< "Tek İsteğimiz Geçinebileceğimiz Bir Ücret"

İstanbul Avcılar 'da bulunan Gripin fabrikası işçileri 28 Kasım günü TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktılar. 40 yılı aşkın süredir Petrol İş Sendikası'nın yetkili olduğu fabrikada işçiler ilk kez grevi çıkıldığını belirtiyor. Grevin 7. gününde Gripin işçileriyle, grevin nedenleri ve talepleri üzerine görüştük.

Petrol İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Mali Sekreteri Erkan Zorlu fabrikanın bir aile şirketi olduğunu 40 yılı aşkın süredir Petrol İş Sendikası'nın yetkili sendika olarak TİS sürecini yürüttğünü ve ilk kez fabrikada greve çıkıldığını aktardı.

Mücadele Birliği: Gripin fabrikasında TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı ve greve çıkıldı. Anlaşma sağlanamayan maddeler neler oldu ve greve çıkıldı?

Erkan Zorlu: Bizim tek bir talebimiz vardı. Enlafyon oranında bir ücret zammı istedik. Bu da %25 oranında bir zamdı. Fakat Gripin yönetimi %17'nin üzerine çıkmadı bu nedenle greve çıktık. Arada 8 puanlık bir fark var ve bu da işçilerin geçimini sağlamak açısından yeterli olmuyor.

Mücadele Birliği: Peki, fabrikada işçilerin ortalama bir maaşını dikkate alırsak %17 olursa ve %25 olursa maaşı ne olur?

Erkan Zorlu: Fabrikada arkadaşlarımızın ortalama maaşı 3.154 lira. Eğer %25 zam alırsa brüt765 lira civarında bir fark almış oluyor. Bu da işçi arkadaşlarımızın eline 500 lira geçmesi demek oluyor. Biz de bunun altına düşmeme kararı aldık. %17 zam yapıldığında arkadaşlarımız açısından kayda değer bir fark ortaya çıkmıyor.

Mücadele Birliği: Gripin'de ilk defa grev oldu diyor arkadaşlar. Çalışma koşulları nasıl burada?

Erkan Zorlu: Gripin 93 yıllık bir fabrika. Nesilden nesile geçerek yönetilmeye devam eden bir aile şirketi. Petrol İş Sendikası olarak da 40 yılı aşkındır burada örgütlü ve yetkili sendikayız. Doğrudur, Gripin'de ilk kez greve gidildi. Daha önce TİS süreçlerinde hiç anlaşmazlık yaşanmadı. Çalışma şartları açısından da arkadaşlarımızın memnun oldukları bir işyeri. İşçilerin çalışma koşulları konusunda anlaşmazlık yaşamıyoruz. Son süreçte yaşanan ekonomik kriz ücretli çalışanları geçinemez duruma getirdi. Biz de bu nedenle %25 zam üzerinde ısrarcı oluk.

Mücadele Birliği: Fabrikada kaç kişi çalışıyor ve çalışma süreleri ne kadar?

Erkan Zorlu: Gripin fabrikasında 83 arkadaşımız çalışıyor. Sadece 18 arkadaşımız bir yıldır çalışıyor diğerleri 17-22 yıldır çalışıyor. Kadın arkadaşlarımız çoğunlukta. 18 yaşında işe girip bugün 40 yaşında olan arkadaşlarımız var. Şu anda tam kadro greve çıkmış durumdayız.

Mücadele Birliği: Merhaba, grevin 7. günündesiniz bize greve çıkış nedeninizden ve kendinizden bahseder misiniz?

Alparslan Manav: 43 yaşındayım ve askerden sonra 99 yılında işe girdim o zamandan beri de burada çalışıyorum. Fabrika Zincirlikuyu'daydı sonra buraya taşındı. Ben de burada çalışmaya devam ettim.

Mücadele Birliği: Burada çalışmaya nasıl başladınız?

Alparslan Manav: Ben Çankırılıyım. Ağabeyim burada çalışıyordu. Hayvancılıkla uğraşıyordum. Askerden sonra ağabeyim işçi alınacak dedi gelip burada başladım 21 senedir de burada çalışıyorum. Zaten hayvancılıkla geçinemiyorduk. Bakımı zor, geçimimi sağlayabilmem için çok sayıda hayvan olması lazım o zaman da insan gerektiriyor. Burada işe girmeyi tercih ettim. Arada köyü gidip geliyoruz yine ama hayvancılık yaparak geçinemezdim.

Mücadele Birliği: Çalışma koşullarınız nasıl?

Alparslan Manav: Sabah 07.30, akşam 17.00 arasında çalışıyoruz. Hafta sonları tatil. Çalışma koşulları açısından da sorun yaşamadık. Zaten greve çıkmamızın tek nedeni aldığmız ücretin biraz da olsa geçinebileceğimiz bir miktarda olması. Çalışma koşullarından şikayet eden yok aramızda. Ücretleri alamamak konusunda bir sıkıntımız da olmadı şimdiye kadar. İlk defa böyle bir şey yaşadık. Geçinemediğimiz için, görüyorsunuz soğan bile 5 lira olmuş. Üç çocuk olunca geçinemiyoruz.

Mücadele Birliği: Gripin fabrikasını kadın işçilerinden birisiniz, kendinizden ve greve çıkış nedenlerinizden bahseder misiniz?

Hanife Çerkezoğlu: Gripin fabrikasında 20 yıldır çalışıyorum. Aynı zamanda Petrol İş Sendikası işyeri temsilcisiyim. Burada tek sıkıntımız var, o da ücret konusunda yaşadığımız anlaşmazlık. Sadece geçimimizi sağlayabileceğimiz bir maaşımız olsun istiyoruz.

Işıl Akay: Ben de 20 yıllık çalışanım. İş yeri temsilcisiyim. İşyerinde çalışma koşulları açısından sorun yaşamıyoruz. Kadın işçiler olarak çoğunluktayız. Kadınların çalışmaması gereken bölümlerde çalışmıyoruz. Ağır kaldırma, kadınları zorlayacak çalışma biçimleri gibi sorunlar yaşamıyoruz örneğin. Hanife arkadaşımızın da söylediği gibi TİS görüşmelerinde tek anlaşmazlık oldu o da ücret konusunda ki, bu da ancak bizim asgari de olsa geçinmemize yetecek bir rakama denk gelmesini sağlamaktır.

Mücadele Birliği: Peki, %25 zam aldığınızda geçiminizi sağlayacak düzeyde oluyor mu?

Hanife Çerkezoğlu: Ekonomik koşullar malum, her şeye üst üste zam geliyor. Böyle zamlar devam ederse pek de istediğimiz koşullar oluşmayacak ama bir asgari düzeye de ulaşması gerekir ücretlerimizin. Yoksa özellikle biz kadınlar açısından çalışma koşulları oldukça uygun ve çoğumuz uzun yıllardır bu fabrikada çalışmaktayız.

Mücadele Birliği: Sorunun çözüleceğini ve anlaşma sağlanacağını düşünüyor musunuz?

Işıl Akay: Beklentimiz bu yönde, çoğumuz uzun yıllardır burada çalışıyoruz ve ilk kez bir anlaşmazlık yaşandı. Gripin'in olumlu adım atacağını düşünüyoruz.

Mücadele Birliği: Başarılar dileriz.

Işıl Akay-Hanife Çerkezoğlu: Teşekkür ederiz, sizlere de kolay gelsin.