Genç İşçiler Çalıştayı İstanbul'da Yapıldı

Tez-Koop-İş Sendikası tarafından farklı sektörlerde çalışan işçilerin katılımıyla Genç İşçiler Çalıştayı Kadıköy'de Tez-Koop-iş Sendikası 1 Nolu Şube’de yapıldı.

Genç işçiler sendikalaşmaya ilişkin sorunları ve çözümleri üzerine kısa atölye çalışmaları yaparak sunum gerçekleştirdi. 

İSTANBUL - Tez-Koop-iş Sendikası tarafından genç işçilerin örgütlenmesini sağlamak amacıyla "Genç İşçiler Çalıştayı" bugün Kadıköy'de bulunan Tez-Koop-iş Sendikası İstanbul 1 Nolu Şube’de yapıldı.

Tez-Koop-iş Sendikası'nın Yeni Emek Çalışmaları Ofisi ve Genç Emek Dergisi tarafından farklı sektörlerde çalışan genç işçilerin örgütlenmesinin sağlaması amacıyla   organize edilen Genç İşçiler Çalıştayı'nda ilk olarak Tez-Koop-iş Sendikası İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Necla Önder,  genç işçiler  arasında örgütlenmeyi sağlamak amacıyla bir süredir özel bir çaba gösterdiklerini ve Genç Emek Dergisi'nin çıkardıklarını, genç işçilere ulaşabilmek için de yine genç işçilerin organize edip yürüttüğü bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu belirterek sözü Akademisyen Hakan Koçak'a bıraktı.

Hakan Koçak  ise genç işçiler arasında sendikal örgütlenme oranının çok düşük olduğunu, genç işçilerin örgütlenmesini sağlamasının da onların yaşamlarını, sorunlarını ve beklentilerini bilmek gerektiğini ifade etti.

Bu çalıştayı organize edebilmek için bir çok sendika ve meslek kuruluşuyla irtibat kurmaya çalıştıklarını, buralardan gelen önerileri de birlikte değerlendirme amacında olduklarını belirterek katılım sağlayanlara teşekkür etti. Genç İşçiler Çalıştayı'nın ne şekilde gerçekleştirileceği üzerine organizasyonu sağlamak üzere sözü Genç Emek Dergisi ve Yeni Emek Çalışmaları Ofisi'nde faaliyet yürüten gençlere bıraktı.

Genç Emek Dergisi ve Yeni Emek Çalışmaları Ofisi çalışanları, genç nüfusun yüksek olduğunu, buna karşın genç işçiler arasında sendikal örgütlenme düzeyinin çok düşük olduğunu vurgulayarak, genç işçilerin örgütlenmesi sorununun da yine genç işçilerin görüş, önerileri ve çabalarıyla mümkün olabileceğini ve bu yüzden genç işçilerin katılımı ile örgütlenme deneyimi olanları da buluşturacak bir organizasyonu sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Genç işçilerin örgütlenmesini sağlamanın ancak genç işçilerin yaşamlarını, sorunlarını, beklentilerini bilmekle mümkün olabileceğini bu nedenle de Genç İşçiler Çalıştayı ile bunun ilk adımını atmaya çalıştıklarını aktardılar.

İlk önce tüm katılımcılar kısaca hangi şehirden geldikleri, çalıştıkları  sektör, sendikalı olup olmadıkları gibi kısa bilgilerle kendilerini tanıttı. Bir çok farklı sektörden işçinin katıldığı çalıştaya Deriteks, Dev-Yapı-İş, Kristal İş, Petrol-İş, Sosyal İş sendikası üyesi işçiler de katıldı.

Ardından genç işçiler, not kağıtlarına genç işçiler için sorun olarak gördükleri konuları birer cümleyle yazdılar.

Yazılan sorunlar;

-Gençlik ve Sendikal Örgütlenme

-Kuşak Çatışması

-Güvencesizlik

-Çalışma Koşulları

-Geleceksizlik

-Ücret olmak üzere

6 temel başlık halinde gruplandırıldı.

Genç işçiler farklı sektörlerden işçilerden oluşacak şekilde gruplara ayrılarak bu temel başlıklar üzerinde 45 dakikalık bir görüş alışverişi üzerinden ele aldıklarını soruna ilişkin beşer dakikalık sunumlar hazırladılar.

Öğle yemeği arasının ardından, genç işçi grupları ele aldıkları başlık üzerinden sorunun ne şekilde işçilere yansıdığı ve çözüm önerilerini detaylandırmaya çalıştılar.

Her gruptan iki yada üç kişi konuya ilişkin katılımcılara sunum yaptı. Genç işçiler sunumlarında öne çıkan maddeleri yazdıkları birer sonuç şeması hazırlamıştı. Her grup gayet kısa ve açıklayıcı bir sunumla konuyu canlı bir şekilde aktardı.

Anlatımlarda genç işçilerin örgütlenmelerinde kadın işçilerin daha fazla sorunla karşılaştıkları,  kadınların ezilmesinde erkek işçilerin sessiz kalmasının da etkili olduğu ifade edildi, etnik ayrımcılığın da örgütlenme faaliyetinde dikkate alınması gerektiği vurgulandı. Güvencesizlik konusunu ele alan gurubun "Devrim Ateşini Genç İşçilerin Yüreklerinde Yakacağız" sözüyle sunumunu tamamlaması ise coşkuyla ve alkışlarla karşılandı.

Ardından kısa forum şeklinde topluca bir konular hakkında katılımda bulunmak isteyenler söz aldı ve genç işçiler genç işçiler arasında sendikal örgütlenme sorunları ve çözümleri üzerine değerlendirmeler yapıldı.

Forumun ardından Yeni Emek Çalışmaları Ofisi'nde ve Genç Emek Dergisi çalışanları çıkan sonuçları toparladı.

Genç İşçiler Çalıştayı'nın amaçladıkları gibi aktif geçtiğini ve bu tür atölyelerin daha geniş zamanda ve geniş katılımla, işçilerin birbirini tanımasını ve birbirleriyle kaynaşmasını sağlayabileceği şekilde yapılmasının yararlı olacağını düşündüklerini ifade ettiler.

Genel olarak işçiler arasında da bu tür çalışmaların yayılmasının yararlı olacağı görüşü öne çıktı. Tez-Koop-iş Sendikası'nın bu kısa atölye çalışmasının yapıldığı çalıştaya ilişkin bir sonuç bildirgesi çıkarması ve yeni ve daha kapsamlı pratik deneyimleri de çalışmaların yapılması için yeniden irtibata geçmesi gerektiği ifade edildi.

Bu tür toplantılar ve atölyeler sayesinde genç işçilerin de  farklı şehirlerde, iş kollarında benzeri etkinlikleri düzenlemesini sağlayabileceği ve genç işçilerin örgütlenmesi yönünde adımları hızlandırabilir görüşü öne çıktı.

Son olarak Tez-Koop-iş Sendikası yöneticileri söz alarak tamamen genç işçilerin organize ettiği bu etkinliğin umduklarından çok daha aktif ve canlı olduğunu ifade ettiler.

Sendikalara yönelik eleştirilerine ilişkin ise  bu eksiklik ve yanlışların giderilmesinin da yine genç işçilerin örgütlenerek kendilerinin yönetimlerde yer almalarıyla mümkün olacağı ifade edildi.

Genç İşçiler Çalıştayı'na katılan işçiler farklı şehirlerden ve farklı sektörlerden işçilerle tanışmaktan mutlu olduklarını ve yine benzeri atölye çalışmalarında buluşmayı istediklerini ifade ettiler.