Dünya Sendikalar Federasyonuna bağlı Taşımacılık İşçileri Enternasyonali TUİ Transport’un 14. Genel Kurulu 1-2 Mart’da İstanbul’da toplandı.
İSTANBUL - Dünyada 126 ülkeden 95 milyon üyesi bulunan Dünya Sendikalar Federasyonu (DSF)’nin Genel Sekreteri Yorgos Mavrikos’unda katıldığı Genel Kurul 1 Mart Cuma günü İstanbul'da Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde başladı.
Genel Kurula 5 kıtadan Yunanistan, Colombiya, Azerbeycan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Şili, Hindistan, Lübnan, Nepal, Nijer, Filistin, Portekiz, Demokratik Kongo, İspanya Bahreyn, Rusya, Iran, Ekvator, İngiltere, Meksika, Fransa, Brezilya, İtalya, Fas, Kazakistan’dan 100’e yakın delege katıldı.
Nazım Hikmet Kültür Merkezinde saat 10:00 başlayan Genel Kurulda bir çok delege söz alarak kendi ülkelerindeki işçilerin durumu ve dünyadaki sınıf mücadelesine yönelik değerlendirme de bulundular.
Genel Kurulun açılış konuşması Nakliyat İş Sendikası Genel Başkanı ve aynı zamanda Taşımacılık İşçileri Enternasyonali TUİ Transport’un Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu yaptı. Dünyada işçi sınıfına yönelik saldırıların her geçen gün arttığını, buna bağlı olarak da işsizliğin yoksulluğun her geçen gün katlanarak devam ettiğini söyledi. İşçi sınıfına yönelik bu saldırıların başını ABD Emperyalizminin çektiğini, AB ve diğer emperyalist cephe tekeller, finans-kapitalistlerinde bu saldırılara ortak olduğunu belirtti.
Bu saldırıların en sonuncusunun ise Venezüella’da Bolivarcı iktidara karşı yapıldığını ve böylece ABD emperyalizmin iç yüzünü bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade etti.
Emperyalizmin dünyadaki gelir dağılımını da kontrol altında tutuğunu, bir avuç sermayedarın dünyadaki gelirin yarısından fazlasını elinde tutuğunu belirterek bütün dünyadaki işçilerin emekçilerin sorunlarını aynı olduğunu, bu nedenle de çözüm yolunun da birlikte mücadele etmekten geçtiğini söyledi.
Dünya Sendikalar Federasyonunun üye sayısı ve daha da önemlisi niteliği ile dünya işçi sınıfı mücadelesinde önemli bir yeri olduğunu ve bunu daha da etkili hale getirmek için mücadelenin büyütülmesi gerektiğini söyledi.
Daha sonra delegeler söz alarak kendi ülkelerindeki işçi sınıfına yönelik saldırıları, hak gasplarını anlatarak sorunların ortak olduğunu ve mücadelenin de ortak olması gerektiği konusuna özel vurgu yaptılar.
Konuşmacılar ayrıca Venezüella’ya yönelik ABD’nin saldırısını protesto ederek Venezüella Halkı ile dayanışma içerisinde olduklarını belirttiler. Yine Siyonist İsrail’in Filistin Halkına yönelik saldırılarını ve katliamlarını da protesto ettiler. Emperyalizmin bu saldırı ve katliamlarına karşı örgütlü ve birlikte mücadele ederek karşı koyabileceklerini bu nedenle de Dünya Sendikalar Federasyonunu çok önemli bir rolü ve misyonu olduğunu ifade ettiler.
Uluslararası Taşımacılık İşçileri Enternasyonelinin (TUI) 14.Genel Kurulunda TUI Genel Sekreteri Ricardo Maldonada Olivares'in konuşmasının ardından, Fransız delege Matthieu Bolle-Redat coşkulu bir konuşma yaptı. İşçilerin dünyanın her yerinde emperyalizmin baskısı altında olduğunu belirterek Fransa’daki ‘sarı yeleklilerin’ mücadelesini aktardı. Başlangıçta eylemlerini içinde işçi ve emekçilerin yer almadığını fakat zamanla büyüyen bir hareket olduğunu ve çok sayıda işçi ve emekçinin kitlesel grevler yaptıklarını belirtti. ‘Sarı yelekliler’in zamanla emekçilerin ağırlıkta olduğu bir harekete dönüştüğünü ve halkın bir çok kesiminin taleplerinin dile getirildiğini söyleyen Bolle-Redat sarı yelekliler ve kırmızı yeleklilerin birlikte haklı ve meşru bir mücadele yürüttüklerini ifade etti.
