3. Havalimanı İşçilerine Destek Veren İşçiye Dava Açıldı

 

3. Havalimanı işçilerinin kötü çalışma koşullarına karşı 14 Eylül 2018 tarihinde kitlesel olarak iş bırakma eyleminin ardından işçilerin haklı taleplerine destek vermek üzere 15 Eylül 2018 günü havalimanı şantiyesi önüne gelerek gözaltına alınanların bırakılması sürecinde sendika temsilcileri, avukatlar, siyasi parti ve demokratik kitle örgütleriyle birlikte bekleyen inşaat işçisi Hüseyin Gündoğdu hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle dava açıldı.

İSTANBUL - 3. Havalimanı işçilerinin kötü çalışma koşullarının iyileştirilmesi için 14 Eylül 2018 günü yaptıkları iş bırakma eylemi polisin ve İGA’nin şiddetli saldırısıyla karşılaşmış ve yüzlerce işçi darp edilerek gözaltına alınmıştı. Ertesi gün ise inşaat iş kolundaki sendikalar, avukatlar demokratik kitle örgütlerinden çok sayıda insan 3. Havalimanı şantiyesi kamp alanı önüne inşaat işçilerine destek vermeye gitmişti.

3.Havalimanı İşçisine Destek Verdi İş Yerinden Gözaltına Alındı”

Gözaltına alınanların bulunduğu karakollara gidilerek,önlerinde beklenerek 3. Havalimanı işçilerinin haklı mücadelesine destek verilmişti. 15Eylül günü inşaat işçisi olan Hüseyin Gündoğdu da gözaltına alınan işçiler için şantiye kamp alanı önünde ve karakolların önünde bekleyerek arkadaşlarına destek verdi. Fakat Hüseyin Gündoğdu, iki gün sonra çalıştığı Akpınar Kampı yakınlarında bulunan Metro inşaatından gözaltına alındı. Gündoğdu 3 gün gözaltında tutulduktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

 

Sosyal Medya Paylaşımından Dava Açıldı”

Olayın ardından memleketine giden inşaat işçisi Hüseyin Gündoğdu hakkında “sosyal medya paylaşımları”ndan dolayı dava açıldı. Gündoğdu 8 Şubat 2019 günü İstanbul’da görülecek olan davaya Dersim Pertek Adliyesi’nden SEGBİS sistemi ile katılacak.

İnşaat işçisi Hüseyin Gündoğdu hakkında dava açılarak yargılanmaya çalışılmasına İnşaat İşçileri Sendikası ve Devrimci Yapı, Yol ve İnşaat İşçileri Sendikası tepki gösterdi.

Sendikalar Hüseyin Gündoğdu’nun yargılanmasına ilişkin “İnşaat işçisi Hüseyin Gündoğdu 8 Şubat ta mahkeme karşısına çıkacak. Mahkemeye Dersim/Pertek adliyesinde SEGBİS ile katılacak.
Bir kez daha çağrı yapıyoruz. İnşaat işçilerinin #KöleDeğiliz mücadelesi yargılanamaz yargılanması gereken bizleri kölelik koşullarında çalışmaya zorlayan inşaat patronları ve buna sessiz kalan yetkililerdir.” diyerek tepki gösterdi.

Üyelerimiz Değil, Sorumlular Yargılansın!”

İnşaat İşçileri Sendikası sosyal medya hesabından; “Üyelerimiz Değil, Sorumlular Yargılansın!” başlığıyla yaptığı açıklamada;

3’üncü Havalimanı şantiyesinde çalışan binlerce işçinin iş cinayetlerine, onur kırıcı davranışlara, insanlık dışı barınma-beslenme ve ulaşım koşullarına, ödenmeyen ücretlere ve eksik yatırılan sigorta primleri gibi kronikleşmiş hak gaspları ve kötü çalışma koşulları karşında 14 Eylül’de başlayan isyan sonrası çok sayıda işçi gözaltına alınmış ve aralarında 4 sendika temsilcimizin de bulunduğu çok sayıda işçi tutuklanmıştı.

İsyandan 3 gün sonra gözaltına alınan sendika üyemiz Hüseyin Gündoğdu, üç gün kaldığı gözaltı sonrası çıkarıldığı mahkemece hakkında adli kontrol şartıyla haftada 3 gün imza cezası verilmişti.

Facebook hesabından yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek cezalandırılan üyemizin 8 Şubat’ta Tunceli/Pertek Adliyesi’nde davası görülecektir.

İnşaat İşçileri Sendikası olarak buradan bir kez daha sesleniyoruz: İşçi sınıfının haklı ve meşru talepleri asla yargılanamaz. Yargılanması gerekenler varsa o da tam bir suç ve ölüm şebekesi gibi işleyen İGA yetkilileri ve patronlarıdır…” paylaşımında bulundu.

Hak Arayan İnşaat İşçileri Değil Hak Gaspı Yapan Patronlar ve Buna Göz Yuman Yetkililer Yargılansın!”

Devrimci Yapı Yol ve İnşaat İşçileri Sendikası ise “Hak Arayan İnşaat İşçileri Değil Hak Gaspı Yapan Patronlar ve Buna Göz Yuman Yetkililer Yargılansın!”başlığıyla yaptığı açıklamada;

İşçi sınıfı mücadelesi açısından yaprağın kımıldamadığı dönemde fırtına estiren 14 Eylül 3.havalimanı direnişi başka şantiyelere etki etmesin direniş oralara da sıçramasın diye yoğun bir şiddetle karşılaştı. Akpınar kamp alanı yakınında bulunan metro şantiyesinde çalışan arkadaşımız Hüseyin Gündoğdu direniş başladığı andan itibaren 3. Havalimanı direnişinin yanında aktif olarak yer aldı. 15 Eylül gece yarısı yapılan operasyona karşı @insaatis sendikamız ile birlikte kamp önüne yaptığımız dayanışma çağrısına uyarak 15 Eylül sabahı kamp önüne gelip gün boyu karakol önünde gözaltılara karşı dayanışma içinde olmuştu.
Direnişe sahip çıkıp dayanışmayı büyüttüğü için 2 gün sonra çalıştığı metro şantiyesinde gözaltına alınıp 3 gün sonrada adli kontrol ile serbest bırakılmıştı.
İnşaat işçisi Hüseyin Gündoğdu 8 Şubat ta mahkeme karşısına çıkacak. Mahkemeye Dersim/Pertek adliyesinde SEGBİS ile katılacak.
Bir kez daha çağrı yapıyoruz. İnşaat işçilerinin
#KöleDeğiliz mücadelesi yargılanamaz yargılanması gereken bizleri kölelik koşullarında çalışmaya zorlayan inşaat patronları ve buna sessiz kalan yetkililerdir” paylaşımında bulundu.