Uzel İşçileri: “Sadaka Değil Alınterimizi İstiyoruz. Alacağız”

Uzel Traktör Fabrikası'nın 2008 yılında kapanması üzerine haklarını alamayan 1500 işçi Pazar günü fabrika önünde eylem yaparak alacaklarının ödenmesini istiyor.

İSTANBUL - Eyüp Topçular'da bulunan Uzel Traktör Fabrikası 2008’de kapanmış ve işyerinde çalışan 1500 işçinin maaş ve tazminatları ödenmemişti. O dönemde Uzel’de örgütlü sendika olan Türk Metal-İş Sendikası da üyelerinin alacakları ile ilgili bir şey yapmayıp, işçileri sahipsiz bırakınca Uzel işçileri tazminatlarını alamadılar. Şu anda iflas masasında olan fabrikanın işçilerin alacaklarını ödemesi için işçiler Nakliyat İş Sendikası ile birlikte her Pazar günü fabrika önünde eylem gerçekleştiriyor.

11 yıldır haklarını alamayan mağdur Uzel işçileri ödenmeyen haklarını almak için bir araya gelerek eylemlere başladılar. Her Pazar Uzel fabrikasının önünde eylem yapan işçiler bu pazarda kitlesel bir basın açıklaması yaptılar. Uzel Mağdurları tazminatlarını ödemeyen Uzel’i ve üyelerine sahip çıkmayan Türk Metal-İş Sendikasını protesto ettiler.

Saat 11:00 da Uzel Fabrikasının bahçesinde toplanan 250 civarında Uzel İşçisi kortej oluşturup yürüyüşle Fabrikanın önüne geldiler.

Basın açıklamasında Nakliyat İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu sendika olarak tazminatları gasp edilen Uzel İşçileri ile dayanışma içerisinde olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini belirtti. İşyerinin iflasında ve benzeri durumlarda işçi alacaklarının öncelikli olduğunu ancak bunun uygulamada böyle olmadığını, işçilerin mahkeme yolu ile almaya çalıştıkları paraları ile ilgili açılan davaların yıllarca devam ettiğini, davaların oyalayıcı olduğunu belirterek gasp edilen hakların ancak mücadele edilerek alınabileceğini söyledi.

Sendika olarak bunun bir çok örneğini yaşadıklarını en son Uyum işçilerinin bu şekilde haklarını aldığını, iş yerleri kapanan Makro işçilerinin de yakında tazminatlarını alacağını belirtti. 17 aydır devam eden Real işçilerinin mücadelesinin devam ettiğini, bu mücadelenin bu kadar uzamasının sebebinin de sarı sendikacılar olduğunu belirterek Uzel İşçilerinin de 11 yıldır haklarını alamamasının sebebinin sarı sendika olduğunu belirtti. Bu nedenle bu direnişlerin aynı zamanda sarı sendikalara karşıda verilen bir mücadele olduğunu belirterek, üyelerine sahip çıkmayan sarı sendikalarında işçi sınıfına hesap vereceğini belirtti. Küçükosmanoğlu sendika olarak kendi işkollarında olan Tüvtürk Şanlıurfa, Muğla ve Eskişehir’de bulunan üyelerinin de aylardır eylemde olduğunu, işçi sınıfına olan sorumlulukları gereği ister iş kolunda olsun ister olmasın haksızlığa uğrayan bütün işçilerle dayanışma içerisinde olacaklarını ve işçiler haklarını alıncaya kadar işçilere sahip çıkacaklarını belirterek sözlerini bitirdi.

Uzel İşçileri de bir açıklama yaparak haklarının Uzel patronları tarafından gasp edildiğini, belirterek iflas masasında olan işyerinin alacaklarının ödenmesi ile ilgili hiçbir gelişme olmadığın belirtiler. Uzel’in mal varlıklarının satışından elde edilecek para ile işçilerin alacaklarının ödenmesi gerektiğini ancak İflas masasının da bu konuda somut bir adım atmadığını, birkaç kez gayri menkullerin ve arazinin satışa çıktığını ancak alıcı olmadığı için satışın gerçekleşmediğini ifade ettiler. Sadaka istemediklerini alınteri olan tazminat haklarını istediklerini belirterek eylemlerinde kararlı olduklarını, tazminatlarını alıncaya kadar da bu eylemlerine devam edeceklerini belirttiler.

Eylemde işçiler sık sık “Yaşasın Haklı Mücadelemiz”, “İşçiler Burada Türk-Metal Nerede”, “Tazminat Hakkımız Söke Böke Alırız” sloganlarını attılar. İşçiler basın açıklamasından sonra yine fabrikanın bahçesinde yürüyüş yaparak buradan dağıldılar.