< < 3. Havalimanı'nda Ücretleri Ödenmeyen İşçiler Jandarma Zoruyla Koğuşlardan Çıkarıldı!

3. Havalimanı şantiyesinde DGS firmasında çalışan işçiler yaklaşık 4 aydır alamadıkları ücretleri alamadı. DGS firması bir süre önce konkordato ilan etmişti. Ücretlerini DGS firmasından alamayan 250 civarında işçi İGA yönetiminden ödemesini talep ettiler. Olumlu sonuç alamayan ve iki gün iş bırakma eylemi yapan işçiler jandarma zoruyla yatakhanelerinden alınıp 2. Pist Kamp Alanına götürüldü.

İş cinayetlerine, insanlık dışı çalışma koşullarına karşı 14 Eylül’de yaşanan isyan ve iş bırakma eylemi sonrasında bir köle kampına çevrilen 3. Havalimanı dün gece de işçiler jandarma zoruyla yatakhanelerinden çıkarıldı.

Havalimanı şantiyesinde DGS İnşaat Limited ve Kartela Dekorasyon firması bünyesinde çalışan ve yaklaşık 4 aydır ücret alamayan işçiler, firmanın 15 gün önce konkordato ilan etmesiyle birlikte tam bir hak gasbıyla karşı karşıya kaldılar.

DGS yöneticilerine ulaşamayan işçiler İGA yönetimiyle görüşüp ücretlerini ve tazminat haklarını talep ettiler. Yaklaşık bir haftadır süren görüşmelerde İGA ödemeyi DGS’ye yaptığı konusunda ısrarcı oldu. İşçiler ise DGS’nin İGA’daki teminatından ödeme yapılmasını istediler. İGA bunu yapmak yerine sorunu jandarmanın koğuşları basmasıyla çözme yoluna gitti.

Ücretlerini ve diğer haklarını alamadıkları için anayasal hakları olan 'iş görmeme' haklarını kullanarak 2 gün işbaşı yapmadılar. İGA yönetimi ise işçilerin haklarını ödemek yerine jandarma ve özel güvenlik zoruyla Akpınar İşçi Kampındaki yatakhanelerinden atmakta buldu.

Dün akşam kaldıkları koğuşlardan jandarma zoruyla çıkarılıp, saatlerce kampta bekletilen ve gece 01:30 sıralarında 2. Pist Amirliği Yemekhanesine götürülecekleri öğrenilen işçiler, şantiyede bulunan sendika temsilcilerinin de müdahalesiyle 2. Pist Kamp Alanındaki koğuşlara gönderildi. Burada jandarma ablukası altında geceyi geçiren işçiler halen burada tutuluyor.

İGA yönetimi en son kendilerine ücretlerinin asgarisini yatıracağını, fakat elden ödenen kısmı ödemeyeceğini, ödemesi koşullarında zarar gireceğini söyledi. Kar-zarar hesabı yapan İGA yöneticileri işçilere “DGS firmasına bir sürü malzemenin parasını ödedik, iş yarım kaldı ve bir sürü zarara uğradık. Sizin ücretlerinizi ve diğer haklarınızı tam olarak ödememiz durumunda zararımız büyüyecek. O nedenle sadece asgarilerinizi öderiz” açıklamasında bulundu.

Diğer yandan işçilerin verdikleri bilgiler üzerine havalimanına sendikalardan yöneticiler de giderek işçilere ulaştı. İşçiler geceyi 2. Pist Kamp Alanında jandarma gözetimi altında tutularak geçirdiklerini aktardılar. Devrimci Yapı İşçileri Sendikası'ndan Hasan Oğuz, işçilerle veDGS firması yetkilileri ile de görüştüklerini, sorunun çözülmesi için işçilerden süre istendiğini aktardı. İşçilerin ücretlerinin tamamını alabilmek için beklemeyi sürdürdüklerini belirtti.