

Bir diğer önemli maddenin ise Maltepe Belediyesi işçilerinin işyerlerinde kurulacak işçi sağlığı ve güvenliği, disiplin ve zarar tespit komisyonu kurulları gibi kurullarda temsil edilerek işyerinde söz ve temsil hakkı ile iş güvencesi elde etmeleri olduğunu söyleyen Coşkun, bu sözleşmenin, özellikle 696 sayılı KHK ile geçişleri yapılan ve birçok hakkı hükümetin uygulamaları ile gasp edilmeye çalışılan tüm belediye şirket işçilerine örnek olacak bir sözleşme belgesi olduğuna dikkat çekti.



Toplu İş Sözleşmesinin imzalanmasının ardından böylesi önemli kazanımları içeren Sözleşmemizin duyurusunu Maltepe Belediyesi yönetimi ile birlikte yapılacak bir törenle kamuoyuna duyurma kararı aldıklarını, ancak tören hazırlıkları yapılırken Maltepe Belediyesi yönetiminin Toplu İş Sözleşmesi ile belediye şirket işçilerine tanınan haklarını veremeyeceklerini ifade etmeye başladığını aktaran Coşkun, "3 aydır Maltepe Belediye Başkanı Sn. Ali Kılıç, Maltepe Belediyesi ve Belediye Şirketlerinin yöneticileri ile yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmamıştır. Maltepe Belediye yönetiminin onayı ile imzalanan Toplu İş Sözleşmesinde işçilere tanınan mali, idari ve sosyal haklar, verdikleri emek ve döktükleri alınteri ile Maltepe Belediyesinin gerçek sahipleri olan işçilere verilmeden Belediye yönetimi tarafından gasp edilmeye çalışılmaktadır" dedi.



Bu 3 aylık süreçte sendika şube yönetimi ve sendikaya üye Maltepe Belediyesi işçilerinin iyi niyet çerçevesinde diyalog yolu ile bu sorunu çözmeye çalıştığını ifade eden Çoşkun, altına imza atıldıktan sonra işçilerin kazanılmış hakkı olan bu Toplu İş Sözleşmesinden geri adım atılamayacağını, bu uygulamanın hukuka aykırı olduğunu ve işçilerin kazanılmış haklannın gaspı anlamına geldiğini Belediye yönetimine anlatılmaya çalıştıklarını söyledi.
Ancak tüm çabalarına rağmen, işçilerin Toplu İş Sözleşmesinden doğan haklarının verilmeyeceğinin ifade edildiğini belirten Coşkun, "DİSK/Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube yönetimi ve Maltepe Belediyesi şirketlerinde çalışan 1400 kadar üyemiz ile birlikte kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeyeceğimizi net bir şekilde ifade ederiz" dedi.



Seçim atmosferini de dikkate alarak diyalog yolu ile çözmeye çalıştıkları bu sürecin, belediye yönetiminin hukuku tanımayarak hakları gasp etmeye çalışmakta ısrar etmesi nedeniyle tıkandığını vurgulayan Coşkun, "Bu noktadan sonra üyelerimizle birlikte Toplu İş Sözleşmesinden doğan haklarımızı emekten gelen gücümüzü kullanarak fiili ve demokratik mücadele ile alacağımızı vurguluyor, Maltepe Belediyesi yönetimini derhal bu yanlıştan dönmeye davet ediyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Maltepe Belediyesi işçileri bir süre daha "Zafer Direnen Emekçinin Olacak", "Sözleşme Hakkımı Gasp Edilemez" sloganları atarak eylemi sonlandırdı.