Hindistan delegesi Kochıah Stanley Julian, Ekvador delegesi Milton Ayala, Fas Delegesi Mustapha Chaoune, İngiltere delegesi Paul Reilly, Congo Demokratik Cumhuriyeti delegesi Vincent Kapenga, Meksika delegesi Guzman Reyes Cirilo, Hindistan delegesi Perumal Abhımanyu, Panama delegesi Gabriel Valdes Gonzalez, Brezilya delegesi Dahmer Carlos Alberto, Rusya delegesi Kulikov Evgenh konuşmalar yaptı. Konuşmalarda her ülkede emperyalizmin baskıları ve emekçilerin hak gaspları, ücretlerinin düşük olması ve iş yükü dile geldi. Konuşmalardan bir çok ülkenin taşımacılık alanında çalışan işçilerin ağır çalışma koşullarında oldukları dile getirildi.
Gün boyu kürsüye gelen delegeler ülkelerindeki çalışma koşulları ve insan hakları konularına değindiler. Taşımacılık işçileri başta olmak üzere tüm işçilerin haklarını alabilmeleri için ciddi bir dayanışmaya ve birlikteliğe ihtiyaç duydukları dile getirildi.
Taşımacılık İşçileri Enternasyonali TUİ Transport’un taşımacılık alanında işçilerin enternasyonal dayanışmasını sağlaması açısından çok önemli olduğunu ve bir çok ülkedeki işçilerin bu dayanışmadan ve birlikte yapılan eylemlerden güç aldıkları ifade edildi.
Taşımacılık İşçileri Enternasyonali TUİ Transport’un 14. Genel Kurulu’nun tek kadın konuşmacısı ise Real Market işçisi Kader İpek Altunbilek oldu. Altunbilek 17 yıl Real Markette çalıştıktan sonra birden işsiz bırakıldığını ve tazminatlarının ödenmediğini belirtti. Üyesi oldukları sendikanın da kendilerine destek çıkmadığını ve Nakliyat İş Sendikası ile görüşmelerinin ardından 18 ayı aşkın bir zamandır gasp edilen haklarını almak için mücadele ettiklerini anlattı.
2 Mart Cumartesi günü genel kurul yeni gelen delegelerin de katılımıyla devam etti.
Yunanistan, Colombiya, Azerbeycan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Şili, Hindistan, Lübnan, Nepal, Nijer, Filistin, Portekiz, Demokratik Kongo, İspanya, Bahreyn, Rusya, Iran, Ekvator, İngiltere, Meksika, Fransa, Brezilya, İtalya, Fas, Kazakistan, Fas Rusya’dan gelen delgeler yine kürsüde kısa konuşmalar yaptılar.
TUI'nin 14. Kongresinde, Dünya Sendikalar Federasyonu Genel Sekreteri Yorgos Mavrikos oylama ve görevlerin belirlenmesinden önce kısa bir konuşma yaptı.
Tüzükte yapılması önerilen değişiklikler, eylem planına ilişkin öneriler alındı. Oylamaya sunulan yeni tüzük ve eylem planı kabul edildi. Eylem planında ‘6 saatlik iş günü için mücadele’ önerisi dikkat çeken madde oldu.
Ayrıca Konfederasyona yeni katılımlar oldu. Ardından Kongreden, TUI'nin yeni yönetim kurulunun belirlenmesine geçildi. Yönetim kurulu üyeleri oylarla belirlendi.
TUI içinde iş kollarına göre 23 pozisyondaki görevliler belirlenirken Fas'ın da bir pozisyonda yer alması gerektiği önerildi. Oylanarak kabul edildi. TUI yeni dönemde 24 pozisyonda görevlilerle yoluna devam edecek.
Yönetime geleceklerin belirlenmesi için yapılan oylama sonucundaTUI'nin yeni Genel Sekreteri Nakliyat İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu oldu. Beş kıtanın temsiliyetinin olduğu bir TUI'nin yeni yönetimi belirlenerek TUİ 14. Genel Kurulu sona erdi.