İzocam Tarsus ve Dilovası Fabrikalarında İşçiler Greve Çıktı

Haklarını alamayan İzocam Tarsus ve Dilovası fabrikalarında çalışan Kristal-iş Sendikası üyesi işçiler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması nedeniyle bu sabah greve çıktı.

İzocam Tarsus ve Dilovası fabrikalarında çalışan Kristal-iş Sendikası üyesi işçiler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması nedeniyle bu sabah greve çıktı.

Dilovası İzocam Fabrikası'na davul zurna eşliğinde halaylarla grev pankartının asılmasının ardından Kristal-İş Sendikası Genel Başkanı Bilal Çetinkaya 2014 yılında işçilerin talepleri doğrultusunda, İzocam Tic. ve San. A.Ş.’ye ait Kocaeli Dilovası ve Mersin Tarsus üretim tesislerinde örgütlenmeye başlayan Kristal-İş Sendikası'nın , 2018 yılında yetki belgesini alarak İzocam temsilcileriyle TİS görüşmelerine başladığını ancak, görüşmeler tıkanınca alınan karar üzerine Tarsus ve Dilovası'ndaki İzocam üretim tesislerinde işçilerin bugün itibariyle greve çıktığını söyledi.

Sendikanın yetki başvurusu sürecinde İzocam'ın her türlü itiraz ve geciktirme yöntemini kullandığını fakat sonunda yetkili sendika olduklarını aktaran Çetinkaya, görüşme sürecinin başında İzocam’ın kasıtlı ve iyi niyetten tamamen yoksun bir tutumu nedeniyle uğradıkları hak kayıplarının telafisini ve örgütlenme sebebiyle atılan işçilerin işe iadesini talep ettiklerini  anca ücret maddeleri görüşülürken İzocam'ın bu ve benzeri  tutarsız tavırlarının devamı ve işten atılan sendika üyesi işçilerin ise tekrar işe alınamayacağı söylemesi üzerine görüşmeler tıkandığını söyledi.

İzocam'ın sendikal örgütlenme başlangıcında işten çıkarılan işçilerin geri alamayacağını, işe iadenin “şirketin var oluşunu, kültürünü, marka imajını ve istikrarlı duruşunu” tehlikeye sokabileceğini gerekçe gösterdiğini aktaran Çetinkaya, 2014 yılından bu yana gelen bu süreçte ve 2018 Temmuz ayından bu yana yapılan görüşmelerde özellikle maaşların enflasyon oranında artışı konusunda anlaşma sağlanamadığını ve  tüm İzocam işçilerinin görüşü alınarak greve çıkıldığını söyledi.  

Yetki itirazlarıyla geçen 4 yıllık süreci de geri bırakarak 2018 ve 2019 için TİS görüşmelerine başladıklarını, geçmişe dönük ödemeler üzerine anlaşmaya varıldığını fakat 2018—2019 için anlaşma sağlamaya çalıştıklarını ve enflasyon oranında zam ve iki ikramiye talebinde bulunduklarını aktaran Çetinkaya, İzocam yönetiminin ise ikramiyeleri maaşlara yedirerek bunun üzerinden ücret zammını yüzde kırk civarında göstermeye çalıştığını bunun ise yüzde altı zamma tekabül ettiğini, fakat böyle bir ücret zammı hesabı yapılamayacağını söyledi.

İzocam’da 20 yıldır çalışan bir işçinin asgari ücrete çok yakın bir ücretle çalışmak zorunda kaldığını ağır ve tehlikeli bir iş kolunda bir işçinin  bu ücretle geçimini sağlamasının mümkün olmadığını ifade eden Çetinkaya, fabrikada iş kazalarının da yaşandığını bu konuda da iyileştirilmeler yapılması gerektiğini belirtti.

İzocam işçisinin fazla zam istediği, sendikanın ise her fırsatta grev yoluna gittiği yönünde bir algı yaratılmaya çalışıldığını ifade eden Çetinkaya, "Grev işçilerin anayasal haklarıdır ve haklarını alabilmeleri için bir araçtır. Bugün grevde olmamızdaki neden arkadaşlarımızın geçinebilecekleri oranda bir ücreti alabilmeleridir. İzocam yönetimi bunu sağladığında da üretim devam eder" dedi.

İzocam’ın ücretlerin arttırılması konusunda ısrarla olumsuz tavır gösterdiğini ifade eden Çetinkaya, biz yetki itirazıyla geçen süredeki haklarımızın bir kısmında anlayış gösterdik, TÜİK verilerine göre enflasyon oranı ve beş puan zam dedik fakat İzocam, özellikle 2019 yılı için ücret zammında seyyanen zam ve  yüzde altı gibi bir oranda ısrar ederek grev sürecine getirdi. Biz gereken anlayışı, fedakarlığı gösterdik. Bundan sonra geri adım atmayacağız, bundan sonraki süreç de İzocam'ın olumlu adım atmasına bağlıdır" dedi.

Mersin Tarsus İzocam Fabrikası'nda ise grev halayı  çekerek güne başlandı. Burada ise açıklamayı Kristal-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Serdar Başyiğit yaptı.

TİS sürecinde İzocam yönetiminin olumsuz tutumu nedeniyle bugün Dilovası ve Tarsus İzocam fabrikalarında greve çıkıldığını ve İzocam işçilerinin geçinebilecekleri bir ücret talebinden geri adım atmasının mümkün olmadığını belirtti.